Доступність посилання

ТОП новини

«Головне – не зупинятися. По нових сферах також можна бити» – Клімкін про західні санкції щодо РФ


Павло Клімкін, міністр закордонних справ України (2014-2019 років)
Павло Клімкін, міністр закордонних справ України (2014-2019 років)

Пришвидшити постачання зброї та боєприпасів до України, оскільки від цього залежить безпека Європи, закликав очільник МЗС України Дмитро Кулеба на Раді міністрів закордонних справ ЄС. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

«Поразка Росії – це гарантія нормального життя для Європи. Нині немає жодного важливішого завдання. Для його досягнення Україні потрібно більше зброї та боєприпасів. І все це має бути доставлено якомога швидше», – зауважив Кулеба.

24 квітня міністри закордонних справ ЄС зустрілися, щоб обговорити у тому числі 11-й пакет санкцій проти Росії. Втім, схвалити його так і не змогли, заявив очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель. За його словами, союзники наразі не сформували єдину позицію стосовно запровадження нових обмежень, то ж дискусії триватимуть і надалі.

Євросоюз наразі розробляє 11-й пакет санкцій проти Росії. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій буде переважно спрямований на запобігання обходу чинних обмежень.

Головне – не зупинятися, зауважив в етері програми Радіо Свобода «Свобода Live» Павло Клімкін, міністр закордонних справ України (2014-2019 років). За його словами, наразі Росія використовує всі можливі шляхи для обходу санкцій.

Пане Клімкін, раніше Урсула фон дер Ляєн заявляла про те, що нібито 11-й пакет санкцій буде зосереджений на тому, щоб не обходили обмеження, позакривати так звані «лазівки». Чому тоді не дійшли згоди? Чи це все-таки пов’язано з цією ініціативою Польщі і країн Балтії додати в 11-й пакет атомну енергетику Росії?

Росія використовує всі можливі шляхи для обходу санкцій або кримінальні, або напівкримінальні

– По-перше, хотілося б, щоб не 11-й пакет був присвячений переважно тому, щоб закрити різні шляхи обходу. Це можна було зробити і в третьому, і в четвертому. Звісно, спочатку потрібно було накопичити хоча би мінімальний досвід застосування. І Росія використовує всі можливі шляхи (для обходу санкцій – ред.). Вони, як правило, або кримінальні, або напівкримінальні, так званий паралельний імпорт.

Але зараз шляхи обходу санкцій всім в принципі більш-менш зрозумілі, через кого воно йде, по яких схемах. Спочатку по цьому почали бити наші американські друзі і союзники. Зараз більш серйозно починає і ЄС. І це той випадок, коли запізно, але тим не менше абсолютно необхідно. Ми ж бачимо, що дуже багато речей зараз тягнеться в Росію поза санкціями.

Дуже багато хайтеку росіяни ховають саме під брендом «Росатому»

І другий момент – це нові санкції. І я насправді не починав би скиглити, що все інше, що у нас є, дуже складно для застосування. Є сфери, які абсолютно очевидні. Одна – це «Росатом». Ви це вже згадали. Атомна промисловість. І «Росатом» – це не тільки про атомку, як це свідчить з його назви, зараз дуже багато хайтеку росіяни ховають саме під брендом «Росатому». І є те, що дуже непокоїть нас всіх – це, наприклад, алмази і експорт, який йде до Бельгії, до Антверпену, до багатьох інших точок. Тому є нові сфери. По нових сферах також можна бити.

За всіма цими сферами стоять дуже стабільні, і на жаль, країни інтереси. На жаль, тут для нас дуже важливо, щоб ми не зупинилися. Якщо Росія відчує, що 11-й пакет – це переважно гра навколо того, що вже є, це, звичайно, буде більш ніж політичний сигнал. Це буде певною мірою стимул для того, щоб далі масово обходити санкції.

– Польща і країни Балтії запропонували відключити «Газпромбанк» від SWIFT. «Газпромбанк» третій за величиною в Росії. США вже на третій день повномасштабного вторгнення наклали певні секторальні санкції на цей банк. Чому тільки зараз до нього дійшла черга в Європи? Наскільки взагалі такі крупні російські банки важливі для європейської економіки? Чому тільки зараз про це заговорили?

– Оскільки Росія скоїла трюк. Як тільки Європа почала відмовлятися від постачання російського газу, вони перевели всі розрахунки на саме цей банк. І частина країн, яка в режимі реального часу не змогла відмовитися, сказали: ні, поки що почекаємо.

Турбують російські вимоги вбити зернову «сдєлку», Росія дуже жорстко вимагає зняти обмеження по SWIFT з «Россільгоспбанку». Через який йде дуже багато кримінальних операцій

Санкції – це про те, щоб вийти з зони комфорту, але не перейти больовий поріг. Як нам не хотілося б зробити більше – це також і випадок «Газпромбанку». Для нас зрозуміло, що є розрахунки, які зараз йдуть, і є газ, який йде газогонами, його купують ще декілька країн, та ж сама Угорщина. І є газ, який йде скраплений. І саме тому розмови стосовно цього банку продовжуються. І нас всіх також турбують російські вимоги вбити зернову угоду чи, краще сказати, «сдєлку», оскільки Росія дуже жорстко вимагає зняти обмеження по SWIFT з «Россільгоспбанку». А це дуже потужний банк, через який теж йде дуже багато сумнівних, а насправді кримінальних операцій.

– Міністр закордонних справ Росії Лавров таки приїхав до США на засідання Генасамблеї ООН, хоча говорили про те, що візу йому можуть не дати. Таки дали. Але не пустити з ним журналістів прокремлівських медіа.

Давайте послухаймо, як на це вже відреагували безпосередньо в Кремлі.

Сергій Лавров (переклад): Шановні колеги, ми знову, як і в роки Холодної війни, підійшли до небезпечної, а, може, ще більш небезпечної межі. Ситуація поглиблюється втратою віри у багатосторонність, коли фінансово-економічна агресіє Заходу руйнує... глобалізації, коли Вашингтон і його союзники відмовляються від дипломатії і вимагають з’ясування стосунків на полі бою. Усе це в стінах ООН, створеній для запобігання жахів війни.

Американці його достатньо потролили

– Варто зазначити, що Лавров головує на засіданні Радбезу ООН. А могли його не пустити до США? І чи варто це надання візи розцінювати як тривожний політичний сигнал?

– Ні. Я думаю, що американці його достатньо потролили, тримали до останнього. Бачите, як він нервує. Це неозброєним оком тут помітно. Він там у словах плутається.

Єдина загроза, що частина країн незахідного світу може змінити ставлення до штаб-квартири ООН саме в Нью-Йорку. Не дати колись візу – це було би дуже класно!

Але насправді дуже і дуже важливо, щоб було зрозуміло. СРСР і Холодна війна – це абсолютно інша реальність. СРСР хоч ні на кого не нападав. Ми СРСР, звісно, не любимо і розуміємо, що таке СРСР, починаючи від сталінських часів і надалі. Але тим не менше Росія є агресором у ХХІ столітті, і Росія накоїла злочинів більше, ніж брежнєвський СРСР, як з політичної точки зору, так і з моральної. Тому в якийсь момент на американський кшталт я, все ж таки, зіграв би з ними, з російською делегацією, поганий жарт і, все ж таки, Лаврова не пустив би.

Єдина загроза, яка існує, що побоюються американці (я їх в тому дуже розумію), вони думають, що частина країн незахідного світу може тоді змінити своє ставлення до штаб-квартири ООН саме в Нью-Йорку. Про це ведеться дискусія, і Росія щодо цього вже давно веде роботу. Хоча я в це не вірю. Тим не менше не дати колись візу – це було би дуже класно!

На що перетвориться Росія після війни з Україною?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:21 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG