Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь позбавили права проводити Чемпіонат світу з хокею


Ілюстраційне зображення
Ілюстраційне зображення

Міжнародна федерація хокею із шайбою 18 січня скасувала проведення чемпіонату світу в Білорусі через «питання безпеки та охорони». Чемпіонат світу з хокею із шайбою у 2021 році мав пройти в Мінську та Ризі, столиці Латвії. Де тепер відбудеться чемпіонат світу -- ще не вирішено, а запланований він на травень-червень 2021 року.

«Дуже прикро, що доводиться відмовлятися від співорганізації [чемпіонату] у Мінську/Ризі, – заявив президент Міжнародної федерації хокею Рене Фазель, – Ми намагалися просувати те, що чемпіонат світу можна було б використати як засіб примирення, щоби допомогти заспокоїти соціально-політичні проблеми в Білорусі, і знайти позитивний шлях вперед».

Раніше в той же день сейм Латвії відхилив можливість проведення чемпіонату спільно з Білоруссю, згідно з заявою Комісії з закордонних справ латвійського парламенту.

В нинішніх умовах, коли в Білорусі проводяться жорстокі репресії, організація спортивної події такого масштабу в Мінську неприпустима
Ріхард Колса

«Латвія відхиляє будь-яку можливість проведення чемпіонату хокею разом із Білоруссю, бо в нинішніх умовах, коли в Білорусі проводяться жорстокі репресії, організація спортивної події такого масштабу в Мінську неприпустима», – видання Delfi.lv цитує голову комісії Ріхарда Колса.

Федерація перегляне можливість проведення чемпіонату в Латвії з іншим співорганізатором, або самостійно.

Минулого тижня німецький виробник моторного мастила Liqui Moly, чеський автовиробник Skoda та косметична компанія Nivea Men заявили, що не будуть спонсорувати чемпіонат, якщо його проводитимуть у Білорусі.

Європейські неурядові організації також закликали федерацію перенести чемпіонат із Мінська через напружену політичну ситуацію в Білорусі.

Це дуже мудрий крок – підтримати права людини та чесний спорт, а не співпрацювати з режимом у Білорусі
Світлана Тихановська

Європейські політики та депутати Європарламенту критикували Фазеля після його зустрічі з Лукашенком 11 січня, під час якої вони обіймалися. Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, яка виїхала до Литви після погроз білоруських спецслужб, написала у твітері, що неподалік від місця, де люб’язно зустрічалися Лукашенко та Фазель, «у нелюдських умовах утримуються люди, ув’язнені з політичних міркувань».

А вже після того, як Міжнародна федерація хокею скасувала проведення чемпіонату світу в Білорусі, Тихановська написала у твітері: «Це дуже мудрий крок – підтримати права людини та чесний спорт, а не співпрацювати з режимом у Білорусі».

Сам Лукашенко заявив 11 січня, що федерація зазнала тиску через ситуацію навколо чемпіонату з хокею в Білорусі.

Протести в Білорусі почалися у день президентських виборів 9 серпня 2020 року, коли влада повідомила про перші результати. Відтоді ці протести тривають майже щодня, тоді як більшість країн вважають результати виборів сфальсифікованими.

Демонстранти виступають із єдиними вимогами: відставки Лукашенка, який називає себе переобраним президентом Білорусі, проведення нових, чесних президентських виборів, а також звільнення всіх політичних в’язнів і притягнення до відповідальності винних у побиттях і катуваннях затриманих учасників протестів.

За час протестів у Білорусі, за даними ООН іще на початок грудня, пройшли через затримання й арешти понад 27 тисяч людей. Активісти говорять про більш ніж 30 тисяч тих, хто був затриманий чи арештований. Сотні людей заявили про катування й жорстоке поводження з боку силовиків. Кілька людей унаслідок жорстоких дій силовиків при розгонах протестів загинули.

Хокей в Білорусі є досить популярним – не в останню чергу через те, що хокеїстом-любителем є сам Олександр Лукашенко.

  • Зображення 16x9

    Артур Корнієнко

    Закінчив магістерську програму Школи журналістики Українського католицького університету.

    Пишу про політику, бізнес, соціум та культуру.

    Отримав журналістську стипендію імені Вацлава Гавела від Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода на 2020–2021 академічний рік.

    Перед цим працював у англомовному виданні The Kyiv Post, журналістом «Громадського телебачення», де випускав щотижневу програму новин про Східну Європу для міжнародної аудиторії, та кореспондентом UATV English, міжнародного мовника України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG