Доступність посилання

ТОП новини
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року

Зеленський відповів на запитання журналістів у режимі пресмарафону – живий блог (завершено)

10 жовтня протягом близько 14 годин президент України Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів із понад трьохсот ЗМІ

Радіо Свобода вело блог і відеотрансляцію з події (трансляція першої частини і другої).

Глава держави відповідав на запитання представників ЗМІ у Kyiv Food Market – гастропросторі, який нещодавно відкрився на вулиці Московській у центрі Києва.

В Офісі президента вирішили провести зустріч глави держави з журналістами в новому форматі: журналісти ставлять запитання групами по сім-десять осіб, а ці групи, змінювалися кожні 30-40 хвилин. Формувалися вони за списком акредитації.

Відтоді, як Володимир Зеленський став президентом, і аж до 10 жовтня він так і не провів жодної повноцінної пресконференції. При цьому Зеленський періодично записував відеозвернення: іронічно «дякував» депутатам, що підтвердили правильність його рішення про розпуск парламенту та пропонував люструвати чиновників часів Петра Порошенка. Також він дав інтерв’ю «прем’єр-міністру» із серіалу «Слуга народу», актору Станіславу Боклану.

Зеленський про ситуацію навколо «Приватбанку» і можливість домовитися з його колишнім власником, олігархом Ігорем Коломойським

На запитання щодо того, що МВФ стривожений ситуацією навколо «Приватбанку», націоналізацію якого Коломойський нині намагається скасувати в судах, і чи не треба якось «вгамувати» інтереси Коломойського:

«У нас є проблеми з судами, з чесністю суду, з незалежністю суду. Я не маю як президент впливу на цей суд, ви знаєте, я можу тільки реагувати… Я задав пряме питання Міжнародному валютному фонду, і я їм вдячний за те, що вони нам допомагають, – і коли вони підняли питання з приводу «Приватбанку», я запитав: ви бажаєте, щоб я вплинув на цю ситуацію, ви бажаєте, щоб я вплинув на суд? Вони сказали: ні, ви це не можете зробити».

– А з Коломойським ви про це говорили? Ну, ви ж зустрічалися? Про «Приватбанк».

«Ні, не говорив. А що я можу говорити? Він знає мою позицію з приводу «Приватбанку», це державна позиція – я буду захищати Україну, захищати державу, ось і все. Він це прекрасно знає».

– А може, варто з ним про це поговорити?

«Я вам скажу відверто: я гадаю, що варто з ним говорити про це питання. Я гадаю, що все це питання треба вирішувати… треба було взяти міжнародних незалежних експертів, які повинні натиснути і вирішити це питання, щоб ніхто не говорив: чи президент на нього впливає, чи мене пов’язували з цим питанням. Я говорив про незалежність цієї ситуації. Але … як тільки ми хотіли всі ці розмови відвертими, ми хотіли запрошувати всіх олігархів і з ними проговорити червоні лінії, правила, складні питання… з’явилось одне фото, де ми хотіли відверто, він прийшов, ми хотіли врегулювати всі питання, багато питань. Перша ж зустріч ця, яка була, була про енергетичні питання, таке інше – про все було. Після цього ви побачили, що відбулось: самі ж міжнародні експерти, і наше суспільство, і наші засоби масової інформації – всі казали: ааа, зрозуміло, почали домовлятися, почали вирішувати! А, ну, якщо так не можна, шановне суспільство, тоді все в суд! А я кажу, що у суді не все так чесно, не все так чисто, і не в усіх цих справах у нас може бути перемога. Тому треба на березі, ще до суду, про це домовитися. Але домовлятися повинен експерт міжнародний, про якого всі знають, що він independent one. Я гадаю, що це правильно. Я підтримку цю не отримав. Ні від кого. А як я можу вирішувати питання, не спілкуючись з людьми, з якими я повинен вирішувати ці питання? Тоді, будь ласка, – Національний банк України, суд, Коломойський... Хай самі займаються. Але всі повинні знати: якщо програють ці справи, то й відповідальність нести будуть ті, хто в ці справи був залучений. Якщо мене як президента не можна туди залучити».

– А мирова угода з компенсацією з держбюджету може бути?

«Як це – мирова угода з компенсацією з держбюджету? Повинні бути якісь кроки… Угода може бути. Якщо ми чуємо від одного з джерел, що є якась слабкість в тій чи іншій справі, то треба розмовляти. Ви не можете погрожувати будь-кому, але треба говорити. Щоб держава не несла жодних збитків… Треба сісти з ним і сказати: дивись, так не буде, грошей немає, ніхто нічого не поверне, давай врегульовувати – ти хочеш жити в цій країні. Давай! Але ж мені не дають можливості це зробити. Я готовий, у будь-який час. Я це завжди говорю, будь-яким олігархам: я готовий сісти, взяти людей з уряду, які знають ці цифри, Національний банк іще потрібний – я готовий говорити з будь-ким. Тому що вони стали дуже багатими в нашій країні, і тому вони повинні попрацювати на нашу країну. Але ми повинні сісти і про щось говорити».

Ігор Коломойський на зустрічі із керівництвом держави і президентом. 10 вересня 2019 року
Ігор Коломойський на зустрічі із керівництвом держави і президентом. 10 вересня 2019 року

Щодо запровадження «воєнного стану»

Відповідаючи на запитання Романа Скрипіна про те, чи має Володимир Зеленський задіювати чинне законодавство і запроваджувати «воєнний стан», а не чинити так само, як попередник – Петро Порошенко.

«У юридичній площині – війну назвати війною й на міжнародному рівні заявити, що на Україну напала Росія. Тоді втрачає сенс і Мінськ, і формула Штайнмаєра, і все решта», – сказав Скрипін.

Володимир Зеленський і Роман Скрипін на пресмарафоні. 10 жовтня 2019 року nference of President of Ukraine Volodymyr Zelensky, Kyiv, 10Oct2019
Володимир Зеленський і Роман Скрипін на пресмарафоні. 10 жовтня 2019 року nference of President of Ukraine Volodymyr Zelensky, Kyiv, 10Oct2019

‹Я президент миру. Я хочу закінчити війну. Суспільство не голосувала за президента, який прийде і скаже: у нас армія готова, ми готові на прямі військові дії на наших окупованих територіях. Нам не все одно скільки людей загине, але ми готові воювати і війною іти на Крим». Я інший. Я не готовий втрачати людей. Якщо ми говоримо про людей і територію, то перший пріоритет – люди, а другий – території. Тому обраний дипломатичний шлях», – сказав Зеленський.

Володимир Зеленський, що він отримав переговорний процес у спадок від Порошенка і пояснив, що він хоче спробувати досягти миру у рамках «мінського і нормандського формату».

А щодо запровадження воєнного стану, Зеленський сказав, що він «не хоче лякати людей».

«Проблеми не вирішуються воєнним станом. Коли частково запровадили, то почалася паніка. Люди реагували: треба їхати з країни, треба втікати. Ви, що хочете хаосу? Я не хочу хаосу», – сказав Володимир Зеленський.

26 листопада 2018 року Верховна Рада України проголосувала за указ президента про введення воєнного стану в деяких областях України та у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії на 30 днів (Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігівська області).

Зеленський про відставку екссекретаря РНБО Олександра Данилюка

Володимир Зеленський заявив, не коментуватиме причини відставки Данилюка з етичних міркувань.

«Він написав заяву про звільнення своєю рукою. Я ж не коментував будь-які коментарі пана Данилюка, тому що він людина, яка була в моїй команді, в мене є принципи. І в мене є стовідсоткове прозоре розуміння, чому він пішов», – заявив він. Однак поділитися цією інформацією з журналістами відмовився.

«Я не хочу коментувати людей, які були в моїй команді, це неетично і неправильно», – сказав Зеленський.

3 жовтня Олександр Данилюк повідомив, що подав у відставку через ситуацію з «Приватбанком», і Андрій Богдан, на його думку, має зробити те ж саме.

Від Зеленського йде Данилюк?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:14 0:00

Зеленський про «відставку Богдана»

Коментуючи випадок із поширенням повідомлення про відставку голови Офісу президента Андрія Богдана, яке згодом не підтвердилося, Зеленський заявив, що «було смішно». Журналісти зауважили, що смішно не було, «​особливо тим (ЗМІ – ред.), які про це написали з посиланням на джерела».

«Я з вами згоден, але в чому там була правда. Може, цей випадок був неправильний, і з якихось боків ви праві, але я хочу вам сказати: в цьому була правда, найголовніше. Він (Богдан – ред.) не написав заяву, щоб підколоти суспільство. Форма, в якій це вийшло – так. Але дійсно, він написав заяву», – сказав президент.

Він підкреслив, що повідомлення про відставку Богдана «йшло не від нього».

«Але він написав цю заяву. І не тільки він, в мене є декілька заяв», – додав він.

«Перли» від Зеленського: про «дурачка» і «розтяжку»

На закиди про «здачу української землі», українських позицій Володимир Зеленський відреагував емоційно:

От раптом поїхав хтось інший. І якийсь був би на моєму місці якийсь дурачок, ну просто з глузду з'їхав. І щось там підписав: «А, пофіг на Донбас, а пофіг на Маріуполь». І взяв і підписав таке цей дурачок. То, що, ми б щось віддали?! Та ніхто б нічого не віддав. Ми б стояли і не віддавали. Тому чому так казати – що ми там підписали?! Мені надали мандат. Я хочу бути не «в ростяжці», а бути нормальним сильним президентом. А послабляти мою позицію різними акціями зараз не треба. Я ж щось зробив, я ж хоч щось зробив, чи ні?! Ви мене обрали! Я і моя команда ми чесно намагаємося щось зробити », – сказав Зеленський.

Щодо того, що такі акції «проплачені», Володимир Зеленський сказав, що він такого не казав. За його словами, він думає, що хтось не зрозумів, когось заплутали, а хтось використовує це, каже: «ми поїдемо по усіх містах».

«Чистимо кого можемо», – сказав Зеленський щодо оновлення кадрів

Зеленський про поведінку Юлії Мендель і своє ставлення до Сергія Андрушка

Володимир Зеленський заявив, що журналіст програми «Схеми» Сергій Андрушко «поводився некоректно», але Зеленський його «пробачав».

Зеленський: Він здоровий мужик, якби я не був президентом, я б йому відповів інакше. Він здоровий хлопець, він нападає, дійсно, це так, він наскакує. Я, скільки разів ми зустрічалися, я завжди охоронцям завжди кричав: хлопці, відійдіть, я вас прошу. Чому? Тому що він їх зашибе просто. А вони почують, відчують, що мені щось загрожує, почнуть реагувати згідно з законодавством України. Але ще є, окрім законодавства України, журналістської етики, якісь людські відносини. Він не може мікрофоном бити мене по обличчю.

Журналістка: Він вас бив?

Зеленський: Ну він не може. Усюди треба мати якусь етику, хоча б трохи. Ми ж журналістів поважаємо? Поважаємо... Я вважаю, що він дуже часто поводився неетично. Певно, це в програмі «Схеми» не показували (епізод із спробою Сергія Андрушка взяти коментар в Зеленського і тим, як Юлія Мендель фізично йому перешкоджала, увійшов до випуску «Схем»). Я вважаю, що це неправильно. В момент, коли він не вперше, я ще раз кажу, просто як людина поводився некоректно, Юля, звісно, як прессекретар, не мала права так реагувати, але емоційно, знаєте, виснаженість - є таке прекрасне слово. Була емоційна виснаженість. Вона теж людина, і вона не зло, вона прессекретар, і вона з вашої журналістської землі вйшла, з вашої професії. І він не має права, воли вона йому каже: я вас дуже прошу, зараз він вийде. З ним це було дуже багато разів. Ви ж не можете сказати, що вона вас штовхала. Ну кого вона штовхала?

Сергій Андрушко (ліворуч) намагається поставити питання президенту України Володимиру Зеленському
Сергій Андрушко (ліворуч) намагається поставити питання президенту України Володимиру Зеленському

Окрім епізоду з Андрушком, 13 вересня під час форуму YES Юлія Мендель фізично відтягла від Володимира Зеленського журналіста Радіо Свобода Крістофера Міллера, коли той намагався поговорити з президентом. Згодом про випадок перешкоджання роботі з боку Мендель розповіла і журналістка видання «Лівий берег» Наталія Шимків.

Зеленський заявив, що Мендель, на його думку, мала право на помилку.

Читайте також: «Я зупиняла Андрушка, а не штовхала» – Мендель прокоментувала інцидент з журналістом «Схем»​

«Я їй повинен сказати: так не можна? Так. Ще раз так буде – ми розійдемося. Але зараз я її захищаю. Я вам чесно скажу, в нас є дуже багато питань, щось не те вона написала, якесь слово, але ми ж всі люди, ми помиляємося... І я жива людина, з помилками і з будь-чим, і вона така ж сама. Тому дівчинку в цьому випадку буду захищати».

Про «обмін»

«Існує поки що тільки два списки обміну: кримчани – у списку людей, про яких ми повинні говорити тільки з Росією, бо від «ЛДНР», бойовиків, це питання не залежить зовсім. Інший список – це люди, які перебувають на території «ДНР», «ЛНР». І третє – найскладніше питання – це люди, по яких немає підтвердження з боку «ДНР», «ЛНР», що вони там є, а ми знаємо, що ці люди там перебувають», – сказав Зеленський.

«Ці три питання: по перших ми готові хоч завтра. Російська сторона декларує, що без «нормандського формату» ми не дійдемо до вирішення цього питання. Тому я поспішаю з «нормандським форматом», – додав президент.

Читайте більше тут: Зеленський: готовий на прямі переговори з Путіним для обміну

«Путін хоче показати світу, що він хороший хлопець» – Сенцов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 1:33:19 0:00

Про «формулу Штайнмаєра»: її впровадження не відбулося

Впровадження «формули Штайнмаєра» не відбулося. Воно муже відбутися тільки у Законі «Про особливий статус». Імплементація цієї формули у законі Про особливий статус. Тобто формула Штайнмаєра набирає чинності тільки тоді, коли набере чинності закон про особлививй статус. Саме такий порядок. Закон набере чинності тоді, коли він буде проголосований, і підписаний президентом. Тому казати, що впровадження «формули Штайнмаєра» відбулося – некоректно», – наголосив президент України.

«Про відведення у Мінських домовленостях, підписане попереднім президентом, А я зараз дію цих рамках», – нагадав Зеленський.

«Я зараз президент і я ухвалюю рішення. Я ухвалюю складні рішення. Так, я віддав Цемаха, але я повернув людей. І я готовий їх ухвалювати. Тільки не треба мене весь час садити на шпагат», – сказав Володимир Зеленський.

Натомість, критики Зеленського звинувачують його у поступках Росії, у тому, що Україна погодилася на російський сценарій імплементації Мінських домовленостей. Зокрема про це в ефірі Радіо Свобода сказав ексзаступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв

Зеленський про Медведчука і канал «112»:

Журналіст каналу «112» Павло Кужеєв спитав у Зеленського, «чому влада хоче закрити» цей канал. У відповідь Зеленський апелював до того, що рішення про припинення ліцензії каналу ухвалила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, склад якої не оновлювався після обрання Зеленського.

Читайте також: Нацрада просить Окружний адміністративний суд Києва анулювати ліцензію NewsOne​

Зеленський: ​А ви знаєте, чому вам завжди погрожували відібрати ліцензію? Ви ж це знаєте.

Кужеєв: Розкажіть.

Зеленський: ​Коли, два-три роки вас тримали, вибачте, будь ласка, ваших власників... ми ж про 112 канал говоримо? То у вас же власник Медведчук?

Кужеєв: Ні.

Зеленський: ​Ну як ні?

Кужеєв: Власник холдингу "Новин" - Тарас Козак.

Зеленський: ​Ну Козак, Медведчук, одна історія. Ми ж відверто кажемо, всі журналісти нас бачать. Пан Медведчук, який має не проукраїнську позицію, є вашим власником

Кужеєв: Який це має стосунок до редакційної політики каналу?

Зеленський: ​А я ж не займаюся редакційною політикою. Я просто вам нагадую, чому. Тому що пан Медведчук, думаю, з попередньою владою, не будемо казати з ким, я думаю, що це був шантаж. Ось вони вас і тримали: закрити вас чи не закрити, як вам говорити, є у ваших журналістів залежність чи незалежність. Ось чим вони займалися і ви це прекрасно знаєте.

...

Кужеєв: Тобто новий склад Нацради, можна сподіватися, що...

Зеленський: ​Повинні чесно розглядати це питання. Я не буду на них впливати.

Після цього Зеленський кілька разів повторив питання до Кужеєва, чи мають журналісти каналу «112» можливість говорити про президента України «все, що захочуть».

Зеленський: Я якось на вас впливав? Ви ж про мене казали завжди все, що хотіли?

Кужеєв: Так.

Зеленський: ​Дякую.

Читайте також: В Офісі президента заявили, що стежать за ситуацією з «112 Україна»​

«усміхнуло»

Речниця президента Юлія Мендель у перерві: «Тут усі ЗМІ. І ті, що за нас, і ті, що нас «валять».Демократія!»

Президент Зеленський: «Козак, Медведчук – одна історія»

Про Авакова і оновлення керівництва силового блоку

Я не знайшов.. Я точно нічого йому не винен. І це питання і парламенту, і уряду. Є нові люди і у Нацгвардії, і у прикордонників...Є випробувальний термін. Я сказав відверто: мають бути реальні справи, якщо їх не буде. то ми всіх звільнимо.

Арсен Аваков, 25 травня 2018 року
Арсен Аваков, 25 травня 2018 року

Зеленський про «зелені тарифи»

«Таких зелених тарифів дійсно немає ніде в Європі, у нас вони найвищі, вони (уряд – ред.) розбираються, чому. Є ж контракти з багатьма компаніями. Ми якось підписали контракти, а тепер кажемо – давайте змінювати тариф. Я думаю, що проблема буде вирішена завдяки спілкуванню з компаніями, які вже мають контракт. Але їм треба знайти нормальні тарифи, які є ринковими, ось і все. Я знаю, що піднімають це питання, думаю, уряд знає, що ми не повинні втрачати відносини з компаніями, іноземними компаніями в тому числі, які вже мають контракт. Я думаю, вони вирішать це питання, але тарифи дуже високі, це правда».

Читайте також: Зеленський просить Раду відкласти на рік запровадження ринку електроенергії​

Зеленський висловив думку, що «зелені тарифи» треба знижувати, щоб створити ринкові умови.

Тим часом під стінами «ринку їжі»...

Протестувальники зібралися під стінами фудмаркету зі своїми питаннями до президента Зеленського
Протестувальники зібралися під стінами фудмаркету зі своїми питаннями до президента Зеленського

Близько тридцяти активістів різних громадських і неофіційних організацій провели акцію «Запитай у президента» під стінами фудмаркету, де Володимир Зеленський проводить пресмарафон.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, активісти тримають в руках плакати «Запитай, чи не передумали вбивати малий бізнес», «Що шепче Богдан», «Де всеукраїнський референдум про землю», «Хто заплатить за відновлення Донбасу», «Чому зменшується фінансування армії» тощо.

Серед організацій-учасниць – «Рух опору капітуляції»
Серед організацій-учасниць – «Рух опору капітуляції»

Неподалік активістів із плакатами стоять також люди із символікою ВО «Свобода».

Про Семена Кісліна, викликаного до Конгресу США

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не знає бізнесмена Семена Кісліна, викликаного до Конгресу США в межах розслідування справи про імпічмент американському президенту Дональду Трампу.

«Вчора написали, що я зустрічався у Нью-Йорку з якимось паном… Кіслінг… Кісліним? Я просто не знаю, хто це. Я не знаю, в якомі місці я з ним спілкувався. Може, він кудись зайшов, де було багато людей, і там, може, він мене бачив своїми очима, чи може я його побачив. Бо я навіть на фотографії не розумів, хто це такий. Тобто інформації багато, спілкувань багато, змістовних спілкувань мало», – сказав Зеленський 10 жовтня під час пресмарафону в Києві.

Більше читайте тут: Не знаю, хто такий Кіслін – Зеленський про бізнесмена, викликаного в Конгрес США

В оприлюдненому цього тижня спільному розслідуванні російського інформаційного сайту The Insider та програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») ішлося, що 25 вересня під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського в США в районі готелю «Паркер» відбулися дві зустрічі: одна – безпосередньо в готелі, інша – в сусідній будівлі, в ресторані «Русская чайная». У першій, офіційній, брав участь сам Зеленський і ще кілька десятків людей. Друга, неофіційна, пройшла в більш тісному колі – і Зеленського на ній представляв керівник офісу президента Андрій Богдан. Судячи з фото та свідчень двох незалежних одне від одного джерел, Сем Кіслін як мінімум був присутній у місці проведення першої зустрічі і був організатором і учасником другої.

У Facebook багато критичних коментарів, зокрема пишуть про те, що якщо Зеленський погодився на таке довге і інтенсивне спілкування із журналістами, то можливо, це означає, що відволікають увагу від чогось дуже важливого.

Зеленський про ухвалення законопроєктів

«Наш план був 256 законопроєктів, це була наша мрія і наша ставка. Ми хочемо увійти нормально в історію України як люди, якими будуть пишатися. 256, але в нас є час. 74 закони були написані як пріоритетні, з 74-х 35 ми ухвалили в тому чи іншому вигляді: в першому, другому читанні, повністю – за місяць. Це дуже швидко. Запитайте будь-якого, ми про це говорили: немає зараз у світі країни з такою швидкістю. У Європі, може, десь є, але в нас немає такої статистики. Тобто, коли ви кажете «коли?» – все буде, все, що ми пообіцяли, ми повинні зробити», – заявив він.

Володимир Зеленський в сесійні залі Верховної Ради
Володимир Зеленський в сесійні залі Верховної Ради

Таким чином Зеленський відповів на питання журналістки про запровадження «економічного паспорту українця», який був передбачений його передвиборчою програмою.

Володимир Зеленський про акції протесту

«З приводу Майдану – я нічого такого не боюсь. У будь-який момент, якщо дійсно суспільство не захоче, щоб моя команда продовжувала і щоб я був президентом – кровопролиття не буде. Я дуже спокійно до цього ставлюся. Але люди повинні знати, що вони оберуть. Вони тоді точно не оберуть припинення війни, точно будуть обирати серед того «меню товарів», який є на цьому ринку, продажному політичному ринку», – сказав Зеленський під час пресмарафону 10 жовтня в Києві.

Більше читайте тут: Зеленський про Майдан: нічого такого не боюся, кровопролиття не буде

Про те, «чому зараз Путін може піти на поступки?»

«Я думаю, що Росія і бойовики на тимчасово окупованих територіях розуміють, що Україна буде захищатися у будь-якому разі. Далі, раніше була така інформаційна хвиля. що ми тут фашисти, ми такі страшні, ми хочемо забрати російську мову. Зараз це вже не працює. У Росії дуже великий відсоток людей знають мене, знають хто я такий ще до того, як я став президентом. І вони розуміють, що ця історія не про мене. Тому, думаю, ми будемо просуватися до миру усіма можливостями: у Мінському форматі, у Нормандському форматі, у інших форматах», – сказав Володимир Зеленський.

Більше про плани щодо досягнення миру – читайте тут: Плани Зеленського щодо Донбасу і Криму. Розповідає директор «президентського» інституту стратегічних досліджень

«Час тікає, а це люди...Вони гинуть, хтось їде...Тому ми так поспішаємо. Ми хочемо досягнути миру. Хто каже – це «зрада». Я я кажу, що зрада – це заважати мені виконувати свої обов'язки президента», – сказав Зеленський.

Пряма трансляція Радіо Свобода тут :

Зеленський про незалежні ЗМІ

Коли журналіст видання «НВ» Іван Верстюк поставив президенту України питання про зміну законодавства щодо ФОПів, той у відповідь поцікавився, «звідки гроші у компанії «НВ». Верстюк відповів, що видання належить компанії Dragon Capital, власником якої є громадянин Чехії Томаш Фіала. Зеленський назвав Dragon Capital «іноземною компанією», на що Верстюк зауважив, що вона українська. Далі між президентом та журналістом відбувся такий діалог:

Зеленський: У мене до вас питання: чи ви не думаєте, що незалежні ЗМІ повинні бути чи громадянами України, якщо це українські ЗМІ, чи кінцевими бенефіціарами, якщо це юрдиична особа, як, наприклад, будь-який канал... чи ви не думаєте, що ЗМІ і їхня незалежність, які повинні бути проукраїнськими, що там кінцевими бенефіціарами повинні бути громадяни України? Можуть бути іноземці – приїздіть, змінюйте паспорт, здавайте паспорт, подвійного громадянства немає – тоді ви захищаєте інтереси України, особливо в питанні інформаційної незалежності.

Верстюк: Мені здається, краще хай медіа володіють громадяни ЄС, ніж корумповані олігархи.

Зеленський: Тобто ви гадаєте, що в принципі це правильно, якщо громадяни інших країн володіють нашими незалежними ЗМІ?

Верстюк: Медіа – це бізнес, і іноземні інвестиції теж потрібні.

Позицію Верстюка в соцмережах вже підтримали деякі колеги – наприклад, журналістка «Громадського» Настя Станко.

Зеленський про «Приватбанк»

«У питанні «Приватбанку» я буду захищати нашу країну, тільки інтереси держави Україна. Я, чесно кажучи, поки що в своєму житті жодному з суддів не дзвонив, не спілкувався з жодним із них телефоном, хоча в мене як у людини дуже багато питань до нашого суду, але я не маю права впливати. Подивимось на результат, якщо результат буде такий, що мені потрібно буде захищати країну, я буду захищати нашу державу».

Водночас Зеленський заявив, що питання судів «Приватбанку» з колишніми акціонерами Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим «складне і довге».

Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів, затягнув час і один із журналістів першої групи не встиг поставити запитання. Зеленський запропонував йому залишитися. І попросив собі і всім кави.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG