Доступність посилання

ТОП новини

Критично важлива допомога США: які є варіанти та шанси, що її ухвалять


Зустріч в Овальному кабінеті Білого дому: спікер Палати представників США Майк Джонсон, віце-президентка Камала Гарріс, президент США Джо Байден і лідер більшості в Сенаті, сенатор Чак Шумер. 27 лютого 2024 року
Зустріч в Овальному кабінеті Білого дому: спікер Палати представників США Майк Джонсон, віце-президентка Камала Гарріс, президент США Джо Байден і лідер більшості в Сенаті, сенатор Чак Шумер. 27 лютого 2024 року

Які є три можливі варіанти ухвалення у США законопроєкту про підтримку України? Якими шляхами американські демократи і республіканці можуть знайти компроміс у цьому критично важливому питанні для України, яка два роки відбиває широкомасштабну агресію Росії? Журналісти «Голосу Америки» зібрали інформацію про це.

Президент США Джо Байден попередив лідерів Конгресу під час переговорів в Білому домі про надання військової допомоги Україні, що
«це необхідно терміново», бо «наслідки щоденної бездіяльності є жахливими».

Байден зустрічався зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером, лідером меншості в Палаті представників Гакімом Джеффрісом і лідером меншості в Сенаті Мітчаем МакКоннеллом.

Джо Байден
Джо Байден

Якщо законопроєкт, який містить допомогу Україні, винесуть на голосування у Палаті представників Конгресу США, він отримає 300 або й більше голосів із 435 можливих, переконані лідери Демократичної партії. Відповідний законопроєкт вже схвалила інша палата американського Конгресу – Сенат.

Це перший варіант.

Палата представників може не підтримати сенатську версію законопроєкту і запропонувати альтернативну версію. Це – другий варіант.

І третій варіант – законодавці можуть винести законопроєкт про допомогу Україні в обхід волі спікера, через спеціальну процедуру, пояснили журналістам «Голосу Америки» конгресмени та лобісти.

Крім цього, за їхніми словами, наразі напрацьовуються й інші механізми для винесення на голосування.

13 лютого Сенат США погодив пакет допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню, а також фінансування на гуманітарні потреби у смузі Гази. Документ підтримали без урахування пропозицій законодавчих змін щодо зміцнення кордону США, адже щодо цього питання так і не вдалося дійти згоди.

«За» проголосувало 70 сенаторів зі 100, до демократів приєднались 22 республіканці. Цей варіант документа передбачає 60 мільярдів доларів на допомогу Україні.

Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон негайно після голосування у Сенаті заявив, що він не винесе законопроєкт на голосування, наголошуючи, що в ньому бракує положень щодо безпекової ситуації на американсько-мексиканському кордоні.

Майк Джонсон після зустрічі із президентом США Джо Байденом у Білому домі. Вашингтон. 27 лютого 2024 року
Майк Джонсон після зустрічі із президентом США Джо Байденом у Білому домі. Вашингтон. 27 лютого 2024 року

Після зустрічі лідерів обох палат Конгресу із президентом Джо Байденом 27 лютого Джонсон знову заявив, що посилення кордону є пріоритетним питанням, порівняно із допомогою партнерам.

Ми повинні дбати про потреби Америки насамперед
Джонсон

«Я вважав за мету висловити те, що я вважаю очевидною правдою, а саме – ми повинні дбати про потреби Америки насамперед. Якщо говорити про потреби Америки, треба говорити в першу чергу про наш відкритий кордон», – сказав спікер Палати представників США.

Лідер демократів у Сенаті Чак Шумер, який щойно повернувся з України, розповів, що решта учасників зустрічі з президентом намагалися переконати Джонсона, що допомога Україні не може чекати, поки американці владнають ситуацію на кордоні.

Це питання настільки важливе для США, сказав він, що «ми не могли дозволити собі чекати», тому що «ймовірно, програли б війну».

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з лідером демократичної більшості в Сенаті Конгресу США Чаком Шумером та сенаторами Річардом Блюменталем, Джеком Рідом, Майклом Беннетом і Меггі Гасан. Львів. 23 лютого 2024 року
Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з лідером демократичної більшості в Сенаті Конгресу США Чаком Шумером та сенаторами Річардом Блюменталем, Джеком Рідом, Майклом Беннетом і Меггі Гасан. Львів. 23 лютого 2024 року

Винесення сенатської версії законопроєкту на голосування в Палаті представників може коштувати Джонсону посади, кажуть експерти, але є альтернатива.

Низка законодавців заявили, що готові розпочати процедуру відкликання Джонсона з позиції спікера, якщо той винесе законопроєкт Сенату на розгляд Палати представників. Зокрема, про це в інтерв'ю CNN сказав конгресмен від Республіканської партії зі штату Огайо Воррен Девідсон.

«Кілька моїх колег вже пообіцяли це. Я вважаю, що це не порожня погроза», – сказав він.

Я вважаю, що це не порожня погроза
Девідсон

Конгресмен-республіканець Браян Фіцпатрік пояснює, що зробити це можна через спрощену форму звільнення спікера, яка діє зараз, і завдяки якій було звільнено попереднього спікера Кевіна Маккарті.

«Це буквально паралізує Палату представників», – розповів Браян Фіцпатрік, який є співголовою українського конгресового кокусу, під час онлайн дискусії в американській політичній організації No Labels.

Деякі демократи навіть заявили, що готові розглянути можливість порятунку спікера, якщо той винесе на голосування допомогу Україні та постане перед ризиком повторити долю Кевіна Маккарті.

«Я думаю, що ми повинні подумати про це. Я думаю, що ми серйозно повинні це зробити. Ми говоримо про життя та смерть», – заявив конгресмен-демократ Білл Паскрелл у коментарі «Голосу Америки».

Альтернативою може стати законопроєкт «Захистимо кордон. Захистимо демократію», запропонований конгресменом-республіканцем Брайяном Фіцпатріком і конгресменом-демократом Джаредом Голденом.

На відміну від пакета допомоги, погодженого в Сенаті, цей законопроєкт передбачає понад 66 мільярдів доларів винятково на оборонну допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без гуманітарної складової. Для Києва із цієї суми закладено $47,69 мільярда доларів на підтримку оборони, із них $13,7 мільярда – на Ініціативу сприяння безпеці України.

Також у документі прописані заходи для посилення безпеки на південному кордоні США, але немає гуманітарної допомоги для Гази.

Перебуваючи в Києві минулого тижня, Браян Фіцпатрік висловив впевненість, що спікер Джонсон винесе цей законопроєкт на голосування.

На передньому плані зліва направо: співголови Групи підтримки України в Конгресі США Браян Фіцпатрік, Майк Квіглі і Марсі Каптур на пресконференції. Вашингтон, 31 січня 2023 року
На передньому плані зліва направо: співголови Групи підтримки України в Конгресі США Браян Фіцпатрік, Майк Квіглі і Марсі Каптур на пресконференції. Вашингтон, 31 січня 2023 року

«Він сам у це вірить. Єдине, що його стримує, це жорстка політична ситуація в Палаті представників. Але він вірить в Україну. Він вірить у мир через силу. Він розуміє, що поставлено на карту. Тому він за замовчуванням підтримує Україну. Якщо мені потрібно бути тим, хто візьме на себе політичний удар, я із задоволенням це зроблю», – сказав він у коментарі «Голосу Америки».

У те, що спікер винесе на голосування законопроєкт, який містить допомогу Україні, вірять й інші законодавці-республіканці.

Я абсолютно вірю в спікера Майка Джонсона
Вілсон

«Я абсолютно вірю в спікера Майка Джонсона. Він докладатиме всіх зусиль, щоб забезпечити законодавство, за яким ми, республіканці, хочемо захистити кордон України, Ізраїлю, Тайваню та Сполучених Штатів. Я переконаний, що у співпраці з нашими колегами-демократами ми зможемо прийти до позитивного рішення», – сказав республіканець Джо Вілсон перед тим, як відбути у законодавчу відпустку на початку лютого.

Скотт Каллінейн, директор з урядових відносин громадського об'єднання «Разом» в інтерв'ю «Голосу Америки» припустив, що шанси на проходження цього законопроєкту не дуже високі, але, можливо, таким чином конгресмени Фіцпатрік та Голден намагаються розпочати дискусію в Палаті представників, запропонувавши свій варіант для поправок та покращення як базу для подальших переговорів із Сенатом.

«Цей законопроєкт не включає бюджетної підтримки чи гуманітарної допомоги, не містить пари інших ключових речей, які присутні в законопроєкті Сенату, і додає деякі положення щодо прикордонної політики, щоб бути більш прийнятним для ширшого кола рядових членів республіканців», – говорить Каллінейн.

Один із конгресменів-республіканців у розмові з журналістами «Голосу Америки» висловив припущення, що альтернативний законопроєкт його влаштував би.

Думаю, що законопроєкт у тій формі, в якій його ухвалив Сенат, не пройде Палату представників
Гуізенга

«Я думаю, що законопроєкт у тій формі, в якій його ухвалив Сенат, не пройде Палату представників. Принаймні, саме такі настрої зараз. Одним із питань, яке нині обговорюють, є видалення із законопроєкту пункту про необоронну допомогу, як для Ізраїлю, так і для України. Особисто мене влаштовує допомога Україні. Але я хотів би, щоб вона була зосереджена на військовій техніці. Також нам потрібно налагодити стабільну та надійну систему перевірок», – каже Білл Гуізенга, конгресмен-республіканець.

Втім, вже наприкінці минулого тижня співавтор законопроєкту «Захистимо кордони. Захистимо демократії» Джаред Голден припустив, що навряд чи спікер винесе цю версію законопроєкту на голосування. У цьому разі, сказав він, законодавці готові зареєструвати петицію, яка б дозволила винести законопроєкт на голосування.

Винесення законопроєкту на голосування в обхід волі спікера – акт політичної нелояльності

Певні республіканці у Палаті представників виступають проти допомоги Україні в принципі. Не виключено, що посада спікера може опинитися під загрозою у разі винесення будь-якого законопроєкту, що містить підтримку Україні.

Від Зеленського та його команди немає жодної військової стратегії. Ми вже витратили 114 мільярдів доларів, частина з яких пішла на корупцію
Корі Міллс

«Від Зеленського та його команди немає жодної військової стратегії. Ми вже витратили 114 мільярдів доларів, частина з яких пішла на корупцію. Вони не провели 100-відсотковий аудит. Вони не показують нам, який у них військовий план. Я не бачу, як це вигідно стабільності, і я не підтримаю, щоб ми виділяли жодної копійки для України», – сказав конгресмен-республіканець Корі Міллс, не надавши доказів своїх звинувачень.

Спікер Джонсон й сам не має бажання виносити підтримку Україні на голосування, вважають у кампанії «Республіканці за Україну», яку у серпні запустила організація консервативних республіканців «Захистимо демократію разом».

«Якщо подивитися на все, що він зробив, немає даних, які б свідчили, що він хоче підтримувати фінансування України. Якщо подивитися на його заяви про російське вторгнення в Україну, якщо ви подивитися на його історію голосувань, цьому немає ознак», – заявив речник кампанії Ганнер Реймер.

Минулого тижня «Республіканці за Україну» розпочали велику рекламну кампанію із метою закликати конгресменів-республіканців у Палаті представників приєднатися до винесення на голосування сенатської версії законопроєкту про фінансування допомоги Україні в обхід спікера Майка Джонсона. Зробити це можна за допомогою спеціальної петиції.

За словами речника кампанії, для цього не вистачає підписів лише чотирьох республіканців. Всього необхідно 218 підписів, демократів в Палаті представників – 212. Щодо інших двох голосів речник кампанії відповідати не став.

У своєму ролику кампанія звертається персонально до десяти конгресменів, які відомі своєю підтримкою України, а саме – до Майка Галлахера, Кена Бака, Майка Маккола, Майка Роджерса, Майка Тернера, Дона Бейкона, Стіва Вомака, Джейка Елтці, Браяна Фіцпатріка та Дена Кріншо.

Ми ідентифікували членів Конгресу, які, найімовірніше, підуть назустріч і підтримають Україну в цих зусиллях
Реймер

«Ми вважаємо, що ми ідентифікували членів Конгресу, які, найімовірніше, підуть назустріч і підтримають Україну в цих зусиллях. Петиція про звільнення — це не те, що часто трапляється в нашій політиці. Це більш радикальний захід», – говорить Реймер.

За словами Каллінейна, до подібних петицій вдаються надзвичайно рідко, тому що вони є процедурно складними, і їх проходження через обидві палати Конгресу вимагає певного часу. Але найголовніше, що вони вимагають від кількох членів Республіканської партії відкрито проявити нелояльність до свого керівництва.

«Подання петиції про звільнення є в певному сенсі актом політичної нелояльності. Це справді розрив з вашим керівництвом. Отже, це досить рідкісні та екстремальні політичні дії, які більшість членів не бажають робити», – сказав представник «Разом».

Додатковою проблемою може стати позиція кількох демократів щодо частини законопроєкту про військову допомогу Ізраїлю.

Коли Білий дім подавав запит в Конгрес на додаткове фінансування, здавалося, що включення до спільного пакету військової допомоги Ізраїлю полегшить його проходження через Конгрес, каже він.

Допомога Україні, можливо, стала менш суперечливою
Каллінейн

«Але, звісно, час минув, політика змінилася, ситуація змінилася. І допомога Ізраїлю, яка раніше була менш суперечливою частиною пакета, стала більш суперечливою, а допомога Україні, можливо, стала менш суперечливою», – сказав Каллінейн.

Конгресмен-демократ Джим Коста припустив, що сенатський законопроєкт може бути розбитий на три частини – допомога Україні, Ізраїлю та Тайваню – кожна з яких буде винесена на голосування окремо.

«Я думаю, що для більшості конгресменів було б прийнятно зробити це таким чином», – сказав він.

Конгресмен-республіканець Піт Сешнс вірить, що документ у тій чи іншій формі зрештою винесуть на розгляд Палати представників та проголосують.

Тому, що Україна знищила свої ядерні запаси, ми погодились підтримувати їх у майбутньому. Але це майбутнє настало не через 300 років, а через 30
Піт Сешнс

«Тому, що Україна знищила свої ядерні запаси, ми погодились підтримувати їх у майбутньому. Але це майбутнє настало не через 300 років, а через 30. І я вважаю, що Сполучені Штати все ще мають ці зобов’язання перед свободою та можливостями для прекрасного народу України. Отже, що я думаю станеться далі? Далі, ухвалений Сенатом законопроєкт буде винесено на голосування в Палаті представників частинами, якщо не в цілому, і я очікую, що його погодять», – сказав конгресмен Піт Сешнс.

Остаточний шлях, яким може пройти законопроєкт про допомогу Україні в Конгресі, залишається невизначеним, але, як говорить Каллінейн, в його стінах відчувається «багато енергії та імпульсу, щоб допомогти Україні та допомогти Україні швидко».

До створення статті були долучені матеріали журналістів «Голосу Америки» Мирослави Гонгадзе, Наталки Пісні.

  • Зображення 16x9

    Катерина Лісунова

    Кореспондентка Української служби «Голосу Америки» в Конгресі США. Висвітлює питання, пов'язані з американсько-українськими відносинами на капітолійському пагорбі

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ворожко

    Журналіст і редактор «Голосу Америки». Ведуча програми «Студія Вашингтон». Фокусується на висвітленні українських питань у Конгресі, прямих включеннях із місця подій, американській політиці. Працювала репортером газети «Киевские Ведомости» та програми «Погляд у світ» (УТ-1), сценаристом та журналістом культового шоу «Без Табу з Миколою Вереснем» («1+1»). Дописувала до десятка газет і журналів. Співпрацювала з CNN та BBC. Після навчання у США обійняла посаду радника Координатора проектів ОБСЄ в Україні з питань мас-медіа, де протягом двох років запустила десятки проектів, спрямованих на розвиток вільних ЗМІ та зменшення напруги між регіонами країни. Автор двох книг та документального фільму (канал СТБ). Здобула диплом магістра історії КНУ імені Тараса Шевченка та магістра журналістики Університету штату Огайо (Атенс).

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG