Доступність посилання

ТОП новини

Хто і як з українських чоловіків призовного віку може виїжджати за кордон. Пояснення від ДПСУ


Укладання фіктивних шлюбів із багатодітними матерями та супровід людей з інвалідністю сьогодні є найпопулярнішими способами перетину кордону серед українських чоловіків призовного віку. Про це проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» розповів керівник оперативно-розшукового підрозділу 7-го прикордонного загону Держприкордонслужби, який побажав залишитись неназваним з міркувань безпеки.

Загалом, за даними прикордонників, кількість випадків незаконного перетину кордону у 2023 році менша у порівнянні з минулим. Але вони все одно є, кажуть прикордонники.

Найбільше спроб перетнути кордон поза межами пунктів пропуску фіксують на кордоні з Румунією та Молдовою, інформують у ДПСУ, а з підробленими документами українці найчастіше пробують виїхати до Польщі.

Дані з Львівщини

Із початку цього року працівники Львівського прикордонного загону затримали 130 чоловіків, які є громадянами України, віком від 18 до 60 років. Усі вони намагалися перетнути український кордон у «зеленій зоні» – тобто поза межами офіційних пунктів пропуску. Це лише один із шляхів, який обирають чоловіки призивного віку, щоб нелегально потрапити на територію ЄС та уникнути мобілізації, зазначають у відомстві. Інший варіант – з підробленими документами вже на самих пунктах пропуску.

Досить часто такі випадки трапляються саме у нічний час доби
Олександра Кучковська

«Загалом з початку року понад 700 осіб з документами з ознаками підробок виявлені на пунктах пропуску на ділянках Львівського прикордонного загону. Досить часто такі випадки трапляються саме у нічний час доби. Коли громадяни враховують, що, можливо, вночі дії інспектора будуть не такими пильними, як вдень», – каже офіцер пресслужби Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

Усіх порушників на пунктах пропуску передають Нацполіції, яка надалі займається питанням притягнення таких чоловіків до відповідальності. На самих пунктах пропуску в працівників ДПСУ є обладнання, що дозволяє з’ясувати, підроблений це документ чи ні.

Бувають випадки, розповідають прикордонники Львівщини, коли нелегально перетнути рубіж чоловіки намагаються за допомогою звичайних онлайн-мап – поза межами офіційних пунктів пропуску. Роблять це також на легкових авто, але застрягають у полях.

За словами Олександри Кучковської, у пунктах пропуску відповідальності Львівського прикордонного загону з різних причин з початку року прикордонники не дозволили перетнути кордон майже 23 тисячам чоловіків віком 18-60 років.

Прикордонний перехід між Польщею та Україною в ПП «Медика»
Прикордонний перехід між Польщею та Україною в ПП «Медика»

Ситуація в Україні

Якщо говорити про територію цілої країни, то прикордонники щодоби затримують приблизно 30 людей, які намагаються незаконно виїхати з України. Йдеться як про тих, хто пробує перетнути кордон у пунктах пропуску, так і в так званій «зеленій зоні», тобто поза офіційними пунктами пропуску. Порівняно з минулим роком це число скоротилося майже втричі, сказав в етері проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Із 24 лютого минулого року поза межами пунктів пропуску затримано близько 15 800 осіб, які намагалися в незаконний спосіб перетнути безпосередньо лінію державного кордону, і 6 900 осіб намагалися використовувати підроблені документи
Андрій Демченко

«Якщо говорити про статистичні дані з 24 лютого минулого року, то поза межами пунктів пропуску затримано близько 15 800 осіб, які намагалися в незаконний спосіб перетнути безпосередньо лінію державного кордону і 6 900 осіб були викриті в пунктах пропуску, коли вони на шляхах, де можна легально перетинати кордон, намагалися використовувати підроблені документи», – каже Демченко.

Хто з чоловіків може виїжджати з України?

Радіо Свобода розпитало у прикордонників, хто із чоловіків призовного віку зараз у період дії воєнного стану в Україні може легально перетинати кордон України. Серед таких, як пояснила нам інспектор прикордонної служби ІІІ категорії Марія Кавуля, – багатодітні батьки, люди з інвалідністю, ті, хто супроводжує за кордон людей з інвалідністю. Також батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

«Також це ті чоловіки, прізвища яких внесені у систему «Шлях». Ті, хто має бронювання від Міністерства економіки України. І чоловіки, які не придатні до військової служби з виключенням з військового обліку. Також ті, хто слідує на лікування від важких недуг, і це погоджено», – каже інспектор прикордонної служби ІІІ категорії Марія Кавуля.

Або ж ті, хто їде в робочі поїздки, відповідно до чинного законодавства. З повним переліком можна ознайомитися на сайті Держприкордонслужби.

У соцмережах, зокрема, TikTok нині часто можна натрапити на відео, де чоловіки розповідають, як вони нелегально виїхали з України. Наскільки такі відео правдиві і чи їхні перетини кордону були нелегальними, у час широкомасштабної війни нам важко ідентифікувати. Але ми спробували зв’язатися з одним із таких користувачів, щоправда, наразі відповіді від нього не отримали, щоб розпитати, з якою метою вони це роблять. Додамо, що у Держприкордонслужбі України заявили, що всі чоловіки, які незаконно перетнули кордон України і повернуться додому, будуть притягнуті до відповідальності.

«Ми бачимо, чи у законний спосіб виїжджала людина з України, чи не у законний», – сказав речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Під час воєнного стану, який діє в Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії, громадянам України призовного віку заборонений виїзд за кордон, але певним категоріям громадян можуть видавати тимчасовий дозвіл на перетин кордону. Такий дозвіл передбачає обовʼязкове повернення в Україну.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олег Галів

    Кореспондент/ведучий проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». У радійній команді – з січня 2023 року.

    До цього працював шеф-редактором новин та ведучим телеканалу НТА. Викладає на кафедрі журналістики у Національному університеті «Львівська політехніка».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG