Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ просить про додатковий доступ на ЗАЕС, щоб «підтвердити відсутність вибухівки» – Ґроссі


Зокрема, за словами Рафаеля Ґроссі, важливим є доступ експертів до дахів третього і четвертого енергоблоків, а також до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження на станції
Зокрема, за словами Рафаеля Ґроссі, важливим є доступ експертів до дахів третього і четвертого енергоблоків, а також до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження на станції

Міжнародне агентство з атомної енергії 5 липня закликало надати додатковий доступ до окупованої Росією Запорізької АЕС, щоб «підтвердити відсутність на місці мін або вибухівки».

«З огляду на військову напруженість і посилення активності в регіоні, де розташована ця велика атомна електростанція, наші експерти повинні мати можливість перевірити факти на місцях», – йдеться в заяві очільника МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі.

«Їхній незалежний і об’єктивний звіт допоміг би прояснити поточну ситуацію на місці, що має вирішальне значення в такий час, коли є непідтверджені звинувачення і контрзвинувачення», – додав він.

Зокрема, за словами Ґроссі, важливим є доступ експертів до дахів третього і четвертого енергоблоків, а також до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження на станції.

У МАГАТЕ додали, що його експерти, присутні на Запорізькій атомній електростанції, протягом останніх днів і тижнів інспектували частини ЗАЕС, включаючи деякі ділянки по периметру великого ставка-охолоджувача, а також проводили регулярні обходи по всьому об’єкту. Генеральний директор Рафаель Ґроссі заявив сьогодні, що під час цих інспекцій вони поки не спостерігали ніяких видимих слідів мін або вибухівки.

Представники МАГАТЕ перебувають на території електростанції з вересня минулого року.

Читайте також: Після тривожних попереджень щодо ЗАЕС у МВС повідомили: радіаційний фон в Україні – у межах норми

Генеральний штаб Збройних сил України заявив 4 липня про можливу підготовку Росією провокації на території окупованої нею Запорізької атомної електростанції «найближчим часом». За даними штабу, на зовнішній крівлі третього й четвертого енергоблоків окупованої ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

«Їх підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України. Про це і дезінформують російські ЗМІ та телеграм-канали», – зазначили у Генштабі.

Читайте також: У Міноборони пояснили, чому Росія нагнітає ситуацію із Запорізькою АЕС

Перед цим у «Росенергоатомі» заявили, що Україна нібито має атакувати Запорізьку АЕС в Енергодарі в ніч на середу, 5 липня.

Перевірити ці дані з незалежних джерел редакція з огляду на бойові дії і окупацію ЗАЕС не може.

Раніше українська влада заявила про ймовірну підготовку РФ теракту на окупованій Запорізькій АЕС. У Кремлі традиційно заперечили звинувачення і назвали цю заяву «черговою брехнею».

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

XS
SM
MD
LG