Доступність посилання

ТОП новини

Байден має можливість продовжити фінансування України, якщо Конгрес «не діятиме» – Politico


Президент США Джо Байден
Президент США Джо Байден

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість використання ґрантової програми Державного департаменту для надсилання додаткової військової допомоги Україні. Про це пише видання Politico з посиланням на двох американських чиновників, які знають про дискусії у владі США.

«Білий дім зважує низку варіантів, намагаючись знайти додаткові гроші для підтримки України після того, як законодавці в останню хвилину позбавили (Україну) фінансування в рамках угоди, щоб запобігти закриттю уряду... Президент Джо Байден натякнув на цю стратегію в середу (4 жовтня – ред.), сказавши, що «є інший спосіб, за допомогою якого ми зможемо знайти для цього фінансування». Від подальших коментарів він відмовився», – ідеться в повідомленні.

За словами одного з чиновників, коментарі президента стосувалися «наявних повноважень фінансування… які дозволяють нам надавати додаткову підтримку Україні трохи довше, якщо Конгрес не діятиме».

За даними Державного департаменту, станом на 21 вересня у США залишилося приблизно 650 мільйонів доларів із 4,6 мільярда доларів зовнішнього військового фінансування, яке Конгрес виділив у двох додаткових пакетах для України та «країн, які постраждали від ситуації в Україні».

Навіть якщо США скористаються фінансовими повноваженнями для закупівлі зброї, Конгрес усе одно має дозволити додаткове фінансування для підтримки України, сказав американський чиновник.

Наприкінці вересня у США затвердили тимчасовий бюджет, який не включає допомогу Україні. Президент США Джо Байден підписав документ.

Адміністрація Байдена домагалася виділення на допомогу Україні – йдеться головним чином про фінансування постачання озброєння – на суму 24 мільярди доларів. Проти таких обсягів допомоги заперечували деякі республіканці у Сенаті і особливо у Палаті представників.

Розбіжності між республіканцями та демократами існують і щодо інших статей бюджету. Несхвалення бюджету до 1 жовтня призвело б до так званого шатдауну або закриття уряду – припинення фінансування федеральних органів влади та їх програм. Щоб уникнути цього, в останній момент знайшли тимчасовий компроміс.

Форум

XS
SM
MD
LG