Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола заяви Геннадія Москаля про кримських татар і циган.


Володимир Притула Скандал довкола заяви Геннадія Москаля про кримських татар і циган.

Симферополь, 6 лютого 2004 - У Криму знову розгорівся скандал. Цього разу довкола заяви про відсутність у кримських татар, ассірійців і циган історичної батьківщини, що одна із симферопольських газет приписала голові Держкомміграції України Геннадію Москалю. Одразу ж група кримськотатарських письменників зажадала відставки останнього.

Геннадій Москаль: "У циганів, ассірійців і кримських татар немає історичної батьківщини, а в Криму немає міжетнічних конфліктів" – під таким заголовком одне із симферопольських видань подало звіт про нещодавнє перебування у Криму голови Державного комітету України у справах національностей і міграції Геннадія Москаля. Реакція на таку заяву була бурхливою: від публічних засуджень до вимог про відставку. Зокрема, група кримськотатарських літераторів – членів Національної спілки письменників України виступили із спеціальною заявою, в якій зажадала або звільнення пана Москаля, або публічних вибачень. Автори документу розцінили висловлювання міністра як “образу кримськотатарського народу”, який, за їхніми словами, є корінним народом Криму, а Крим – його історичною батьківщиною. “Подібною заздалегідь неправдивою заявою голова Державного комітету України у справах національностей і міграції явно викликає міжетнічний конфлікт напередодні 60-ліття депортації кримських татар”.

Каже один з авторів заяви, відомий кримськотатарський письменник Нузет Умеров: “Кримські татари, караїми, кримчаки – це корінні народи Криму. Це не ми придумали, це історичний факт. І це не якась там атомна бомба, щоб цього боятися. Насправді у кримських татар за межами України немає іншої батьківщини, це тільки Крим. Ось у кримських греків є батьківщина, у болгар є, у вірмен є. А в кримських татар іншої батьківщини немає. Їхня батьківщина – лише Крим”.

Однак глава Держкомнацміграції не погодився зі звинуваченнями і очолюваний ним Державний комітет виступив із заявою, в якій стверджується, що Геннадій Москаль насправді казав, що кримські татари, кримчаки, караїми, роми, гагаузи, ассирійці не мають іншої країни, крім України, яка може надати їм сприяння і матеріально допомогти національно-культурному розвитку. Всі турботи з їхнього розвитку і підтримки лягають виключно на Україну. Але газета "Кримская правда" повністю перекрутила зміст проведеної зустрічі, приписуючи голові Держкомнацміграції вислови, які він не казав і не міг казати. Зокрема, пан Москаль і його співробітники ніколи публічно не вживають слово "циган", а виключно "ром", "роми", "ромська громада". У заяві мовиться, що кримськотатарським письменникам не слід користуватись “сумнівними публікаціями” газети. Держкомнацміграції й особисто голова Геннадій Москаль не бачать причин для публічного вибачення перед кримськотатарськими письменниками , шкода,що вони піддались на дрібну провокацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG