Доступність посилання

ТОП новини

Андріївську церкву у Києві відкривають після тривалої реставрації – Мінкультури


Майже 5 років в одній із духовних і туристичних перлин Києва тривала реставрація
Майже 5 років в одній із духовних і туристичних перлин Києва тривала реставрація

Цього місяця після майже п’яти років реставраційних робіт Андріївська церква у Києві стане доступною для відвідувачів, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Повідомляється, що відкриття відбудеться онлайн 12 грудня, а 13 грудня – у церкві пройде перша служба.

«Повністю відреставровано весь живопис, ікони та іконостас, почищено ліпнину й відшліфовано підлогу. Замінено інженерні мережі, проведено нові системи освітлення, опалення, подання повітря, а також вікна. До речі, автентичний колір стін XVIII століття завдяки комп’ютерному аналізу допомогли віднайти німецькі технологи. А перед затвердженням фінального кольору та пофарбуванням було зроблено 36 тестових викрасок», – повідомили у міністерстві.

Реставрацію, кажуть в Мінкультури, провели, зокрема і тому, щоб розкрити первісні рішення і бачення архітектора Франческо Бартоломео Растреллі, 320-у річницю з народження якого відзначають цього року.

Дивіться також: Екзархи Вселенського патріархату проводять першу літургію в Андріївській церкві - відео

Андріївська церква у Києві – пам’ятка архітектури XVIII століття у стилі бароко, споруджена за проєктом видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Рішенням Верховної Ради України від 2018 року передана у безоплатне користування Вселенському патріархату.

XS
SM
MD
LG