Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: таліби заявляють, що контролюють уже 90 відсотків кордону


Проурядовий ополченець на опорному пункті протистояння «Талібанові» в провінції Балх на півночі Афганістану, що поєднує країну з Узбекистаном і загалом із Центральною Азією, 11 липня 2021 року
Проурядовий ополченець на опорному пункті протистояння «Талібанові» в провінції Балх на півночі Афганістану, що поєднує країну з Узбекистаном і загалом із Центральною Азією, 11 липня 2021 року

Афганський ісламістський рух «Талібан», який воює проти уряду Афганістану за встановлення в країні своєї ісламської влади і на тлі виведення іноземних військ останнім часом значно розширив захоплені ним території, стверджує, що нині контролює вже близько 90 відсотків усієї лінії кордону країни.

Із такою заявою, правдивість якої перевірити неможливо, виступив речник руху Забігулла Моджагед в інтерв’ю державному російському агентству «РІА «Новості».

За його твердженнями, зокрема, таліби контролюють кордони з Туркменистаном, Іраном і Пакистаном повністю, за винятком кількох невеликих дільниць, кордон із Таджикистаном повністю, як і більша частина кордону з Узбекистаном – за винятком одного прикордонного міста Хайратана; саме там це місто з узбецьким Термезом з’єднує через річку Амудар’ю відомий колишній «міст радянсько-афганської дружби», через який 1989 року відступали радянські війська.

Крім названих країн, Афганістан також має 90-кілометровий кордон із Китаєм, який, як випливає з сучасних мап територіального контролю в Афганістані, теж нині контролюють таліби.

Це саме російське агентство також наводить заяву неназваного представника Державного комітету національної безпеки Таджикистану, якому підпорядковується прикордонна служба цієї країни: цей представник заперечив заяву речника талібів про повний контроль за кордоном із афганського боку і заявив, що насправді таліби, за його словами, контролюють не більш ніж 80 відсотків цього кордону.

У Росії рух «Талібан» заборонений як терористична організація; тим не менше, його представники регулярно спілкуються з російськими посадовцями і засобами інформації, а чільники руху їздять із візитами до Москви – востаннє наразі це було 9 липня.

Як заявив 20 липня чільний дипломат Міністерства закордонних справ Росії, спецпредставник президента Росії з питань Афганістану Замір Кабулов, захоплення талібами контролю над усе новими районами є, мовляв, позитивним чинником. Він стверджував, що в той час як таліби, мовляв, воюють із такими угрупованнями, як «Ісламська держава», а уряд Афганістану і «англосакси», як він назвав його західних союзників, буцімто співпрацюють із цим угрупованням. Ніяких доказів він не навів.

Попереднього дня, 21 липня, чільний американський генерал заявив, що таліби вже контролюють майже половину центрів адміністративних районів, яких в Афганістані загалом близько 420.

Як сказав голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Майлі, при цьому бойовики не контролюють нині жодного з більших міст Афганістану, в яких натомість зміцнюють свої сили урядові війська, щоб захистити їхніх мешканців.

«Автоматичне воєнне захоплення країни талібами – зовсім не наперед відомий результат», – заявив він.

Таджикистан, один із сусідів Афганістану, тим часом влаштував 22 липня перевірку бойової готовності своїх збройних сил по всій країні. Це була перша така перевірка за 30 років незалежності Таджикистану.

Останнім часом афганські урядові сили вже не раз були змушені втікати від наступу талібів, знаходячи притулок на території Таджикистану.

А інший сусід, Узбекистан, разом із Росією має провести спільні військові навчання неподалік кордону з Афганістаном, на полігоні в Термезі, з 30 липня до 10 серпня.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG