Доступність посилання

ТОП новини

Чи Україна продавала зброю Іракові?


Чи Україна продавала зброю Іракові?

Вашинґтон, 8 квітня 2002 – Міністерство закордонних справ України, як також і численні українські засоби інформації, повідомили новину: “В оприлюдненому 5 квітня інтерв’ю американській україномовній газеті "Свобода" Виконавчий директор Комісії ООН із моніторингу, контролю та інспекцій щодо Іраку Ганс Блікс заявив про відсутність "не лише прямих, а і взагалі будь-яких свідчень" причетності України до незаконної торгівлі зброєю з цією країною. Г. Блікс повідомив, що в документах Комісії ООН немає жодної інформації про експорт Україною зброї до Іраку”.

Оскільки американська газета оприлюднить інтерв’ю лише 12 квітня, ми на даний момент не маємо можливості коментувати його змісту й точності наведеної зовнішньополітичним відомством України цитати.

Юен Б’юканан, речник Комісії ООН у справах моніторингу, контролю та інспекцій щодо Іраку, підтвердив в інтерв’ю Радіо Свобода позицію виконавчого директора Ганса Блікса про те, що “немає будь-яких свідчень про причетність українських урядовців до незаконної продажі зброї Іракові”. Б’юканан, однак, уточнив, що він мав на увазі справу зброї масового знищення. Адже лише цей вид озброєнь входить у повноваження інспекторів по Іраку. Щодо нелегальної продажі Іракові звичайних озброєнь, то тут справа дещо складніша.

“Так, ми потрапляємо на українські озброєння, проте ми потрапляємо й на звичайні озброєння на іракській території з 50-ти інших країн. Ми не можемо підтвердити, чи йдеться про прямий експорт із України або чи йдеться про зброю, яка пройшла через двадцять інших країн і врешті опинилася в Іраку – не виключено, що такою схемою іракська влада могла б послуговуватись”, – сказав Юен Б’юканан.

Рада безпеки ООН розглядає тепер питання, чи розширювати повноваження згаданої комісії ООН й вести моніторинг, контроль та інспекції щодо Іраку не лише стосовно зброї масового знищення, а й звичайних озброєнь.

Зазначимо, що місяць тому (15-го березня) в інтерв’ю Радіо Свобода Скотт Ріхтер, колишній інспектор ООН у справі контролю над озброєннями Іраку, заявив: він та інші його колеги знайшли значну кількість доказів того, що протягом 90-х років Росія, Україна й Білорусь, попри санкції ООН, продавали Іракові цілу низку різновидів звичайних озброєнь, включно з системами протиповітряної оборони С-300. Нагадаємо ще, що навчання в Білорусі іракських військовослужбовців із обслуговування тих систем у березні викликало гостру критику з боку Сполучених Штатів із пересторогою про можливість запровадження санкцій проти Мінська.

“1997-го – 98-го року ми розслідували повідомлення про те, що Ірак дуже тісно співпрацював із урядом Сирії з метою використати існуючу в Росії, Україні та Білорусі сирійську мережу придбання зброї. Тобто сирійці закуповували б військові технології, військові обладнання й зброю на основі контрактів із цими країнами й Сирією. Відтак Сирія таємно передала б ці товари Іракові. Оплатою за ці послуги була іракська нафта”, – зауважив Скотт Ріттер.

Наразі немає відповіді на запитання: якщо в Іраку інспекторами викрито озброєння з держав колишнього Радянського Союзу, включно і з України, то хто давав дозвіл на продаж цієї зброї через таких посередників, як наприклад сирійські, про які говорив колишній інспектор ООН Скотт Ріттер?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG