Доступність посилання

ТОП новини

Комадирові шатла "Дискавері" Елін Коллінз доведеться відкласти візит до улюбленого мексиканського ресторану, де вона завжди замовляє "Фахітас".


Людмила Ваннек


Прага, 8 серпня 2005 -Космічна тема упродовж останніх днів знову вийшла на головну міжнародну орбіту.

У понеділок очікували посадки американського шатла "Дискавері", а потім плани, пов"язані з цим кораблем, змінилися.

Посадку відклали на добу. Причина: несприятлива погода в районі мису Канаверел на Флориді - хмари.

Так було і зі стартом, який також тоді несподівано відклали. Так було і з самим польотом – адже астронавти тричі у відкритому космосі ремонтували корабель.

Оглядачі вже кажуть, що ця місія шатла "Дискавері", враховуючи всі проблеми, з нею пов"язані, має багато шансів, щоб увійти в історію польотів НАСА.

Журналістам, котрі цілу добу чатують на мисі Канаверел, щоб першими зняти історичну посадку, представник американського космічного агентства НАСА пояснив так:

“Ситуація з погодою нестабільна, а тому не підходить для посадки космічного човна. Ми офіційно оголошуємо про затримку із посадкою на 24 години”.

А керівник НАСА Майкл Гріффін при цьому заспокоює журналістів, що, мовляв, причин для хвилювань немає.

Однак у вівторок вдень (а саме тоді очікують повернення шатла) напруження знову зросте, адже йдеться не лише про вдале повернення семи астронавтів, котрі провели на орбіті 14 діб, а й про розвиток усієї програми НАСА.

Не так давно, у лютому 2003 року в результаті катастрофи корабля “Колумбія” загинули семеро астронавтів. Американське космічне агентство планує заморозити програму польотів, оскільки не може гарантувати безпеку шатлів.

У неділю на "Дискавері" провели останню перевірку систем човна перед поверненням на Землю. Командир екіпажу Ейлін Коллінз повідомила, що все нормально.

Минулого тижня про те ж говорив і член екіпажу Стівен Робінсон, який першим провів ремонт на корпусі шатла "Дискавері".

Тоді йому вдалося витягнути два шматки ізоляційного матеріалу, які стирчали між плитками термообшивки. Зробив він це, як кажуть, вручну, хоча мав при собі ніж і спеціальні ножиці:

"Вони відійшли зовсім легко, майже без зусилля. Гадаю, наш пацієнт тепер здоровий!"

Подібні ремонти досі на орбіті ще не робили.

Фахівці НАСА побоювалися, що шматки ізоляції могли знизити стійкість космічного човна до перегрівання під час входження в атмосферу.

Однак цього ремонту було недостатньо, бо виявили ще один пошкоджений елемент - в районі ілюмінаторів кабіни корабля.

Додаткові ремонтні роботи у відкритому косомосі стали причиною того, що приземлення довелося відкласти на добу (раніше планувалося, що шатл повернеться на Землю ще в неділю).

Тепер, отже, нова дата: вівторок, вдень (за київським часом). Для екіпажу "Дискавері" це не тільки ще один день на орбіті. Це також ще один день чекання на зустріч з родинами, які там, внизу, у космічному центрі Кеннеді на мисі Канаверел... Це ще один день без душу, без зручного ліжка і без смачної їжі.

Комадир корабля – Елін Коллінз жартує, що їй доведеться відкласти візит до улюбленого мексиканського ресторану, де вона завжди замовляє "Фахітас".

А колега Елін - Марк Поланськи - каже, що це найменші проблеми. Найважче для тих, хто внизу чекає - не знати, коли твої кохані повернуться додому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG