Доступність посилання

ТОП новини

Апарати штучної вентиляції легень: скільки має Україна та інші держави


«Смертність серед пацієнтів інтенсивної терапії оцінюють у 50-60%», – цитує агенція Reuters Рахульдеба Саркара, британського лікаря-консультанта з респіраторної медицини. За за його словами, якщо у важкохворого пацієнта немає доступу до системи ШВЛ, він помирає протягом декількох
«Смертність серед пацієнтів інтенсивної терапії оцінюють у 50-60%», – цитує агенція Reuters Рахульдеба Саркара, британського лікаря-консультанта з респіраторної медицини. За за його словами, якщо у важкохворого пацієнта немає доступу до системи ШВЛ, він помирає протягом декількох

У зв’язку з поширенням коронавірусу у світі дедалі більше держав повідомляють про брак апаратів штучної вентиляції легень. Навіщо вони потрібні, які держави скільки мають систем та скільки замовили додаткових?

Різні країни світу активно шукають, де б дістати більше систем штучної вентиляції легень (ШВЛ) на тлі збільшення випадків зараження вірусом COVID-19.

Європейські виробники апаратів ШВЛ перевантажені замовленнями. Деякі навіть змушені відмовлятися від іноземних замовників, працюючи виключно на свій уряд.

В Італії – країні з найбільшою кількістю смертей від коронавірусу, лікарям через брак цих апаратів доводилося обирати між тим, кого до них підключати, а кого ні.

Далеко не всі інфіковані на коронавірус або госпіталізовані потребують цих апаратів. Проте вони відіграють важливу роль у порятунку тяжко хворих. Одне з ускладнень захворювання, яке може привести до смерті – неможливість самостійно дихати. Тож для забезпечення достатнього надходження кисню людину підключають до апарату ШВЛ.

Згідно з даними одного з перших масштабних досліджень характеристик коронавірусу у китайському місті Ухань, близько 5% госпіталізованих потребували інтенсивної терапії, і лише 2,3% – підключення до ШВЛ, пише американська газета The New York Times.

Скільки апаратів в Україні?

В Україні є понад 3 500 апаратів для штучної вентиляції легень, повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Близько 400 апаратів для штучної вентиляції легень є у відділеннях інтенсивної терапії інфекційних лікарень. Близько 3 500 апаратів є у відділеннях інтенсивної терапії, які перспективними планами перепрофілювання лікарень в подальшому можуть використовуватися для надання реанімаційної допомоги хворим на коронавірусну хворобу. У той же час ще є значна кількість апаратів для штучної вентиляції легень в операційних, де проводили планові операції», – сказав Ляшко.

Державний концерн «Укроборонпром» 21 березня повідомив про те, що «відновив частково знищену конструкторську документацію апаратів ШВЛ БРІЗ-Т і готовий передати копії приватним виробникам, які можуть швидко налагодити виробництво приладів».

Фонд Ріната Ахметова повідомив про передачу МОЗ України двох партій апаратів ШВЛ шведського виробництва, і заявив, що «додатково буде додано як мінімум 200 апаратів ШВЛ».

Сайт пресслужби партії «Європейська солідарність» повідомив, що «дружина п’ятого Президента України Петра Порошенка Марина передала Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги перші два апарати штучної вентиляції легень... Решту апаратів (8) передадуть в лікарню впродовж тижня».

Скільки коштує?

Система ШВЛ коштує кілька десятків тисяч доларів. Наприклад, Італія замовила собі партію апаратів по 17 000 євро від італійського виробника Siare Engineering, повідомляє видання Financial Times.

Тим часом про те, як Україна закуповує апарати штучної вентиляції легенів у фірм, що фігурують у кримінальних справах про завищення цін, можна почитати тут.

ШВЛ і смертність

Системи ШВЛ мають вирішальне значення для догляду за людьми з легеневою недостатністю, проте це не означає, що вони гарантують одужання.

«Смертність серед пацієнтів інтенсивної терапії оцінюють у 50-60%», – цитує агенція Reuters Рахульдеба Саркара, британського лікаря-консультанта з респіраторної медицини. За за його словами, якщо у важкохворого пацієнта немає доступу до системи ШВЛ, він помирає протягом декількох годин.

Німеччина

Німецькі лікарні вважаються найбільш підготовленими з огляду на наявність ліжок у відділеннях інтенсивної терапії та апаратів ШВЛ.

На додаток до вже наявних 25 000 «вентиляторів» Німеччина замовила ще 10 000 від компанії Draegerwerk – одного з провідних світових виробників апаратів ШВЛ.

Німецький виробник повідомив, що надати все обладнання одразу не вдасться, і що наказ федерального уряду буде розтягнутий на весь рік, пише видання Financial Times.

10 тисяч апаратів штучної вентиляції легенів – це кількість, яку компанія зазвичай виготовляє за рік.

Уряд Німеччини також попросив вітчизняних виробників автомобілів розглянути питання про виробництво медичного обладнання, такого як маски та «вентилятори», щоб допомогти боротися з коронавірусом. У компанії Volkswagen, наприклад, заявили, що могли б почати виробництво як тільки-но отримають достатньо інформації, пише видання Bloomberg.

На початку березня італійський виробник «вентиляторів» Siare Engineering International Group отримав замовлення від уряду. До виробництва залучили військових.
На початку березня італійський виробник «вентиляторів» Siare Engineering International Group отримав замовлення від уряду. До виробництва залучили військових.

Італія

Станом на 24 березня в Італії загинуло понад шість тисяч осіб. Лікарні в найбільш наразі ураженій коронавірусом країні стикнулися із серйозною нестачею апаратів ШВЛ та іншого обладнання, а також медичного персоналу.

За даними інформаційного сайту Meduza в Італії було близько п’яти тисяч апаратів, а через критичну нестачу уряд вирішив закупити ще хоча б стільки ж.

Уряд Італії придбав вже майже 4 000 з 5 000 одиниць вентиляційного та іншого обладнання, повідомляє Reuters.

На початку березня італійський виробник «вентиляторів» Siare Engineering International Group отримав замовлення від уряду. До виробництва залучили військових.

Siare Engineering «має 25 армійських техніків, які працюють з його виробничими керівниками, щоб керувати розширеним виробництвом та допомагати збирати машини», – повідомляє агенція Reuters.

«Зазвичай ми виробляємо 160 машин на місяць. Мета полягає в тому, щоб випустити 2 000 за чотири місяці, тобто більше, ніж утричі перевищити наше щомісячне виробництво», – сказав голова компанії в інтерв'ю Reuters.

Зараз компанія скасувала всі інші замовлення з-за кордону і працює лише на Італію, повідомляє Financial Times.

Китай, тим часом, також надав Італії допомогу з медичних матеріалів, яка включає 40 вентиляторів, йдеться в статті.

Британія

Велика Британія має приблизно 8 000 апаратів ШВЛ. Глава Національної служби охорони здоров’я казав, що розраховує, що протягом наступних кількох тижнів ця кількість збільшиться до близько 12 000, йдеться в статті Reuters.

У Британії уряд звернувся до співпраці з такими виробниками автомобілів, як McLaren Group Ltd та Nissan Motor Co.

Франція

Франція має 5 065 місць в палатах інтенсивної терапії, обладнаних вентиляторами. «Однак чиновники охорони здоров’я застерігають, що багато з них вже зайняті пацієнтами, які отримують медичну допомогу. Ще 7 364 місця інтенсивної терапії не обладнані апаратами ШВЛ», – пише Financial Times.

Попит у Франції на ці апарати зазвичай складає приблизно від 1000 до 1500 штук на рік, проте він збільшується до сотень на тиждень, заявив Крістоф Генце, генеральний директор французького підрозділу Löwenstein Medical Innovation GmbH, виступаючи в ефірі France Info radio.

США

За даними Reuters та The New York Times США мають 160 000 апаратів ШВЛ. Однак найбільш постраждалі штати, такі як Нью-Йорк, вже відчувають нестачу апаратів, йдеться у статті.

Нью-Йорк, за даними The New York Times, має близько 6 000 апаратів.

У Сполучених Штатах лікарні розглядають можливість повернення у роботу старих вентиляторів, які все ще можуть працювати.

Компанії-автовиробники Ford Motor Co, General Motors Co та Tesla Inc, за даними президента США Дональда Трампа, отримали «зелене світло» на виробництво апаратів штучної вентиляції легень та іншого медичного обладнання, необхідного для боротьби з коронавіроусом.

Генеральний директор компанії Telsa Ілон Маск, відомий скептичним ставленням до кризи коронавірусу, підтвердив, що подарував 1 255 «вентиляторів» Лос-Анджелесу, щоб допомогти місту боротися проти вірусу.

Губернатор штату Каліфорнія Гевін Ньюсом вже назвав дії Маска героїчними.

Європейські виробники апаратів ШВЛ перенавантажені замовленнями. Деякі навіть змушені відмовлятися від іноземних замовників, працюючи виключно на свій уряд.
Європейські виробники апаратів ШВЛ перенавантажені замовленнями. Деякі навіть змушені відмовлятися від іноземних замовників, працюючи виключно на свій уряд.

При порівняльній оцінці кількості систем ШВЛ у різних країнах, варто розуміти, що сама по собі кількість не обов’язково означає кращу підготовку, адже все залежить від співвідношення кількості важкохворих із наявністю апаратів.

Також варто мати на увазі, що методологія підрахунку апаратів може різнитися в залежності від того, чи включали, наприклад, ресурси приватних клінік, подаровані бізнесом апарати, кількість вже зайнятих апаратів, тощо.

Експерти нагадують, що попри важливість достатньої кількості апаратів штучної вентиляції легенів в умовах поширення пандемії, одних лише апаратів для того, щоб подолати проблему коронавірусу, далеко недостатньо. Головним чином варто кинути зусилля на зупинку поширення вірусу та забезпечення медичних установ необхідною кількістю ліків, медобладнання та медичного персоналу.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG