Доступність посилання

ТОП новини
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»

Обмін відбувся. 76 звільнених з ОРДЛО українців приїхали до Києва. Живий блог (завершено)

Обмін відбувся за формулою «76 на 124», 76 – звільнені українці з полону бойовиків

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Процес обміну завершився. Обмін відбувся за формулою «76 на 124». Україна отримала 76 своїх людей (12 військових, 64 цивільних​)!

Списки звільнених 76-х українців тут.

На початку грудня лідери країн «нормандського формату» домовилися, що обмін має відбутися до кінця 2019 року.

На початку цього тижня Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі узгодила обмін «усіх встановлених на всіх встановлених».

І ще один перший коментар після звільнення з полону в ОРДЛО тих, хто повернувся на територію вільної України:

Колишній речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Бойцюрків: За його даними, так звана «ДНР», за повідомленнями, готова передати 53 людини Україні, а так звана «ЛНР» – до 30 людей. Він додає, що згідно з раніше оприлюдненою інформацією, бойовики утримують 227 українців, а Росія утримує у себе 113 людей (включно з кримськими татарами).

Відео з обміну: Українські громадяни з окупованої частини Луганської області та ті, кого Україна віддає російській стороні, проходять верифікацію у двох наметах на майданчику КПВВ «Майорськ». Як повідомляє кореспондент Радіо Донбас.Реалії, українських громадян вивели з автобуса та завели в один намет, з іншого – виводять людей для угруповання «ЛНР» та садять в автобуси, що заїхали за ними з окупованої території. Відомо, що серед тих, кого віддає Україна, є люди, які відмовилися їхати на окуповані території. Принаймні одна літня жінка відмовилась від обміну та повернулась назад на підконтрольну Україні територію. (Відео Офісу президента):

Критичний погляд на обмін від аналітика з Канади Аріяни Ґіць: «Зеленський надіслав Путіну та українцям дуже сильний сигнал:

  • Москва отримує нагоду диктувати умови своєї війни;
  • Росія може викрадати українців для досягнення поступок, які є руйнівними для України;
  • Верховенство права в Україні стане фікцією;
  • Справедливість щодо встановлення винних у злочинах на Майдані не має значення»:

Кілька фотографій з місця обміну від Офісу президента:

За даними журналіста Крістофера Міллера, обмін завершився. Згідно з повідомленнями з Києва та від керованих Росією сепаратистів, Україна видала 123 людини (60 – Донецьку і 63 – Луганську), а навзамін отримала 77 людей. Все ще невідомо, пише Міллер, чи є серед звільнених відомі українці як от журналіст Радіо Свобода Стас Асєєв:

Журналіст Радіо Свобода Станіслав Асєєв — на волі!

ОФІЦІЙНО — ОБМІН ЗАВЕРШИВСЯ:

Стас Асєєв пробув у полоні бойовиків 962 дні:

За словами кореспондентки Радіо Свобода, яка перебуває біля Мистецького Арсеналу в Києві, родичі звільнених українців зібралися і готові сісти в автобуси, які повезуть їх до аеропорту зустрічати своїх рідних, яких сьогодні звільнили на Донбасі.

Реакція Посольства США в Україні на сьогоднішній обмін:

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус: «Вітаю цей обмін затриманими між Україною та підтримуваними Росією сепаратистами. Гарна новина для родин»:

Вітання факту обміну з боку Франції на Німеччини: Посольство Франції в Україні висловило радість з приводу звільнення українських полонених і заручників ОРДЛО.

«Франція та Німеччина вітають звільнення 76 українських полонених та приєднуються до радості їхніх родин та всіх українців. Ми вітаємо цей новий крок, який слідує за останнім самітом N4, і закликаємо сторони виконати всі зобов'язання, взяті 9 грудня на Паризькому саміті», – написали у твіттері французькі дипломати.

Ще кілька фото з обміну – від Офісу президента. На одній зі світлин в автобусу виходить тепер вже колишній в’язець бойовиків-сепаратистів Стас Асєєв:

Родичі звільнених з полону українців сідають в автобуси біля Мистецького арсеналу в Києві аби їхати до летовища зустрічати звільнених з ув’язнення своїх рідних.

Автобуси з рідними звільнених колоною від’їхали від Мистецького арсеналу і прямують до аеропорту «Бориспіль».

Олег Галазюк – цивільний заручник угруповання «ДНР» з серпня 2017 року, донецький блогер, автор колонок для Радіо Свобода повернувся на підконтрольну Україні територію в рамках обміну утримуваними особами між Україною й угрупованнями «ДНР» і «ЛНР».

Обмін відбувся 29 грудня на КПВВ «Майорське».

Олег Галазюк перебував у полоні угруповання «ДНР» з серпня 2017 року
Олег Галазюк перебував у полоні угруповання «ДНР» з серпня 2017 року

ПОВНИЙ СПИСОК з 76-ти звільнених сьогодні українців з полону​ ТУТ. Джерело: Служба безпеки України

Посольство Канади в Україні привітало звільнення українських полонених і заручників ОРДЛО:

Окрім того, посольство закликало Росію виконати всі зобов’язання, які та на себе взяла під час саміту у Парижі.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG