Доступність посилання

ТОП новини

«Кожен у собі має революцію, і всі вільні» – колишній музика «Гайдамаків» Руслан Трочинський, який в Естонії організував свій гурт і їде на гастролі до України


Людмила Ваннек Прага, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Музикант Руслан Трочинський вперше збирається на гастролі в Україну! Там його багато хто пам’ятає з гурту «Гайдамаки», де він грав на тромбоні. Два роки тому у житті Руслана сталося ось що: у Празі закохався в естонку на ім’я Теріє, заручилися на Карловому мосту, а через 2 місяці одружився з нею вже в Естонії і залишився там жити. Через рік народилася донька.

Руслан з донькою Руте
Лого гурту
Руслан Трочинський: «Ми почали жити у Вільянді, де дуже творча, сприятлива умова для тих, кому не байдужий фолк. Там міститься Культурна академія, там фолк-фестиваль. І коли я приїхав сюди, почав думати: а що, якщо навчити естонців співати українських пісень і навчитися співати естонських пісень і збагатити свою культуру і так само дати від своєї культури сюди, в Естонію, свої сили?».

І так виник гурт, в якому Руслан зібрав естонських хлопців і спершу вчив їх грати нетипових для них запальних українських народних пісень.

Руслан Трочинський: «Почали потихеньку, потихеньку... Я один українець, а решта всі естонці, і кожен з різного регіону Естонії. Народні інструменти всі естонські. Тільки один український – це коса. На косі граю я. І тромбон. Коли я грав у гурті «Гайдамаки», тромбон сприймався як народний інструмент в Україні».

І так виникла «Свята ватра», яка запалила серця багатьох естонців. Із вдячності ця країна запропонувала Русланові вести дні естонської культури, які пройдуть на початку осені в Києві. Там же гурт виступить із концертами.

«Я примусив естонців танцювати»

Руслан Трочинський: «Як мені казали після концертів, я примусив естонців танцювати. Це така нація спокійна, але якщо вже починають танцювати! Ми іноді граємо, а нас не хочуть відпускати, нам ще доводиться грати годину чи більше, ніж домовлялися, бо хочуть і хочуть, і подобається. Саме подобається, як МИ це виконуємо, як ми горимо на сцені, як наші очі горять. Естонці кажуть, «ми начебто разом у гурті і там немає ніяких кордонів, у цій мові».

Р. С.: Руслане, у репертуарі гурту пісня «Революція» естонською мовою. Про яку революцію взагалі йдеться?

Виступ гурту
Р. Т.: «Ну це, що кожен у собі має революцію, і всі вільні. Якщо ти отримав, то не зупиняйся. Кожного дня в тобі революція, ти маєш іти далі, далі, і поважай тих, хто має цю революцію в серці! Поважай і будь з ними – про це співається в цій пісні».

Руслан зізнався, що його революція – це однолітня донечка Руте, яка вже зараз рветься на сцену: «Ми співали пісню на концерті, якраз «Революцію». Донька була за сценою, вона почала кричати, хотіла на сцену, до мене. І я взяв її на руки і вона заспокоїлась. Вона взагалі постійно хоче на сцену! Зараз вона ще дуже мала, щоб співати. але постійно вилазить на сцену, і її вже не зупинити. Я думаю, що вона розуміє, що тато її поїхав з України саме за місяць до Помаранчевої революції, і потім народилася й донька через рік. Можливо, ще й це вона розуміє, моя Революція!».

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 4.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Перший день розпущеної Ради

• Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні • Донецьк протестує і відсилає «обурення» на Київ • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG