Доступність посилання

ТОП новини

Росія: суд зупинив процес у справі про невиконання військовим наказу


Російські мобілізовані
Російські мобілізовані

Військовий суд у Краснодарі зупинив розгляд кримінальної справи про невиконання наказу «в воєнний час або в умовах збройного конфлікту або ведення бойових дій», порушеної щодо військовослужбовця Вадима Бая. Видання Кавказ.Реалії зазначає, що справа Бая була однією з перших у Росії, порушених за відповідною статтею кримінального кодексу.

Причиною зупинення розгляду справи стала неможливість установити місце перебування обвинуваченого.

У вересні 2022 року російська влада посилила покарання за самовільне залишення військових частин або місць служби. Відтоді проти російських військовослужбовців – як тих, хто ухилився від призову на службу за так званою «частковою мобілізацією», так і тих, хто відмовився брати участь у бойових діях на території України, порушено сотні кримінальних справ, за якими вже ухвалені десятки вироків.

Наприкінці 2022 року Южно-Сахалінський гарнізонний військовий суд засудив до трьох років колонії-поселення солдата Костянтина Саннікова, який утік із військової частини в Бєлгородській області, щоб його не відправили на фронт в Україні. У січні військовий суд у Нальчику призначив покарання у вигляді одного року та трьох місяців позбавлення волі для військовослужбовця Тархана Мальсагова, визнавши його винним у самовільному залишенні частини в період мобілізації. За версією слідства, Мальсагов залишив військову частину, не попередивши про це командування, щоб відвідати родичів. При цьому за два тижні він добровільно повернувся на службу.

XS
SM
MD
LG