Доступність посилання

ТОП новини

США продовжують «уважно стежити» за ситуацією на ЗАЕС – Білий дім


Генштаб ЗСУ заявив 4 липня про можливу підготовку Росією провокації на території окупованої нею Запорізької АЕС «найближчим часом». Перед цим Москва звинуватила Україну у планах нібито атакувати станцію
Генштаб ЗСУ заявив 4 липня про можливу підготовку Росією провокації на території окупованої нею Запорізької АЕС «найближчим часом». Перед цим Москва звинуватила Україну у планах нібито атакувати станцію

Вашингтон продовжує «уважно стежити» за ситуацією на окупованій російськими військами Запорізькій атомній електростанції.

«Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією на електростанції. Очевидно, це те, що ми робили протягом деякого часу. Як ми вже говорили раніше… військова окупація атомної станції Росією є небезпечною. Коли йдеться про атомну станцію, там не повинно бути бойових дій», – сказала на брифінгу речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр.

Вона зауважила, що не має «нічого нового чи конкретного щодо останніх звітів», а також додала, що президент США Джо Байден не обговорював із Володимиром Зеленським ситуацію на ЗАЕС останнім часом.

Читайте також: Після тривожних попереджень щодо ЗАЕС у МВС повідомили: радіаційний фон в Україні – у межах норми

Генеральний штаб Збройних сил України заявив 4 липня про можливу підготовку Росією провокації на території окупованої нею Запорізької атомної електростанції «найближчим часом». За даними штабу, на зовнішній крівлі третього й четвертого енергоблоків окупованої ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

«Їх підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України. Про це і дезінформують російські ЗМІ та телеграм-канали», – зазначили у Генштабі.

Читайте також: У Міноборони пояснили, чому Росія нагнітає ситуацію із Запорізькою АЕС

Перед цим у «Росенергоатомі» заявили, що Україна нібито має атакувати Запорізьку АЕС в Енергодарі в ніч на середу, 5 липня.

Перевірити ці дані з незалежних джерел редакція з огляду на бойові дії і окупацію ЗАЕС не може.

Раніше українська влада заявила про ймовірну підготовку РФ теракту на окупованій Запорізькій АЕС. У Кремлі традиційно заперечили звинувачення і назвали цю заяву «черговою брехнею».

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

XS
SM
MD
LG