Доступність посилання

ТОП новини
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»

Обмін відбувся. 76 звільнених з ОРДЛО українців приїхали до Києва. Живий блог (завершено)

Обмін відбувся за формулою «76 на 124», 76 – звільнені українці з полону бойовиків

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Процес обміну завершився. Обмін відбувся за формулою «76 на 124». Україна отримала 76 своїх людей (12 військових, 64 цивільних​)!

Списки звільнених 76-х українців тут.

На початку грудня лідери країн «нормандського формату» домовилися, що обмін має відбутися до кінця 2019 року.

На початку цього тижня Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі узгодила обмін «усіх встановлених на всіх встановлених».

29 грудня має відбутися обмін утримуваними особами між Україною та представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Це підтвердив напередодні президент України Володимир Зеленський.

«Повинен бути обмін завтра. Ми чекаємо на це. Поки не завершена повна верифікація всіх людей», – зазначив Зеленський.

Він назвав це питання найскладнішим завданням року.

9 грудня в Парижі лідери країн «нормандського формату» – України, Франції, Німеччини та Росії – зустрілися вперше за три роки та обговорили ситуацію на Донбасі. Вони, зокрема, домовилися обміняти «всіх на всіх» до 31 грудня.

23 грудня Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі узгодила обмін «усіх встановлених на всіх встановлених».

Кого мінятимуть?

Наразі офіційних списків на обмін немає.

Проте представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Валерія Лутковська говорила, що «ми зможемо нарешті забрати… тих хлопців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцева були в полоні».

Київ, зі свого боку, може видати десятки людей, які перебувають під слідством на території України.

Читайте також: Що потрібно знати про обмін утримуваними на Донбасі

Представниця підтримуваного Росією угруповання «ДНР» Дар’я Морозова 25 грудня заявляла, що вони передадуть Україні 53 людини. Водночас, за її словами, українська сторона погодилася віддати бойовикам «ДНР» 87 людей. Підтвердження цієї інформації наразі немає.

18 грудня Служба безпеки України у відповідь на запит Радіо Свобода повідомила, що загалом у полоні підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі перебувають 250 людей.

За непідтвердженими даними, обмін відбуватиметься на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Майорське» поблизу Горлівки Донецької області.

Українці, утримувані бойовиками угруповання «ЛНР», сьогодні, 29 грудня, вранці виїхали з Луганська до місця обміну. Про це повідомляє російська державна агенція ТАСС з посиланням на підконтрольний бойовикам сайт та «представницю» угруповання «ЛНР» Ольгу Кобцеву.

За її словами, їдуть вони до КПВВ «Майорське».

Зранку 29 грудня активісти лишаються біля Лук’янівського СІЗО.

У соцмережах дехто з них пише, що нібито ще не вивозили звільнених судом з-під варти ексберкутівців для планованого на сьогодні обміну. А дехто пише, що могли вже і вивезти.

Колегія суддів Київського апеляційного суду в суботу ввечері ухвалила рішення про зміну запобіжного заходу колишнім працівникам підрозділу особливого призначення «Беркут», обвинуваченим у розстрілі людей під час подій Євромайдану у 2014 році. Так, Олегові Янішевському, Сергієві Зінченку та Павлу Аброськіну, які досі перебували під вартою, а також Сергієві Тамтурі та Олександру Маринченку, які були під домашнім арештом, призначили натомість особисте зобов’язання. Таким чином суд залишив без задоволення прохання сторони потерпілих залишити незмінними апеляційні скарги обвинувачених.

28 грудня в суді прокурори підтвердили, що ексберкутівці включені до списку на обмін утримуваними особами між Києвом та бойовиками «ЛДНР».

Після рішення суду про звільнення ексберкутівців під особисте зобов’язання близько сотні протестувальників зібралися під будівлею Лук’янівського СІЗО у Києві, перекинувши сміттєві баки перед воротами установи з метою перешкодити вивезенню колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут».

Пишуть активісти ще таке: «Є інформація, що всі беркутівці окрім Янішевського відмовились йти на обмін».

В бік КПВВ «Майорське», де очікується обмін, проїхали автомобілі ОБСЄ. Про це повідомляє кореспондент проєкту Радіо Свобода «Радіо Донбас.Реалії».

КПВВ зачинений для проходу людей.

Пресу зупиняють на вході на пункт пропуску, як і повідомляв штаб ООС раніше, знімати сам обмін можливості не буде.

Там же чергує автомобіль швидкої допомоги.

Адвокат колишніх беркутівців Ігор Варфоломєєв, як пише Громадське радіо, розповів, що звільнених судом з-під варти ексберкутівців для планованого на сьогодні обміну Янішевського, Зінченка та Аброськіна вивезли з Лук‘янівського СІЗО.

Російські ЗМІ пишуть: «Донецьк і Луганськ передають Києву 55 людей і розраховують отримати 87 своїх»

«5 канал» пише: «Нова інформація про формат обміну «129 на 81». Щоправда, невідомо чиї це дані.

Трансляція Радіо Свобода / Офісу президента:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG