Доступність посилання

ТОП новини

«Кремль лякає Зеленського «режимом найвищої бойової готовності» – Портников


Під час акції «Захисти Україну: мобілізація патріотів-державників», на якій вимагали відставки президента Володимира Зеленського, в рамках кампанії «Ні капітуляції!». Дніпро, 9 березня 2020 року
Під час акції «Захисти Україну: мобілізація патріотів-державників», на якій вимагали відставки президента Володимира Зеленського, в рамках кампанії «Ні капітуляції!». Дніпро, 9 березня 2020 року

(Рубрика «Точка зору»)

Кремль посилює тиск на Зеленського

Позачергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ), ініційоване Україною у відповідь на звинувачення в обстрілі об’єктів енергетичної інфраструктури на окупованих Росією територіях Донбасу, завершилося без будь-яких домовленостей. ТКГ не домовилась про припинення вогню, російські представники продовжили наполягати на відповідальності України за обстріли і фактично підтримали рішення маріонеткової влади «народних республік» привести «збройні сили» у режим найвищої бойової готовності.

При цьому обурення в російського представника в ТКГ Бориса Гризлова викликала не тільки позиція України, а й позиція представників ОБСЄ, «які також не реагували на звернення Донецька і Луганська». Тобто міжнародні структури теж не змогли побачити міфічні українські обстріли. І це в черговий раз нагадує про провокацію, яка може бути приводом до нової серйозної конфронтації. Адже і Друга світова війна почалася з інсценованого гітлерівцями «польського нападу» у Гляйвіці. І війна Радянського Союзу з Фінляндією почалася після організованого СРСР обстрілу власної території, в якому звинуватили фінів.

Гризлов говорить не про Україну, а «київську сторону»

Гризлов взагалі не говорить про Україну. Він каже про Київ, Донецьк та Луганськ. Про «київську сторону» на переговорах

Лексика Бориса Гризлова в його заяві за підсумками засідання ТКГ взагалі заслуговує на спеціальний аналіз – це серйозний індикатор. Гризлов взагалі не говорить про Україну, про українську делегацію, українську сторону на переговорах. Він каже про Київ, Донецьк та Луганськ. Про «київську сторону» на переговорах.

Саме такою була лексика російських чиновників 2014 року, після втечі з країни Віктора Януковича. Кремль відмовляє Україні в суб’єктності, зрівнює легітимне державне керівництво з владою окупованих територій. І вже одним цим може виправдати можливий напад на Україну – при тому, що в російській інтерпретації не Росія, а Україна – тобто Київ – виступає в ролі агресора, який руйнує інфраструктуру і житловий фонд у Донецькій і Луганській областях.

Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року
Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року

Відомий рецепт від Путіна

При цьому Гризлов чітко артикулює, що повинен зробити Зеленський, щоб зупинити ескалацію на Донбасі. І це відомий рецепт від Путіна – «прямий діалог Києва і Донбасу». Той самий рецепт, який нав’язується українському керівництву з перших днів після окупації Донбасу.

Прямий діалог дозволить Кремлю зафіксувати існування «трьох урядів» – у Києві, Донецьку та Луганську. І домагатися відмови України від європейської і євроатлантичної інтеграції

Уже неодноразово доводилося писати, що цей прямий діалог зовсім не призведе ні до припинення війни, ні тим більше до відновлення територіальної цілісності України. Але він дозволить Кремлю наполягати на «внутрішньому конфлікті», домагатися зняття санкцій з Росії, зафіксувати існування на території України «трьох урядів» – у Києві, Донецьку та Луганську. І домагатися відмови України від європейської і євроатлантичної інтеграції.

Москва намагається домогтися цього за всяку ціну. Однією із спроб було створення «консультативної ради», в якій повинні були розмовляти на паритетних засадах представники України та окупованих територіях, а Росія, Німеччина, Франція і ОБСЄ перебувати в ролі посередників. Але тепер, коли ця авантюра провалилася, Кремль лякає Володимира Зеленського «режимом найвищої бойової готовності» окупантів в епоху коронавірусу.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG