Доступність посилання

ТОП новини
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року

Зеленський відповів на запитання журналістів у режимі пресмарафону – живий блог (завершено)

10 жовтня протягом близько 14 годин президент України Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів із понад трьохсот ЗМІ

Радіо Свобода вело блог і відеотрансляцію з події (трансляція першої частини і другої).

Глава держави відповідав на запитання представників ЗМІ у Kyiv Food Market – гастропросторі, який нещодавно відкрився на вулиці Московській у центрі Києва.

В Офісі президента вирішили провести зустріч глави держави з журналістами в новому форматі: журналісти ставлять запитання групами по сім-десять осіб, а ці групи, змінювалися кожні 30-40 хвилин. Формувалися вони за списком акредитації.

Відтоді, як Володимир Зеленський став президентом, і аж до 10 жовтня він так і не провів жодної повноцінної пресконференції. При цьому Зеленський періодично записував відеозвернення: іронічно «дякував» депутатам, що підтвердили правильність його рішення про розпуск парламенту та пропонував люструвати чиновників часів Петра Порошенка. Також він дав інтерв’ю «прем’єр-міністру» із серіалу «Слуга народу», актору Станіславу Боклану.

На цьому Радіо Свобода завершує живий блог. Дякуємо, що Ви з нами!

Зеленський закінчив пресмарафон

Спілкування президента України з журналістами тривало близько 14 годин!

Андрій Портнов відреагував на питання Радіо Свобода Зеленському

Відповідь Зеленського на питання Радіо Свобода – тут.

Зеленський про дату зустрічі «нормандської четвірки»:

«Дата нормандського формату… Я думаю, що ми отримаємо дату наступного тижня. Ми будемо знати дату наступного тижня. Я думаю, що дата буде в цьому році»

Зеленський відповів на запитання Радіо Свобода про Портнова

«Я не калька» – Зеленський про те, чи копіює Портнова – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:20 0:00

Зеленський про розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета

«Якщо я вам скажу, у чому секретність цієї справи, то я просто зараз зірву операцію. Ну просто візьму і зірву. Я хочу, щоб ми закінчили цю справу. Я сприймаю ваше питання, але я не займався цим питанням два роки. Я не сприймаю ці терміни на свій лад. Мені потрібен результат у цій справі. Я хочу, як і ви, цього результату. Ми хочемо знати з вами деталі цієї справи, а найголовніше – ми хочемо знати вбивць. Правильно? Давайте почекаємо, коли все це закінчиться».

Президент наголосив, що «треба трішечки почекати».

«Мені немає чого більше вам сказати. Якщо до того терміну, до якого ми говорили, не буде результату, то будемо змінювати керівництво», – заявив Зеленський.

Він відмовився уточнити, про які терміни йде мова.

Зеленський про зміну ідеологічних пріоритетів

– Досі не вповні зрозуміла ідеологічна парадигма, яку буде сповідувати нова влада. Ідеологія – це важливо, тому що вас обрала переважна і беззастережна більшість, не тільки Захід, але і Центр, і Схід, і Південь. А там певні ідеологічні ініціативи попередньої влади викликали, ну, питання, принаймні. Пам’ятаємо ініціативи Інституту національної пам’яті, пам’ятаємо ініціативи дерусифікації, декомунізації – що б вони не вкладали в ці терміни, це викликало питання… Питання таке: що ви будете сповідувати в плані ідеології? Що буде з законом про мову? Що буде з пріоритетами Інституту національної пам’яті? І, врешті, – чи залишиться свято 8 березня, така собі наша спадщина темного минулого?

(на цих словах журналіста Зеленський пирскає зі сміху)

«Ну, про що у вас болить. Моя ідеологія дуже проста: закінчити війну і підняти економіку, повернути сюди людей. В цій моїй ідеології навіть я не… Інститут національної пам’яті – навіть я про це зараз не говорю. Моя ідеологія одна: всі люди, всі напрямки, всі законопроєкти, – все, що відбувається в нашій країні, що може розколювати країну, – ми повинні реагувати на це і це змінювати. Ось і все. Навіщо ви зараз? Ви пам’ятаєте – з мовного питання почався Донбас. Навіщо ми зараз в нашій країні, яку ми хочемо об’єднати, підіймаємо за цим столом, за яким, образно, нема що їсти, люди від’їжджають в іншу країну, в нас іде війна – на різних мовах люди сидять в окопах, – навіщо ми підіймаємо зараз це питання?»

– Може, треба заспокоїти тих, хто з тієї сторони?

«Я думаю, що немає в Україні тієї чи іншої сторони, ми повинні всіх слухати, повинні якось об’єднуватись. Ми дуже різні, багато релігій, багато всього, ви ж знаєте це прекрасно. Так щоб заспокоїтись, треба пріоритети змінити. Зараз пріоритет – закінчити війну. Всі хочемо. Хто не хоче – тоді, вибачте, це інша ідеологія. Друге питання – підняти економіку. Всі хочемо? Хочемо. Не хочемо монополізації і таке інше, ми хочемо, щоб розвивався середній і малий бізнес? Так. Все інше – воно не пусте, але у воюючій країні не першочергове. Тому всі люди, які розхитують човен з приводу тих чи інших питань, – я завжди їм кажу: ну дивіться, ну от не сьогодні! Ну от питання ставлять: а що з законом про марихуану? Ну хлопці, дівчата, ну я вибачаюся, ну точно не на часі! Будь-які питання давайте зараз вирішувати пріоритетні! Це моя відповідь, і все».

Зеленський: Порошенко має відповісти за все, бо сформував втому від України

У перебігу пресмарафону Володимир Зеленський кілька разів повертався до особи свого попередника Петра Порошенка (читайте в цьому живому блозі раніше, ближче до початку). Зеленський, зокрема, твердив, ніби Порошенко «хоче стати лідером нового Майдану» проти нього. А тепер от він заявив, ніби команда Порошенка «сформувала в багатьох країнах втому від України» – хоча в часи закінчення каденції попереднього президента світові лідери одноголосно наголошували, що ніякої «втоми від України», про яку весь час твердили супротивники Порошенка, немає.

Запитання від проєкту журналістських розслідувань OCCRP: чи не думаєте ви, що ваш попередник, пан Порошенко, несе частину відповідальності за цей скандал, в який втягнули Україну і нас, і, якщо ви так думаєте, то чому?

«Пан Порошенко буде відповідати за все, що він зробив. Я не хочу навіть на це впливати. Це будуть розбиратися правоохоронні органи. Що стосується міжнародних відносин, то ставлення багатьох країн і втомленість від України сформовані повністю командою Порошенка. Ми все це розуміємо. Я ще не був президентом, коли все це було сформовано. Пан Порошенко, на жаль, зараз продовжує жити тим, що він – президент. Це велика психологічна травма. І, на жаль, у кожній демократичній країні одна влада йде, інша влада приходить. Пан Порошенко неодноразово хотів зі мною зустрітися, і я сказав йому, що я дійсно хочу почути, що ви готові бути в діалозі, а ми це можемо чути завдяки вашим виступам чи завдяки інформації, яка йде від вас, – я чую тільки одне: що він звинувачує нас, мене, що відбувається у світі, і ні за що не хоче нести відповідальність. Я не буду його звинувачувати ні в чому. Я готовий прийняти і прийняв Україну з усім тим, що було. Це наша країна, готовий відповідати. Мені дійсно… ну, це дуже дивно виглядає, коли колишня влада каже: а ось ми, а ось ми тоді, а ось у нас такі були міжнародні відносини, а ось війна… я не розумію навіть, про що вони говорять. Тобто зараз, говорячи про Україну з кожною європейською країною, коли я проводжу зустрічі, вони починають з одного питання: дивіться, окей, ви нові, але ми не віримо, що ви зможете одразу змінити все те, що було. Говориться про те, що було зовсім погано. Про те, що було добре, ніхто нічого не каже. Тобто цей імідж вже зроблений. Ми зараз змушені змінювати цей імідж. І ми будемо це робити. І я хочу це робити. І, до речі, всі мої зустрічі поки що – звіт про ці зустрічі говорить, що люди вірять. Я не політик. Люди перевірили мій бізнес. Вони все про мене знають. Люди дуже хочуть довіряти людям, яких я приводжу. Будуть помилки – будемо звільняти людей. Це правда, і це є реальність. Люди дійсно вірять, що я хочу припинення війни, і я йду на кроки до зближення. Так, я йду. Іду, скільки буде часу, скільки буде сил, скільки суспільство буде підтримувати».

Книга рекордів України вручила Зеленському нагороду за «найтривалішу у світі пресконференцію»

Як жартують щодо пресмарафону та критикують Зеленського у соцмережах

  • Щодо місця проведення пресмарафону
  • Щодо рівня англійської
  • Про речницю Юлію Мендель

Більше читайте тут: «Наступна пресконференція буде в сауні»: у соцмережах жартують про пресмарафон Зеленського​

Відеопідбірка відповідей Зеленського – про розмову з президентом США Дональдом Трампом, нормандський формат, розведення військ в Золотому та Петрівському, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, мера Києва Віталія Кличка та ФОП.

Зеленський про сайт «Миротворець»: помилки треба виправляти, але президент не має казати: «закрити сайт»

Запитання від сайту «Шарій.нет»: Чи хотіли виборці Зеленського закриття сайту «Миротворець», де, за словами журналістки, яка зачитувала запитання, «людей називають злочинцями без суду і слідства, розміщують відверту брехню», і чому «натхненник цього сайту Антон Геращенко зараз перебуває в орбіті нової влади», і коли закриють сайт «Миротворець»?

«Одного разу навіть мою дружину написали на сайт «Миротворець», ви знаєте, – потім зняли. Я не пам’ятаю, був я там чи ні, бо я вже забув. Ніби поки що не був. Тому така ситуація: я це казав – я як президент не можу відкривати чи закривати сайти. Дивіться: якщо там була моя дружина, ви ж розумієте моє ставлення? Але я повинен розуміти з вами, що якщо там порушено законодавство, якщо там є якісь, як було з деякими іншими сайтами, – тоді ОК, готовий включатися. Але якщо я почну включатися в будь-які сайти, в засоби масової інформації – це не дуже правильно, мені так здається. Я не знаю, хто є зараз власником сайту «Миротворець». Я впевнений, що це не Антон Геращенко. Принаймні, ми можемо перевірити. Тому що я колись його запитував: «чи ти є власником», – він сказав: «ні, ми там якось працювали, але я вийшов» – він сказав. Я завжди кажу відверто: хай пан Геращенко прокоментує, немає проблем, чи він мені таке казав. Тому що ви пам’ятаєте, в нас була історія зі «Сватами», і з моєю дружиною, – нечесна історія. З моєю дружиною на сто відсотків нечесна. І я, як чоловік, – ну ви розумієте, як я до цього ставлюся. Але ми з вами повинні все-таки трішечки пам’ятати, як ми живемо і як ми хочемо жити. Тобто ми все-таки повинні бути, намагатися бути демократичною країною. Помилки сайт «Миротворець» свої повинен виправляти. Якщо вони займаються будь-якою іншою справою, – я як президент не можу вам це сказати. Це неправильно – президентові казати: «закрити сайт»…

Зеленський про Богдана: йому дуже складно

Журналіст проєкту «Наші гроші» Максим Опанасенко спитав у Зеленського, «де больовий поріг, за яким настане звільнення Андрія Богдана», зокрема згадавши про відпочинок Богдана в Сен-Тропе під час святкування Дня незалежності.

Зеленський відповів, що не може звільнити свого голову Офісу президента за те, як він проводить своє дозвілля.

«Я розумію, що для мого іміджу це не дуже гарно. Але я хочу вам сказати, що він у нашій команді і не був на роботі. Я навіть не знаю людей, з якими вони там ходили. Він мені сказав, що приїхав, і там було дуже багато різних людей. Але мені здається дуже дивним, що президент каже: слухай, як ти там відпочиваєш? Це до нього велике питання, тому що це його імідж. Є багато людей, які дійсно з класним іміджем, дуже світлі, і деякі з них стали губернаторами, але я не можу поки що добитися від них результатів», – заявив він.

Президент України додав, що йому потрібні «професійні люди, які не порушують українське і міжнародне законодавство».

«У мене не так багато цих людей. Зараз дуже складний період у моїй команді. Я вам більше того скажу: йому (Богдану – ред.) дуже складно. Тому що на нього йде вплив, починаючи з пана Коломойського, що він нібито там з ним, він вирішує якісь його проблеми. Деталей у нас із нами немає, мало того, доказів ніяких немає. Але пан Богдан був повністю обруднений цим питанням».

На питання журналіста, чи звільнить він Богдана, якщо з’являться докази, що глава ОП порушував закон, президент відповів, що той у такому разі «сам звільниться».

Читайте також: Богдан про свою присутність на весіллі в День Незалежності: «у вільний від роботи час куди хочу, туди йду»

Напередодні ЗМІ поширили відео та фото, на яких видно, що Богдан був присутній на вечірці в Сен-Тропе, Франція, 24 серпня, у День Незалежності України. Журналісти повідомляють, що Богдан був на весіллі у юриста Андрія Довбенка. Крім нього, на весіллі помітили також київського забудовника Андрія Вавриша, який відповідає за проєкт нового офісу президента в приміщенні Українського дому.

Читайте також: Андрій Богдан міг тиснути на Конституційний суд на користь Януковича – Kyiv Post​

Про продаж землі

Володимир Зеленський на пресмарафоні заявив, що спочатку треба «продавати землю тільки українцям», а тільки потім «можна відкрити ринок землі іншим іноземним компаніям, які будуть працювати на цій землі».

Володимир Зеленський під час пресмарафону. 10 жовтня 2019 року
Володимир Зеленський під час пресмарафону. 10 жовтня 2019 року

Зеленський висловив критику редакції закону про зняття мораторію на продаж землі.

«Ситуація із земельним законом складна. Я знайшов час і зустрівся з багатьма фермерами, я їх почув, червоні лінії побачили. Зараз я кажу, що ні в якому разі не можна нести цей закон у Верховну раду. Українець, громадянин України - він повинен бути власником. Він повинен мати пільги, якщо він буде працювати на цій землі», – наголосив Зеленський.

Більше читайте: Зеленський виступив за тимчасову заборону продавати землю іноземцям

Зеленський про закон про особливий статус Донбасу:

Наразі рано говорити про зміст закону про особливий статус Донбасу, заявив президент України. Таким чином він відповів на питання «Настоящего времени» про те, чи буде в цьому законі норма автономії окупованих районів Луганської та Донецької областей.

«Ми не можемо в цьому законі говорити про автономію. Найголовніше – обговорювати, що ми не можемо робити, а не те, що можемо. Я знаю, що там будуть гуманітарні питання, що будуть обговорюватися питання з приводу мови, щоб вони мали регіональний статус російської мови. Я думаю, багато компромісів гуманітарних, про які можемо говорити, виносити для нашого суспільства і вирішувати, чого коштує продовження війни і що не має високої ціни, на що можемо і не можемо погодитися. Зараз обговорювати закон про особливий статус немає сенсу», – сказав він.

Водночас Зеленський не став відповідати на питання, що скаже російському президенту Володимиру Путіну під час зустрічі в нормандському форматі.

Учасники акції «Ні капітуляції!» розповіли про свої вимоги – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

3 жовтня президент України Володимир Зеленський запевнив, що влада напише новий закон про «особливий статус» Донбасу в співпраці з «усім українським суспільством» і не буде «ніякої капітуляції, ніякої здачі національних інтересів України».

Що думають про пресмарафон Зеленського відвідувачі Kyiv Food Market

Радіо Свобода розпитало відвідувачів Kyiv Food Market про те, що вони думають про пресмарафон Володимира Зеленського. Адже, усім відвідувачам повідомили, що вони можуть безперешкодно заходити, куштувати їжу. купувати, а поруч президент України з 10-ї ранку спілкується із журналістами.

Ось думки, які зібрала Ольга Комарова

Володимир Зеленський «встановив рекорд» із тривалості пресконференції

Під час пресконференції прессекретарка Юлія Мендель повідомила, що президент Зеленський встановив «світовий рекорд» із тривалості пресконференції

«Вже зараз пресконференція триває понад восьми годин. Рекорд не казатиму чий перевищений мінімум на 45 хвилин і, судячи з того, що я чую, вам ще доведеться до 21-22 години працювати. Я розумію, як це складно, і бажаю вам триматися», – заявив гість пресконференції у формі експерта Національного реєстру рекордів.

Зеленський заявив, що «не любить нагороди», але прийняв грамоту і подякував.

Національний реєстр рекордів наразі не оприлюднював підтвердження цієї інформації на своїх джерелах. Радіо Свобода також не змогло зв’язатися з його представниками, аби підтвердити інформацію.

Пресмарафон Володимира Зеленського почався о 10 ранку 10 жовтня.

Зеленський про Портнова

Колишній заступник голови Адміністрації президента України Віктора Януковича Андрій Портнов не має жодного стосунку до нової влади – про це президент Володимир Зеленський сказав у відповідь на питання журналістки Радіо Свобода Софії Середи.

«Консультації, впевнений, ніхто не проводить. Чи хтось з офісу зустрічався? Просто не маю такої інформації. Пан Портнов не має ніякого стосунку до офісу і до нашої влади. Що він робить, як він живе і які у нього справи? Він самостійна людина», – сказав Зеленський.

За словами президента, йому сказали, що Портнов, «напевно», не фігурує в кримінальних справах і не перебуває в розшуку. Він також заявив, що не спілкувався з ним щодо розширення закону про люстрацію: і Портнов, і Зеленський заявляли, що цей закон мав поширюватися і на представників влади 2014-2019 років.

Андрій Портнов – колиншній заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича
Андрій Портнов – колиншній заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича

Про В'ятровича і українсько-польську історичну пам'ять

Кореспондент Польского радіо запитав про політику щодо історичної пам'яті і про те, хто очолить Український інститут національної пам'яті.

«До попереднього керівника у Польщі не дуже добре було ставлення. Він був контраверсійний», – сказав журналіст.

«Я не хочу коментувати пана Володимира В'ятровича. Він працював і він не є членом нашої команди. Яку людину запропонує наша команда...Це буде спільна кандидатура нашої команди. Це дуже чутливе питання і воно теж в пріоритеті. Мені ще не показували цю людину. Бо у нас зараз багато дуже питань економічних, опалювальний сезон, і ми маємо трохи почекати», – сказав Зеленський.

Щодо політики історичної пам'яті, президент України сказав, що він «попросив нашу комісію виписати усі питання і всі ці питання ми вирішимо, але повинні вирішувати обидві сторони»

«Ми повинні поважати один одного», – наголосив Володимир Зеленський.

Польский кореспондент запитав тоді, чи готовий президент України зустрітися із президентом Польщі в Україні і разом вшанувати пам'ять загиблих (ймовірно, кореспондент мав на увазі жертв Волинської трагедії – ред.).

Президент Зеленський наголосив, що готовий «із задоволенням» зустрітися із Анджеєм Дудою, «коли він захоче».

«В нас історія складна з обох боків. І ми повинні в даному питанні об'єднуватися, а не роз'єднуватися. Ми повинні поважати усіх загиблих з обох боків. Тому я сказав, давайте пробачати один одному і ми повинні пам'ятати про те, щоб було, щоб такого більш ніколи не було з обох сторін. І тому я запропонував: давайте зробимо меморіал на кордоні, до якого усі ми зможемо приїжджати – і українці, і поляки», – сказав президент України Володимир Зеленський.

Україна надає Польщі дозвіл на проведення пошуково-ексгумаційних робіт. Згідно з умовами, висунутими українською стороною, ексгумація має проводитися українськими дослідниками разом із польськими експертами після виконання необхідних формальностей.

Сейм Польщі 22 липня 2016 року ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українськими націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

У червні 2016 року українці Європи закликали владу Польщі до взаємного примирення та недопущення провокацій, що роз’єднують український та польський народи.

«Українці та поляки впродовж століть співжили на територіях Східної та Західної Галичини, Волині, Полісся. Історія взаємин двох народів не завжди була безхмарною... з уст деяких польських політиків частішають намагання покласти відповідальність за смерті людей лише на українців, демонізувати ОУН і УПА, як частину визвольного руху за незалежність України, звинуватити українців у геноциді поляків», – йдеться у заяві.

Українці Європи зверталися до польської влади з проханням докласти всіх зусиль для того, щоб не допустити подібної риторики з вуст офіційних представників польської держави.

Про легалізацію канабісу: «не на часі»

За словами Володимира Зеленського, наразі про легалізацію канабісу не йдеться – про це він сказав у відповідь на питання журналістки.

Читайте також: У Верховній Раді зареєстрували законопроект про медичний канабіс​

«Але я знаю, що дуже багато людей хочуть займатися цим бізнесом в Україні. Але ми можемо це розглядати тільки після того, як будемо знати, що дійсно говоримо про медичну марихуану. Тому, коли будуть відповіді на всі ці питання, це ж гострі питання. Я не хочу, щоб нам завтра сказали, що ми дозволили всім займатися наркотиками. Навіщо нам це? Мені здається, що ті, хто хочуть, потерплять», – заявив він.

Зеленський додав, що не бачив жодного законопроєту від «Слуги народу» щодо легалізації канабісу.

«Я гадаю, що це не на часі, не зараз, це не пріоритет, ми не виписали з вами всі ризики з цим пов'язані, ми не знаємо, чи готове наше суспільство. Не треба порівнювати, наприклад, із Канадою, з іншими країнами. Ми ще не готові, ми боремося зараз навпаки з наркотиками. Якщо в нас завтра не буде високого рівня наркоманів, вибачаюся... тоді ми можемо повернутися до цієї справи в цілому», – припустив він.

Активісти «Марш свободи» за легалізацію медичного та просто канабісу біля Кабміну у Києві, травень 2018 року
Активісти «Марш свободи» за легалізацію медичного та просто канабісу біля Кабміну у Києві, травень 2018 року

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG