Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Мінськ обурений наміром Польщі скасувати угоду 1979 року про безвізові поїздки всіх громадян


Офіційний Мінськ обурений наміром Польщі скасувати угоду 1979 року про безвізові поїздки всіх громадян

Мінськ, 31 травня 2002 - 1 червня закінчується строк білоруської візи тимчасового керівника місії ОБСЄ в Мінську Ендрю Карпентера, який буде змушений з’їхати з Білорусі, як це відбулося у квітні з попереднім виконувачем обов’язків глави групи ОБСЄ Мішелем Ривольє. Майже півроку місія ОБСЄ в Білорусі працює без свого глави, і Організація безпеки та співробітництва в Європі загрожує Мінськові можливими санкціями за таке ставлення до її дипломатів.

Тим часом Білорусь звинувачує у порушенні принципів ОБСЄ трьох своїх сусідів - Польщу, Литву та Латвію. Сьогодні МЗС Білорусі зробило спеціальну заяву, де осуджає рішення цих держав запровадити повноцінний візовий режим із Білоруссю.

Чим було викликано оприлюднення цієї заяви білоруського МЗС?

Білорусь отримала ноту від Польщі з попередженням, що Варшава вирішила денонсувати стосовно Білорусі угоду, яку було підписано з урядом ще Радянського Союзу в травні 1985 року про спрощений перетин державного кордону тими громадянами, що мешкають у прикордонних пунктах. Офіційний Мінськ обурений також поки ще не рішенням, а тільки наміром Польщі скасувати угоду 1979 року про безвізові поїздки всіх громадян.

Цікаво, що перша угода про мешканців прикордонних регіонів буде діяти ще 1 рік. Проте МЗС Білорусі висловило з цього приводу глибоку занепокоєність та заявило, цитую: "Такі дії Польщі, рівно як і заплановані заходи Литви та Латвії щодо запровадження повномасштабного візового режиму стосовно Республіки Білорусь, суперечать принципам добросусідства, духу та положенням Гельсінського Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі 1975 року, Паризькій Хартії для нової Європи 1990 року, а також інших основоположних документів ОБСЄ", -- зазначило білоруське МЗС та нагадало, що держави-члени ОБСЄ зобов’язалися спрощувати порядок в’їзду та виїзду, полегшувати пересування громадян на їх територіях".

Офіційний Мінськ закликав уряд не лише Польщі, але й Литви та Латвії "стриматися від прийняття неадекватних рішень, що нагадують про часи холодної війни й залізної завіси та завдають непоправної шкоди ідеї формування стабільної об’єднаної Європи".

МЗС Білорусі також загрожує розглянути дії Польщі, Литви й Латвії на предмет їх відповідності зобов’язанням у рамках ОБСЄ. Цю заяву зроблено на тлі, коли самому Мінськові загрожує обговорення його поведінки на ОБСЄ, про що сьогодні вже заявив діючий голова цієї організації -- міністр закордонних справ Португалії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG