Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан долучиться до навчання українських фахівців із гуманітарного розмінування – посол


Орієнтовно 174 тисячі квадратних кілометрів потенційно забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, повідомив заступник голови МВС
Орієнтовно 174 тисячі квадратних кілометрів потенційно забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, повідомив заступник голови МВС

Посол Азербайджану в Україні Сеймур Мардалієв зустрівся із заступником міністра внутрішніх справ Богданом Драп’ятим, повідомив уряд 10 серпня.

За повідомленням, головною темою стала допомога Баку в гуманітарному розмінуванні в Україні.

«Внаслідок військової агресії РФ орієнтовно 174 тисячі квадратних кілометрів потенційно забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. У тому числі потребують очищення від мін та інших вибухонебезпечних предметів близько 14 тисяч квадратних кілометрів акваторій річок, водойм та водосховищ України, прибережних акваторій Азовського та Чорного морів, гідротехнічних споруд і морських портів», – заявив Драп’ятий.

Читайте також: США оголосять про військову допомогу Україні на суму 200 мільйонів доларів – Reuters

Він додав, що працівники МВС серед перших заходять на звільнені території і займаються оперативним розмінуванням. Відтак їм потрібні, серед іншого, машини механізованого розмінування.

Натомість Мардалієв підтвердив підтримку України з боку його країни.

«Хочемо висловити захоплення вашою стійкістю і мужністю у відсічі агресії РФ. Саме тому ми вирішили збільшити розмір пакета допомоги Україні, зокрема і в питанні гуманітарного розмінування. Ми вже взяли на себе політичні зобов’язання щодо допомоги Україні», – йдеться в його цитаті.

За словами Мардалієва, йдеться про чотири напрямки допомоги: реабілітацію постраждалих через війну дітей, реабілітацію військових, енергетичну допомогу та післявоєнну відбудову. Зокрема, Баку пропонує допомогу у відновленні Ірпеня.

Читайте також: Тракторист поранений на Херсонщині через наїзд на російську міну – ОВА

Сторони також обговорили підготовку тренінгів у Азербайджані для обміну досвідом із гуманітарного розмінування.

«Азербайджан долучається до списку країн, які проводитимуть тренінги для українських спеціалістів у сфері розмінування. Наш досвід дуже цікавий для вас. Ми говоримо не лише про національні можливості, але й про міжнародні місії, у яких був залучений Азербайджан», – зазначив Сеймур Мардалієв.

Крім того, азербайджанська сторона анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійде машина для механізованого розмінування.

Гуманітарне розмінування звільнених територій є одним із напрямків допомоги, щодо яких Україна регулярно веде переговори із міжнародними партнерами.

XS
SM
MD
LG