Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус у Білорусі: офіційна статистика занижена у 5-7 разів – лікар


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

22 квітня Міністерство охорони здоров'я Білорусі опублікувало на своєму телеграм-каналі статистику щодо розповсюдження COVID–19 у цій країні.

За даними міністерства, вранці 22 квітня в Білорусі:

  • загалом зафіксовано 7281 випадок зараження людини новим коронавірусом із початку епідемії;
  • померли 58 хворих на коронавірусну інфекцію, які, за даними міністерства, мали «низку хронічних захворювань»;
  • поправилися та виписані 769 пацієнтів (плюс 192 за день);
  • із початку епідемії проведено 114 955 коронавірусних тестів: у 25 державних та приватних установах за день провели 6410 тестів, що на чотириста більше, ніж минулого дня.

Інфографіка Білоруської служби Радіо Свобода:

Напередодні, 21 квітня, місія Всесвітньої організації охорони здоров’я оприлюднила результати дослідження ситуації в Білорусі, закликала до проведення додаткових заходів дистанційної освіти, ліквідації масових заходів та переходу на дистанційну освіту.

Того ж дня Олександр Лукашенко зробив низку заяв про ситуацію з епідемією коронавірусу в Білорусі:

Журналіст із Білоруської служби Радіо Свобода ​поспілкувався на умовах анонімності з лікарем реанімаційного відділення однієї з лікарень Мінська. Ім’я та точне місце роботи лікаря є у розпорядженні редакції. Нижче наводимо скорочений варіант цієї розмови.

Вся лікарня заповнена хворими на пневмонію

– Яка ситуація в реанімації, де ви працюєте?

– У нас трохи більше ніж 20 ліжок для реанімації. Іноді є вакансії. Пацієнти постійно надходять, ми мовби на межі можливостей, але два-три ліжка сьогодні, коли я виходив із роботи, були вільними.

– Чи всі хворі на коронавірус?

– Так. «Ковідні» пацієнти почали надходити до нас наприкінці березня. Але як тільки діагноз COVID-19 був підтверджений, їх доставили до лікарень, які вже були призначені для таких пацієнтів. Але з минулого тижня всі «позитивні» залишаються з нами. Тож зараз ми вже наповнюємось, як лікарня COVID–19.

Майже всі відділення заповнені пневмонією. Зараз пацієнтів сортують між відділеннями. До одних передають тих, у кого коронавірусна пневмонія, а до інших – нез’ясовані випадки.

Наскільки точна діагностика

– Чи є у вас випадки некоронавірусної пневмонії?

– Так. Ми бачимо запалення легенів, бачимо клініку та подібні симптоми, але мазки приходять негативні. Ми беремо нові й нові мазки, і всі вони негативні й негативні. Хоча з усіх інших прикмет пацієнт повинен бути позитивним.

– Чи означає це, що полімерна ланцюгова реакція (ПЛР) не є точним аналізом?

– Так, із мазком із носа це 60% упевненості, від ротової порожнини – від 30%. Найточніший – аналіз мокротиння і забор, вимитий із бронхів, там буде близько 90% упевненості.

«У лікарні є випадки зараження між медсестрами та лікарями»

– Чи є випадки коронавірусу в персоналу?

– Так, є випадки. Молодший персонал хворий, лікарі хворі. Діагнози підтверджуються. Але серйозних пацієнтів серед персоналу немає.

Однак я не знаю точно, тому що тих працівників, які були виявлені раніше, перевели до інших клінік, які на той час були призначені для пацієнтів із COVID-19.

– А ті, хто нещодавно захворів?

– 15 квітня міністр видав наказ про те, що пневмонію, легкі випадки коронарної пневмонії та просто позитивні випадки з COVID-19 слід лікувати амбулаторно, за умови, що вони можуть самостійно ізолюватися вдома. Зараз за ними спостерігають і лікують у поліклініках.

Тих, хто перебував у лікарнях просто як контакти, вже виписали додому. Тепер стаціонарно лікуватимуть лише важку пневмонію, а також пацієнтів із середнім та важким перебігом COVID-19

Інфографіка Білоруської служби Радіо Свобода:

Що таке білоруський протокол лікування коронавірусу

– Раніше було офіційно оголошено, що Білорусь має власні протоколи лікування коронавірусу…

– Як відомо, у світі не знайдено жодного ліку від COVID-19, масштабних досліджень не проводили. Тому всі терапії все ще експериментальні. Вся терапія зводиться до симптоматичного лікування. Як ми лікуємо і ГРВІ. Для пневмонії – це антибактеріальна терапія, підтримка киснем, інфузія. Але специфічного лікування немає.

– Отже, ви використовуєте кисневу терапію?

– Так, це основне лікування для тих, хто перебуває на реанімації. Якщо це не допомагає, людину переводять на ШВЛ (штучна вентиляція легень).

Як лікується коронавірус у домашніх умовах

– Ті, хто лікується вдома, отримують лікування, як при ГРВІ?

– Так. Але розумієте, існує безліч безсимптомних COVID-19 або легких форм, на кшталт легкої застуди. Ці люди майже не потребують лікування.

– Які закономірності перебігу цього захворювання, за спостереженнями реаніматора?

– Практично всі пацієнти нашої реанімації мають вік 55–65 років. Майже всі важкі пацієнти мають зайву вагу або страждають від ожиріння.

Масштаби епідемії на місцевому рівні

– Яким ви бачите сучасні масштаби епідемії в Білорусі?

– Ми послуговуємося тими ж самими даними, які оголошують офіційно. З іншого боку, якщо хтось має дані, які відрізняються від офіційних, то видавати їх заборонено. Але мої колеги та я вважаємо, що офіційна статистика пацієнтів дуже занижена, десь у п’ять-шість разів. Додайте сюди безсимптомних пацієнтів, які переносять захворювання на ногах і продовжують поширювати вірус, заражати інших.

Тож інфікованих набагато більше, а офіційні дані – це ті, хто вже пішов до лікарні. Але це моя суб’єктивна думка.

Лише в нашій лікарні з кінця березня було виявлено понад 350 підтверджених пацієнтів. Це лише одна невелика лікарня. У Мінську має бути близько 5 000. У загальнодержавному масштабі – ще більше.

Якщо порівнювати дані Міністерства охорони здоров’я Білорусі за 22 квітня, коли загалом зафіксували 7281 випадок зараження коронавірусом, із попереднім днем – різниця складе 558 нових випадків зараження та 3 нові випадки смерті у цій країні з початку епідемії – відтак померло 58 хворих на коронавірусну інфекцію, які, за даними міністерства, мали «низку хронічних захворювань».

Не повідомляється про кількість хворих у важкому або критичному стані, а також про кількість відправлених додому хворих на амбулаторне лікування.

Незважаючи на наведені вище суперечливі заяви білоруського президента, хворих на коронавірус виявили навіть у його оточенні. У хокейній команді, в якій грає сам президент і його син Микола, діагностували коронавірусну інфекцію в хокеїста Дмитра Мелешка. З ним Олександр Лукашенко грав у хокей на місцевому чемпіонаті 11 квітня.

Прессекретар президента Білорусі Наталія Ейсмонт, повідомляючи про це, наголосила, що недавніх контактів із главою держави в хокеїста не було.

Торкаючись того, чи здавав тест на коронавірус сам президент Білорусі, Ейсмонт сказала, що зараз у цьому немає необхідності. «Президент не був і не буде йти в ізоляцію, «віддаленку» й тому подібне», – додала вона.

На запитання про самопочуття глави держави, прессекретар відповіла: «Не дочекаєтеся! Як підтвердження (гарного самопочуття Лукашенка – ред.) – дивіться на робочі будні президента, зокрема, репортажі білоруського телебачення із сьогоднішніх відвідин підприємства в Бобруйську».

Що ж до планів хокейної команди – речниця Лукашенка повідомила, що ніяких «додаткових заходів для гравців команди президента не робили й робити не будуть. Після відпустки команда приступить до тренувань, про що вас поінформуємо», – зазначила Ейсмонт, відповідаючи на запитання про необхідність у даній ситуації вжити заходів для недопущення зараження інших гравців хокейної команди президента Білорусі.

Відео Білоруської служби Радіо Свобода:

Коронавірус: що це та як він поводиться?

  • Коронавіруси – це сімейство вірусів, які отримали свою назву через сферичну форму, чия поверхня вкрита шипами, що схожі на «корону».
  • Коронавірусні інфекції мають широкий спектр симптомів, зокрема лихоманку, кашель та труднощі дихання.
  • Легкі випадки захворювання можуть мати симптоми, що схожі на застуду. Водночас важкі випадки можуть викликати пневмонію, гострий респіраторний синдром (SARS), ниркову недостатність та навіть смерть.
  • Як і інші коронавіруси, китайський коронавірус передається між людьми повітряно-крапельним шляхом під час дихання, кашлю або чихання.
  • Новий коронавірус «2019-nCoV» має інкубаційний період, тобто час до прояву симптомів, від одного до 14 днів.
  • Фахівці з інфекційних хвороб і вірусів кажуть, що масштаби нинішнього спалаху вказують на те, що вірус «самопідтримується» через передачу зараження між людьми. За їхніми оцінками, кожен інфікований заражає в середньому ще двох-трьох людей.
  • Тест на новий вірус із Китаю включає використання полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі, яка ідентифікує вірусну РНК у зразках. Це можуть бути мазки з горла, зразки кашлю або крові пацієнта.
  • Віруси небезпечні тим, що проти них немає ліків – лікувати можна лише симптоми, тож передусім пацієнтів важливо ізолювати.
  • Науковці у різних країнах – зокрема, у Китаї, США, Німеччині, Великій Британії, Ізраїлі та інших – уже працюють над вакциною, але на її виробництво та випробування підуть місяці. У декотрих країнах уже почали випробування нових препаратів.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG