Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі на тлі перевірки боєготовності заявили про 1,5 млн осіб у силових структурах


«Весь комплекс: військові, міліція, КДБ, прикордонники, територіальна оборона, народне ополчення – загалом у нас буде близько 1,5 мільйона людей», – заявив держсекретар Ради безпеки Білорусі
«Весь комплекс: військові, міліція, КДБ, прикордонники, територіальна оборона, народне ополчення – загалом у нас буде близько 1,5 мільйона людей», – заявив держсекретар Ради безпеки Білорусі

Державний секретар Ради безпеки Білорусі Олександр Вольфович заявив, що чисельність силових структур країни становить близько 1,5 мільйона осіб. Він сказав про це 29 квітня, коментуючи хід перевірки боєготовності білоруських збройних сил, яка розпочалася 3 квітня за дорученням Олександра Лукашенка.

«Весь комплекс: військові, міліція, КДБ, прикордонники, територіальна оборона, народне ополчення – загалом у нас буде близько 1,5 мільйона людей, які зі зброєю в руках захищатимуть свою країну в разі потреби», – сказав Вольфович, слова якого цитує видання BPN.

За його словами, військовозобов’язані, призвані із запасу і сьогодні «перебувають в окопах», «розуміють, для чого їх призвали».

«Військово-політична ситуація – напружена. Як у світі, так і навколо Білорусі. Щоб ця точка кипіння не перетворилася на вибухову, необхідно, в тому числі, проводити такі заходи», – сказав Вольфович, якого цитує пресслужба Міноборони Білорусі.

Тим часом, Олександр Лукашенко, який неодноразово заявляв, що Україна і країни НАТО нібито збираються атакувати територію Білорусі, 28 квітня під час поїздки до Гомельської області змінив риторику. «На нас ніхто нападати не збирається. У тому числі й українці», – цитує Лукашенка білоруська служба Радіо Свобода.

Білорусь надає Росії сприяння у її війні проти України, проте прямо не бере участі у бойових діях. При цьому в країні розміщені російський контингент і військова авіація.

Попри заяви Олександра Лукашенка, що білоруська армія «не брала і не має наміру брати участі в «спецоперації» (так Росія називає своє військове вторгнення), за даними українських військових, обстріли території України російські війська здійснювали і з території Білорусі. Крім того, неодноразово фіксувалося пересування військ РФ по території Білорусі задля атаки України.

Президент Росії Володимир Путін оголосив 25 березня, що Москва планує розмістити тактичну ядерну зброю в сусідній Білорусі – про це нібито просив Олександр Лукашенко. За словами Путіна, до 1 липня має завершитися будівництво в Білорусі сховища для тактичної ядерної зброї і Мінську також передадуть ракетний комплекс «Іскандер» та літаки, які можуть використовувати ядерне озброєння.

Ця заява викликала різку реакцію на Заході, включно з НАТО, яке засудило цей крок як «небезпечний і безвідповідальний».

XS
SM
MD
LG