Доступність посилання

ТОП новини
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»

Обмін відбувся. 76 звільнених з ОРДЛО українців приїхали до Києва. Живий блог (завершено)

Обмін відбувся за формулою «76 на 124», 76 – звільнені українці з полону бойовиків

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Процес обміну завершився. Обмін відбувся за формулою «76 на 124». Україна отримала 76 своїх людей (12 військових, 64 цивільних​)!

Списки звільнених 76-х українців тут.

На початку грудня лідери країн «нормандського формату» домовилися, що обмін має відбутися до кінця 2019 року.

На початку цього тижня Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі узгодила обмін «усіх встановлених на всіх встановлених».

Починають виходити з автобуса українці, яких утримували бойовики!

Перші фото з обміну утримуваними особами

Як повідомляють «Ґрати», адвокат Ігор Варфоломєєв заявив, що «всі п'ятеро беркутівців – на КПВВ «Майорське».

Олена Сорокіна. Власниця зоомагазину у Первомайську Луганської області. «Вона мене багато разів рятувала, коли були обстріли», – каже подруга. Олена, каже вона, не боялася своєї проукраїнської позиції, за що і була «арештована».

Читайте також: Хозяйка зоомагазина: за что в подвале «МГБ» держат женщину, которая любит животных и помогает землякам

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова: «За попередніми даними, сьогодні буде звільнено 80 наших хлопців (але кількість осіб може змінюватися)»

«Мої представники підтверджують: до місця взаємного звільнення з ОРДЛО вже прибули 3 автобуси з нашими співгромадянами»

Журналістів запустили на майданчик обміну – кореспонденти Радіо Свобода

Український режисер, колишній в’язень Кремля Олег Сенцов: «Сьогодні, якщо нічого не зірветься, станеться обмін. Частина наших полонених повернеться додому. Але тільки частина. Не всі хлопці будуть звільнені навіть з ОРДЛО – хтось залишиться у руках бойовиків. Кримські татари та інші наші політв’язні і надалі будуть сидіти у російських в’язницях. Невинні. За це Україна віддасть справжніх вбивць: російських найманців, харківських терористів та п’ятьох беркутівців. І справа не тільки в тому, що в нас майже не залишається цього «чоловічого обмінного фонду» (дуже цинічний та практичний вираз) і для нового повернення своїх заручників, український уряд буде вимушений надалі торгувати інтересами країни з ворогом. А у том, що цей крок лишає нас головного – справедливості. За цю справедливість ми стояли на Майдані, та змогли перемогти. За цю справедливість ми боремося і надалі, проти окупантів: хтось поклав свої голови, хтось сидить в окопі, хтось – у в’язниці. Я дуже радий за цих хлопців та їхні родини, які сьогодні мають зустрітися. Країна повинна повертати своїх героїв, але не ціною паплюження цінностей, за які ці герої билися. Бо вони не скажуть спасибі за те, що справа розстрілу людей на Майдані не була закінчена хоча б вироком винним. Що майже через шість років ми почали повертатися у ту точку, з якої все почалося. Що те, за що боролися українці, йде прахом».

80% осіб, яких має передати Україна, не є жителями ОРДО –Морозова

«Це люди з Маріуполя, Красноармійська, Краматорська, Харкова та інші», – цитують представниця угруповання «ДНР» Дар’ю Морозову на ресурсах угруповання.

Офіційних списків обмінюваних сторони не публікували. Відомо, що напередодні суди змінили запобіжні заходи фігурантам у низці проваджень: зокрема, йдеться про ексберкутівців у справі про розстріл протестувальників 20 лютого 2014, а також фігурантів справи про вибух біля Палацу спорту у Харкові, внаслідок якого загинули четверо людей.

Обмінювані з обох боків проходять верифікацію. Щонайменше 1 людина відмовилася їхати в ОРДЛО

Українські полонені з окупованої частини Луганської області та ті, кого Україна віддає бойовикам, проходять верифікацію у двох наметах на майданчику КПВВ «Майорськ».

Як повідомляє кореспондент проєкту Радіо Свобода «Радіо Донбас.Реалії», українських полонених вивели з автобуса та завели в один намет, з іншого – виводять утримуваних для угруповання «ЛНР» та садять в автобуси, що заїхали за ними з окупованої території.

Відомо, що серед тих, кого Україна віддає, є відмови. Принаймні одна літня жінка відмовилась від обміну та повернулась назад на підконтрольну Україні територію.

Георгій Тука, колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб:

Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова назвала перші імена людей, переданих Україні угрупованням «ЛНР»: «Зокрема, звільнено четверо військових, що перебували тривалий час у полоні на тимчасово окупованій частині Донбасу – Сергія Іванчука, Юрія Явтушка, Івана Дєєва, Романа Фурсова», – написала вона у фейсбуці.

Журналістка Оксана Дихніч опублікувала перелік із 25 людей, які були звільнені і передані Україні, за її даними:

1. Едуард Алоян
2. Вікторія Вороніна
3. Тетяна Горбуліч
4. Володимир Данильченко
5. Юрій Євтушок
6. Іван Дєєв
7. Валентина Єременко
8. Сергій Іванчук
9. Роман Коркішко
10. Іван Катишев
11. Анастасія Мухіна
12. Денис Олійник
13. Олександр Пауков
14. Денис Сігацький
15. Валерій Семенов
16. Анатолій Семеренко
17. Олена Сорокіна
18. Валерій Тарасюк
19. Роман Фурсов
20. Андрій Яровий
21. Іванов
22. Кучін
23. Завадський
24. Ульянов
25. Олександр Данильченко.

Поки що офіційних списків переданих осіб не публікували, але журналісти намагаються встановити особи тих, кого було видно на трансляції. Зараз переданих Україні військовополонених та цивільних заручників зібрали у наметі. Триває ідентифікація.

Сьогодні його звільнили з полону!

Сергій Іванчук, фото з родинного архіву
Сергій Іванчук, фото з родинного архіву

«Тримають в одиночній камері». Історія полоненого офіцера-спецпризначенця

Родичі звільнених під час обміну, кого повертають на підконтрольну Києву територію України, збираються у «Мистецькому арсеналі» і потім прямуватимуть до аеропорту «Бориспіль» зустрічати своїх близьких!

Бойовики заявили про початок другої частини обміну у підконтрольній їм Горлівці під Донецьком

Офіційний Київ наразі не робив жодних повідомлень про це. Українських журналістів до цієї частини обміну не допустили.

У Transparency International назвали «політичним» рішення про включення до списку на обмін колишніх беркутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

«У цій ситуації немає єдиного очевидно правильного людського вибору. Ми розуміємо, що це рішення влади на вимогу Кремля підважує цінності верховенства права, справедливості та гідності та може розділити суспільство, посіявши ненависть між різними групами українців. Коли суспільство постає перед таким складним вибором, справедливість має захистити незалежний арбітр — суд та прокуратура. На жаль, ані суд, ані прокуратура не змогли виконати свій конституційний обов’язок у справі про розстріли Героїв Небесної Сотні», – мовиться у повідомленні ТІ.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG