Доступність посилання

ТОП новини
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року

Зеленський відповів на запитання журналістів у режимі пресмарафону – живий блог (завершено)

10 жовтня протягом близько 14 годин президент України Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів із понад трьохсот ЗМІ

Радіо Свобода вело блог і відеотрансляцію з події (трансляція першої частини і другої).

Глава держави відповідав на запитання представників ЗМІ у Kyiv Food Market – гастропросторі, який нещодавно відкрився на вулиці Московській у центрі Києва.

В Офісі президента вирішили провести зустріч глави держави з журналістами в новому форматі: журналісти ставлять запитання групами по сім-десять осіб, а ці групи, змінювалися кожні 30-40 хвилин. Формувалися вони за списком акредитації.

Відтоді, як Володимир Зеленський став президентом, і аж до 10 жовтня він так і не провів жодної повноцінної пресконференції. При цьому Зеленський періодично записував відеозвернення: іронічно «дякував» депутатам, що підтвердили правильність його рішення про розпуск парламенту та пропонував люструвати чиновників часів Петра Порошенка. Також він дав інтерв’ю «прем’єр-міністру» із серіалу «Слуга народу», актору Станіславу Боклану.

Зеленський про Матіоса та Баканова:

Президент Володимир Зеленський прокоментував інформацію ЗМІ про те, що колишній головний військовий прокурор Віктор Матіос консультує призначеного Зеленським голову СБУ Івана Баканова.

Зеленський заявив, що звільнити Матіоса було «непростою роботою».

«З приводу того, що пан Матіос консультує Івана Баканова зі Служби безпеки – якщо ви покажете мені деталі, я звільню Баканова. Якщо будуть докази, я звільню голову СБУ», – пообіцяв Зеленський.

Глава СБУ Іван Баканов
Глава СБУ Іван Баканов

Що станеться якщо Україна вийде з Мінського процесу?

Україна, за словами Володимира Зеленського, «іде до мирного врегулювання, користуючись Мінським процесом»

«31 грудня 2019 року завершується дія закону Про особливий статус і нам треба вирішувати – ми ухвалюємо новий закон про особливий статус Донбасу. Якщо ми ухвалюємо такий закон, то ми імплементуємо формулу Штайнмаєра. Якщо ми не ухвалюємо, то виходимо із Мінського процесу», – пояснив президент.

На думку Зеленського, якщо Україна цього не робитиме, «не йтиме по кроках Мінського процесу», то це означатиме вихід із Мінського процесу, «це відбувається автоматично».

«Ще одни крок і інша сторона скаже: Україна не виконує домовленостей. А це означає, що Україна може залишитися сам на сам із російською Федерацією», – сказав Володимир Зеленський.

Зеленський про Ольгу Скабєєву та російську програму «60 хвилин»:

Зеленський дізнався під час пресмарафону, що російська програма «60 хвилин» запрошувала його для участі в ефірі.

«60 хвилин» мене запрошували? – спитав він. Прессекретарка Юлія Мендель відповіла, що Зеленського «не тільки «60 хвилин» запрошували, у нього запрошення з усіх країн світу». Також пролунала інформація, що Скабєєва планувала приїхати на пресмарафон.

«А 60 хвилин – це що, російська програма? Ааааа, пані Скабєєва, і цей пан, який мене впіймав у Нью-Йорку, це її чоловік? А вона планувала (приїхати – ред.)? Ох, дуже небезпечно. Давайте так – чому я ігнорую? З приводу журналістів, ви ж знаєте – вони правду про нас показують, чи ні? Скажімо так: в мене немає часу відповідати всім ЗМІ, які налаштовані не тепло до незалежності України, це в цілому, з якої б країни вони не були. Тому про що мені з ними говорити? В нас різні позиції з приводу нашої незалежності, нашої території, наших людей», – сказав Зеленський.

Зеленський про те, як, на його думку, повертати Крим і окупований Донбас

У перебігу прес-марафону Володимир Зеленський дав знати, що хотів би порушувати в переговорах із Росією за міжнародного посередництва також питання про повернення Криму, і говорив про свої погляди на майбутнє нині окупованої частини Донбасу,

– Майже рік тому представник України в Тристоронній контактній групі казав, що в Мінську звучали пропозиції Україні закінчити конфлікт на Донбасі таким способом, що забути про Крим, віддати його. Чи лунають такі пропозиції зараз вам і на що ви взагалі готові піти, аби припинити війну на Донбасі, які пропозиції прийняти і які рамки зараз у вас?

«По-перше, я вам сказав, що мені не дуже подобається, що про Крим навіть в Мінську ніхто не говорив, і в «нормандському форматі» теж, в принципі не вирішувалося це питання. Але Мінськ зовсім не стосується Криму, на жаль. Тому якимось чином ми повинні, не виходячи з «Мінська», не виходячи з «нормандського формату», але повернути питання Криму, повернути обов’язково, тому що це дуже важливе питання. А з приводу шантажу чи з приводу чи з приводу «пропозиції», що «давайте так: ми вам віддамо тимчасово окуповану територію Донбасу, а ви нам Крим», – ніколи жодної розмови з цього приводу не було, мало того, я не чув навіть такі натяки – в будь-якому форматі. Тому це все, що я хотів сказати».

– І друге питання, яке ставили, це – на що ви готові піти в перемовах із Росією, аби повернути Крим – це раз, і закінчити війну на Донбасі – це два?

«Поки що перемови з Росією в нас є тільки по телефону з приводу повернення полонених, які на території Росії, в «мінському» форматі – з приводу Донбасу, і про Крим там не йдеться, – і в «нормандському форматі», про який ми тільки чуємо з вами про майбутню дату зустрічі. На що ми готові йти? Ви прекрасно знаєте, що в цілому я не задоволений тим мінським документом, який було підписано в Мінську, так. Але ми шукаємо відповіді на деякі складні питання, які є в Мінську, і найголовніше – ми шукаємо порядок виконання дій, послідовність дій… Нас не влаштовує весь той порядок, та послідовність, які є в мінському документі. Тому про все це ми хочемо говорити в «нормандському форматі». Про все це доведеться говорити серед лідерів, а не представників у Мінську, тому що, на жаль, представники в Мінську не можуть вирішити ці питання. З приводу Криму я обов’язково на зустрічі в «нормандському форматі» поставлю це питання, тому що я жодного разу не чув відповіді лідерів. Так, нас всі підтримують, так, санкційна політика Німеччини, Франції – я не про всю Європу, а про тих, хто є у складі «нормандського процесу». Я піднімав – ніхто не знає, як. Ніхто не бачить, як Крим може повернутися до нас. Але потрібно ставити це питання і почути відповідь від Російської Федерації. Тому що, в принципі, за п’ять років у «мінському форматі», – в «нормандському» я не був присутній, мені складно сказати, – питання Криму – я думаю, те, що я відчуваю, – стало не пріоритетним. А мені здається, що це неправильно, тому що все почалося з анексії Криму. Перші санкції – саме за Крим. Тому, коли ми піднімали питання з нашими міжнародними колегами, і всі казали, що санкції можуть бути зняті, якщо я вийду з «мінського процесу», – я всім говорив: чекайте, одну секунду, санкції – то є Крим. Продовження санкцій – то був і Донбас, і таке інше. Тому я розумію, що нас будуть штовхати до цього, я все це розумію, – ми повинні стояти на двох ногах».

– Уточніть, будь ласка: якщо в «нормандському форматі» не вийде домовитися, то пан Пристайко (міністр закордонних справ України Вадим Пристайко – ред.) казав, що можливе «замороження» конфлікту на Донбасі. Що ви про це думаєте? Наскільки це можливо?

«Я б дуже не хотів, щоб конфлікт на Донбасі був «заморожений». Я б дуже не хотів, щоб у нас було Придністров’я чи Абхазія. Я дуже цього не хочу. Я не можу вам сказати і гарантувати на сто відсотків, що це не станеться. Тому що, чесно кажучи, – а що зараз? Давайте чесно! А зараз так і є. Зараз там у нас «Придністров’я», практично. Відносин немає, гуманітарна місія хоч якась там є, постріли… Тобто єдине, що нас сьогодні відрізняє, тимчасово окупований Донбас від Придністров’я чи «абхазького варіанту», – це те, що в нас лунають постріли, і все. А фізично поставимо ми з вами паркан, чи буде яр, чи замінування, чи ще щось – це не має значення. Тобто якщо немає відносин, і ми не визнаємо цю територію як окрему, не українську, – це і є «Придністров’я». Тому я вам і кажу, що я не хотів би «Придністров’я». Дуже не хотів би».

Трамп прокоментував заяву Зеленського на пресмарафоні

Президент США Дональд Трамп прокоментував заяву президента України Володимира Зеленського під час пресмарафону 10 жовтня.

«Президент України Володимир Зеленський сказав журналістам у четвер, що в його контраверсійній телефонній розмові з президентом Трампом не згадувалися ані хабарі, ані шантаж, ані принцип «послуга за послугу», як стверджують демократи, налаштовані на імпічмент. Це має негайно припинити розмови про імпічмент!», – заявив Трамп.

За словами Зеленського, в телефонній розмові з президентом США Дональдом Трампом у липні цього року, він не порушував питання військової допомоги США Україні, бо ще не знав, що вона «заморожена».

Тому, «шантажу не було, оскільки це не було предметом нашої розмови (телефонна розмова із Дональдом Трампом – ред.), сказав Володимир Зеленський.

Зеленський про переговори щодо деокупації Криму

Володимир Зеленський під час пресмарафону заявив, що він хоче повернути «кримське питання» до порядку денного переговорів у «нормандському форматі».

«Мінський процес не стосується Криму. Щодо того, чи були пропозиції – виміняти окупований Донбас на Крим – ніколи жодної розмови не було, і я ніколи не чув навіть таких натяків. Щодо Криму я обов'язково підніму це питання на переговорах у Нормандському форматі. Я вже піднімав його, і, поки, ніхто не знає як, не бачить як Крим може повернутися до нас. Ми хочемо поставити це питання і почути відповідь Росії. І обов'язково це зробимо, оскільки на моє відчуття, за ці 5 років питання Криму стало непріоритетним. А це неправильно, оскільки з анексії Криму все почалося».

У Росії уже відреагували на цю заяву.

«Тему Криму ми обговорювати ніде не будемо: ні в нормандському форматі, ні на будь-яких інших майданчиках. Це питання для нас закрите назавжди», – заявив заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко російській агенції ТАСС.

Читайте більше: Бажання Зеленського не відповідають реаліям – Росія про Крим у «нормандському форматі»

Про «втому Заходу» від підтримки України

На питання журналістки СТБ, чи не вважає він, що західні партнери втомилися від підтримки України та антиросійських санкцій, Зеленський відповів, що «є втомленість», але він вірить у краще, особливо з огляду на це, що влада в Україні оновилася після виборів.

«Все-таки ми інша команда, інший президент, і це новий, як мені здається – я це роблю як можу, на своєму рівні – це новий поштовх до того, щоб обговорювати це питання, щоб не було послаблення підтримки України в цьому питанні».

Зеленський додав, що нормандський формат – це «не бізнес-кейс».

Читайте також: Бажання Зеленського не відповідають реаліям – Росія про Крим у «нормандському форматі»​

«Тому на цьому засіданні шукати для себе дивіденди, які можуть бути зароблені тією чи іншою країною на крові – я думаю, всі усвідомлюють, що це дуже серйозно, це такий хук, причому удар не за правилами боксу, удар в спину. Тому я сподіваюся і вірю, що такого не буде. За п’ять років втома, я знаю, велика. Мені здається, лідери європейських країн тримаються, я хочу в це вірити. Іноді ми віримо навіть в те, чого не існує, але, коли ти дуже цього хочеш, якщо в тебе є енергія, можливість... Іноді можна прийти на зустріч з однією позицією, а потім перевернути її впродовж зустрічі», – заявив він.

Зеленський про «Центренерго»

Одна з журналістів звернулася до президента з питанням про те, що олігарх Ігор Коломойський «активно заводить своїх людей на держпідприємства, зокрема на «Центренерго».

Він заявив, що незалежність тимчасового директора ПАТ «Центренерго» Володимира Потапенка – це відповідальність прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

«Я не знаю про те, що вони завели свою людину, крім того, що я все це читаю, так само, як і ви. З приводу незалежності тієї людини, яка керує зараз Центренерго – це питання до прем’єр-міністра України, і я можу його запитати з приводу того, незалежна ця людина, хто її завів, і чи вона захищає інтереси підприємства, інтереси саме держави», – сказав він.

Зеленський згадав, що бачив Потапенка на нараді, але не став коментувати його фаховість.

«З приводу того, фахова людина чи ні – питання до прем’єр-міністра, з приводу звільнення цієї людини, якщо вона не те робить і несамостійна – це теж питання до прем’єр-міністра. Я його запитаю, це не проблема», – заявив він.

Зеленський додав, що включатиметься у питання, тільки якщо ситуація призведе до загрози енергетичній незалежності України.

Пропозиція Володимира Балуха

Володимир Балух, звільнений під час останнього обміну політв'язень Кремля, передав пропозицію президенту України Володимиру Зеленському через журналістку Крим. Реалії Анжеліку Руденко.

Балух запропонував включити колишніх політв'язнів до участі у переговорах у Мінському процесі.

Володимир Зеленський сказав, що у рамках гуманітарної підгрупи ТГК у Мінську, це цілком можливо.

«Чому ні. Нехай хлопці працюють», – сказав Володимир Зеленський.

Балух розповів про катування в колонії, паспорт Росії та обмін – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:48 0:00

Про розблокування допомоги США

Володимир Зеленський повідомив на пресмарафоні, що надання Україні військової допомоги США розблоковали після зустрічі із віцепрезидентом США Майком Пенсом у Варшаві, в рамках участі у меморіальних заходах з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни.

«Ми поговорили (із Пенсом - ред.), і я йому сказав, що це неможливо, будь ласка, вплиньте на це, і ми очікували рішення від США. У нас була зустріч, вона була предметна й дуже гарна, і після нашої зустрічі Америка розблокувала, і ще додатково надала 140 мільйонів доларів», – наголосив Зеленський.

Президент України Зеленський та президент США Трамп. колаж
Президент України Зеленський та президент США Трамп. колаж

А у телефонній розмові з президентом США Дональдом Трампом, за словами Зеленського, він питання допомоги не порушував, бо він ще не знав, що вона «заморожена». Тому, «шантажу не було, оскільки це не було предметом нашої розмови (телефонна розмова із Дональдом Трампом – ред.), сказав Володимир Зеленський.

«Вони заблокували (військову допомогу США – ред.) ще до того, як у нас була розмова, але про це в розмові не йшлося. Маю на увазі, що я навіть не знав. Ми потім говорили з міністром оборони, і він сказав, що у нас є проблема, заблокували ці гроші. Коли ми говорили з Дональдом Трампом, цього питання не було зовсім», – сказав президент України.

Західні аналітики вважають, що скандал навколо липневої телефонної розмови між президентами Зеленським та Трампом може бути корисним для України. Чому? Читайте тут

Президент США Дональд Трамп уже відреагував на ці заяви Володимира Зеленського вимогою зняти з нього усі звинувачення і припинити розслідування щодо можливості імпічменту.

Зеленський про справу з «втручанням України у вибори у США 2016 року»

Кореспондент «Бі-бі-сі»: Чи ви вважаєте, що українці нелегально втрутилися у вибори 2016 року – так чи ні?

«Моя відповідь не буде «так» чи «ні». Я дійсно не знаю. Щоб відповісти вам «так» чи «ні», мені потрібні докази втручання України. Зараз дуже багато інформації, це правда. І я навіть коли говорив із президентом Дональдом Трампом, я казав: так, я знаю, я чув про те, що втручалася, і є дуже багато інформації, яка може бути реальністю».

– Тож ви вважаєте, що є підстави для можливого розслідування цього?

«Я думаю, що українці повинні це розслідувати самі. Підстави для цього, напевно, є. Українці самі повинні це розслідувати, тому що це перш за все наша справа. Це дуже важливо для нас, щоб ми ніколи в майбутньому не втручалися в вибори будь-якої країни. Україна повинна це розслідувати. Україна зараз має якісь деталі цього процесу, але поки що результату розслідування я не бачив. Але ми повинні розслідувати це питання».

– Андрій Єрмак, один із ваших найближчих помічників, послав це повідомлення Куртові Волкеру через вотсап чи щось схоже, це було 10 серпня. У ньому мовиться: «Коли буде узгоджена дата, ми скличемо прес-брифінг, на якому оголосимо про майбутній візит і окреслимо бачення перезавантаження американсько-українських відносин, що буде передбачати, серед іншого, розслідування про «Бурісму» і втручання у вибори». Моє запитання: про що ви говорили? Бо це дуже схоже на щось на кшталт «послуга за послугу», на якийсь обмін – вашу поїздку до Білого дому в обмін на якесь розслідування.

«Це говорить про те, що дійсно ми готові, і я про це говорив: якщо це буде спільна справа, спільна слідча комісія, спільно генеральних прокурорів з приводу справи «Бурісми» – ми готові, і ми готові розслідувати втручання в вибори з української сторони, якщо воно було. Тому що про це дійсно багато різних матеріалів. Але вони повинні бути підтверджені! …Я можу сказати тільки одне: що задачу пану Єрмаку ніхто не ставив, що «ти скажи про це і про це, і тоді буде візит». Чому? Тому що поїздка моя в Америку і зустріч моя з президентом не залежала тільки від президента Сполучених Штатів. Я їхав у Нью-Йорк на Генасамблею ООН, і там була ця зустріч. Але він сказав, в принципі, дві речі, які одні з тих пріоритетних речей, які ми чули, і ви чули, від президента Трампа в цій телефонній розмові».

– Але з цього повідомлення схоже, що речі пов’язані, тут це дуже ясно…

«Ясно?»

…Із цього текстового повідомлення від Андрія Єрмака – що був зв’язок між поїздкою в Білий дім і початком розслідувань…

«Ні. Я так не гадаю».

Зеленський про зустріч Єрмака та Джуліані:

На питання іспанської журналістки щодо того, навіщо помічник президент Андрій Єрмак та адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані зустрічалися в Мадриді, Зеленський пожартував, що вони «обрали дуже красиве місто».

«Вони домовилися про зустріч, тому що пан Джуліані, ви пам’ятаєте, писав, що прилітає в Київ, і ні з ким із представників влади не зміг зустрітися. Він має відносини з президентом США Дональдом Трампом і доповів президентові, що влада України не хоче йти на будь-який контакт зі Сполученими Штатами. Це не є правдою, тому що ми хочемо потужних відносин. Тому пан Єрмак зустрівся з ним сказати «ми готові зустрічатися, але на офіційному рівні, президент повинен зустрічатися з президентом». Ось і все», – розповів він.

У вересні Джуліані заявив, що зв’язувався з Андрієм Єрмаком від імені Державного департаменту США.

Зеленський про утиски проукраїнських кримчан у Криму

На питання журналістки проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Анжеліки Руденко щодо того, що Україна може зробити для проукраїнських мешканців анексованого Криму, Зеленський відповів, що потрібно «постійно говорити про Крим в Україні». Водночас, додав він, Києву потрібна допомога людей, які живуть в Криму.

«Нам потрібна допомога людей, які захищають існування Криму як українського, які перебувають там. Тому я не можу сказати людям, які дуже проукраїнські – «виїжджайте з Криму», тому що ми з вами розуміємо, що поки що це єдина потужна сила. Якщо ці хлопці та дівчата поїдуть з Криму, ми розуміємо, що в нас навіть на буде людей, які нас правильно інформують, що там відбувається. Ми зустрічаємося з ними на території України, я зустрічався з ними на Банковій, вони говорять про проблеми, я запитувався з приводу води. Тобто позицію з приводу води, чесно кажучи, більше вони формують, ніж ми», – сказав Зеленський.

В анексованому Росією Криму 10 жовтня затримали проукраїнського активіста Олега Приходька.

Олег Приходько в своєму будинку в Криму
Олег Приходько в своєму будинку в Криму

Він додав, що отримав від неназваних мешканців Криму прохання облаштувати пункт перетину на адміністративному кордоні з Кримом. Потім Зеленський звернувся до самої Руденко з питанням, що, на її думку, треба зробити для мешканців анексованого півострова. Журналістка Крим.Реалії відповіла, що кримчани, які зв’язуються з редакцією, згадували передусім гуманітарні послуги: медичну допомогу, якої не отримують в Криму, та оформлення документів.

«Якісь такі людські побутові речі. Це точно прив’яже їх до України», – сказала вона.

Чи просив Путін води для Криму?

Анжеліка Руденко із Крим. Реалії запитала президента Зеленського чи планує Україна подавати воду у Крим і чи просив Путін води для Криму, оскільки деякі експерти озвучують такі тези, що якщо ситуація буде критичною, то Росія готова вдатися до воєнних дій. Володимир Зеленський відповів:«Ні».

Руденко: Чи готові вести переговори?

Зеленський: Переговори – це така тема, що хтось повинен починати, щоб переговори були. Але та сторона це питання не піднімала. Ми у цьому питанні захищаємо Україну. Ми хочемо вкладати гроші в Херсонщину, показувати Криму, як ми розвиваємо країну. Ми маємо ідеї, ми хочемо реалізовувати інфраструктурні проекти, особливо (особливо!) на кордоні із Кримом.

Руденко: Тобто, не піде вода Північно-Кримським каналом в Крим?

Зеленський: Ні.

Про ставлення до ветеранів, учасників бойових дій

Володимир Зеленський під час пресмарафону наголосив, що він відкритий до прямої розмови із ветеранами, учасниками бойових дій.

«Я готовий вести діалог», – сказав Зеленський.

Відповідаючи на запитання про перегляд пільг для ветеранів, Зеленський почав говорити про реалізацію пільг на отримання житла для учасників бойових дій на Донбасі.

«Пільги я підтримую. Які є можливості, і що ми робимо? Ми зустрічалися з ветеранами, з добровольцями, які переїхали до Києва, – вони не мають можливості винаймати житло, в них немає можливості взяти кредит через великі відсотки. Ми обговорюємо з міністром ці пільги. Це будуть і кредитні пільги, і щодо черг на житло», – сказав Володимир Зеленський під час пресмарафону.

Він повідомив, що одним із варіантів розв’язання цієї проблеми може стати будівництво для ветеранів житлових комплексів на умовах сприяння будівельним компаніям у отриманні землі.

Тема пільг для ветеранів виникла через озвучення народною депутаткою з фракції «Слуга народу» Галиною Третьяковою наміру обмежити або скасувати пільги та соціальні виплати учасникам бойових дій, якщо вони служили за контрактом, спричинило емоційні дискусії й флешмоби з тисячами учасників у середовищі військових-контрактників та ветеранів бойових дій.

Зокрема у Facebook багато учасників бойових дій підтримали акцію ‪#‎Вибачте_що_ми_не_здохли‬

Щоправда, як з’ясувало Радіо Свобода, негативну реакцію викликала не стільки ініціатива провести ревізію пільг, скільки те, що Галина Третьякова прирівняла контракт військовослужбовця до звичайного трудового договору між працедавцем і робітником.

Зеленський привітав Ольгу Токарчук із Нобелівською премією

Президент України під час пресмарафону у Києві привітав польську письменницю із українським корінням Ольгу Токарчук​ із отриманням Нобелівської премії з літератури за 2018 рік.

«Я не читав, на жаль, нічого написаного Ольгою Токарчук. Тепер прочитаю. Але я щиро радий, я вітаю Польщу. Ми з Польщею дружимо», – сказав Володимир Зеленський.​

Шведська королівська академія наук 10 жовтня оголосила імена двох лауреатів Нобелівської премії з літератури, оскільки торік ця премія не присуджувалася через пов’язаний із одним із членів Нобелівського комітету скандал. Це Ольга Токарчук за 2018 рік, а за 2019 рік – австрійський автор Петер Гандке.

Свобода вибрало цитати із спілкування Ольги Токарчук з українською аудиторією на Книжковому Арсеналі. Інтерв’юером тоді виступила відома українська письменниця Оксана Забужко.

Вісім цитат володарки Букерівської премії-2018 Ольги Токарчук

Про розслідування у гучних справах

Президент Зеленський сказав журналістам, що до 1 листопада оічікує від правохоронних органів результатів стосовно декількох гучних справ.

«Ми збираємо наради з правоохоронцями. У нас крайня точка зараз – 1 листопада. Щотижня, кожні два тижні ми збираємося на ці наради, де я, не впливаючи на них, запитую: де результат?» – сказав Зеленський.

«Я сказав правоохоронцям, що 1 листопада – це контрольний чек-пойнт. Вони повинні щодо декількох гучних справ, коло яких ми обговорили на нараді, показати результат», – запевнив Володимир Зеленський

Уже 5 місяців триває розслідування убивства 5-річного Кирила Тлявова.

Зеленський про звільнення Кличка з посади голови КМДА і розділення посад керівників Києва

Володимир Зеленський відразу після обрання почав домагатися звільнення Віталія Кличка, обраного Київського міського голови, з його другої посади – голови Київської міської державної адміністрації; критики кажуть – щоб, призначивши свого голову КМДА, фактично підпорядкувати Київ президентській вертикалі, зробивши посаду мера безвладною. Верховна Рада нового скликання вже ухвалила в першому читанні законопроєкт, що має на меті узаконити таке розділення посад; досі, як встановив свого часу Конституційний суд, президент міг призначити головою КМДА тільки обраного мера. А новий уряд уже узгодив позбавлення Кличка виконавчої посади.

– Кабмін іще в вересні погодив звільнення Кличка, але ви його ще не звільнили. Чому ви його ще не звільнили? Чи плануєте звільняти? І кого ви бачите на цій посаді?

«По-перше: кого я бачу? Це моє особисте бачення. По-друге: чому я його не звільнив? Просто ще не звільнив».

– Плануєте?

«Думаю. Думаю про це. Чесно кажучи, мене тут більше цікавить… я гадаю, що ці функції повинні бути розділені. Ми спілкувались, до речі, з мером. Наскільки я знаю, він проти розділення цих функцій. Тобто я не бачу конфлікту в цьому питанні. Просто в нього одна думка, в мене думка інша. Ми побачили, як це в інших столицях світу відбувається. В деяких столицях це об’єднано, в деяких столицях розділено. Я думаю, що треба розділити ці функції. Це моя думка, тому я сказав, що я не проти закону про столицю, який вони там розробляють… А ще я така людина – я обов’язково буду спілкуватись із мером паном Кличком перед тим, як я вирішу його звільнити».

Про розведення у Золотому і Петрівському

На пресмарафоні Володимир Зеленський сказав, що є домоленість про відведення сил у трьох населених пунктах: Станиці Луганській, Золотому та Петрівському, але тільки після дотримання семиденного режиму тиші.

У Станиці Луганській режим тиші був дотриманий, тому почалося розведення військ.

Бойовики поблизу селища Станиця Луганська, 9 серпня 2019 року
Бойовики поблизу селища Станиця Луганська, 9 серпня 2019 року

«У Золотому є розведення? У Петрівському є розведення? А в Петрівському були постріли?.. Чи минуло в Петрівському сім днів і не було пострілів? Минуло. Але ми розводитимемо дві ланки – Петрівське та Золоте. Немає такого, що спочатку Золоте, а потім Петрівське, або Петрівське, а потім Золоте. Ми сказали, що готові (до розведення сил. – Ред.) у двох пунктах. Тому ми не розводимо, бо в Золотому були постріли», – сказав президент Зеленський.

Більше читайте: Під час розведення противник теж відходитиме – з Ясинуватої, частково з Донецька – генерал Бондар

Про Закон про особливий статус Донбасу

Володимир Зеленський на пресмарафоні. 10 жовтня 2018 року
Володимир Зеленський на пресмарафоні. 10 жовтня 2018 року

«Закон про особливий статус є, він діє. Але після 31-го грудня не буде діяти. Чи буде закон про особливий статус, в який буде імплементована формула Штайнмаєра – ми разом з вами і будемо вирішувати, тільки після зустрічі у Нормандському форматі і після того, коли ми знатимемо, що усі сторони пропонують», – так відповів президент Зеленський на запитання, щодо Закону про особливий статус Донбасу.

Закон України № 1680-VII «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», відомий також як Закон про особливий статус Донбасу – закон України, ухвалений 16 вересня 2014 року. Цей закон був ухвалений у відповідь на досягнуті у Мінську домовленості.

Він передбачає запровадження особливого порядку місцевого самоврядування терміном на 3 роки для окремих районів Донецької та Луганської областей – територій, які не контролювали українські сили станом на день ухвалення закону.

Повний перелік районів і населених пунктів, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, визначений постановою Верховної Ради України, ухваленою 17 березня 2015 року.

У жовтні 2017-го термін дії закону продовжено на рік, а у жовтні 2018 – до 31 грудня 2019 року.

Через невиконання умов, особливий порядок місцевого самоврядування на жовтень 2019 року так і не був запроваджений.

Про критичне сприйняття безпекових кроків президента Зеленського читайте тут: П’ять негативних наслідків для України через узгодження «формули Штайнмаєра»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG