Доступність посилання

ТОП новини

Звільнені з російського полону британці повернулися на батьківщину – правозахисники


Двоє зі звільнених британців, Ендрю Хілл та Ділан Гілі, під час «суду» незаконного збройного угруповання «ДНР», серпень 2022 року
Двоє зі звільнених британців, Ендрю Хілл та Ділан Гілі, під час «суду» незаконного збройного угруповання «ДНР», серпень 2022 року

П’ятеро військовополонених британців, звільнених із російського полону в рамках обміну з Україною, повернулися до Великої Британії 22 вересня. Це підтвердила некомерційна організація Presidium Network, яка займається наданням допомоги в Україні, зокрема, щодо евакуації.

Йдеться про Ейдена Есліна, Шона Піннера, Джона Гардінга, Ділана Гілі та Ендрю Хілла.

Читайте також: Російська сторона повернула тіло британця Пола Урі зі слідами катувань – омбудсмен

Ділан Хілі, який надавав гуманітарну допомогу Україні, був затриманий у квітні разом із Полом Урі, який пізніше помер у полоні.

Гардінг і Хілл воювали разом з українськими військами і відкидали звинувачення в найманстві.

На початку червня так званий «суд» угруповання «ДНР» засудив до страти британців Ейдена Ейсліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма (також звільненого в ході обміну). Їх визнали винними у «найманстві» та «спробі збройного захоплення влади». Засуджені, згідно з ухвалою, мали бути розстріляні.

Читайте також: Зеленський: звільнені з полону іноземці повернуться додому за посередництва Саудівської Аравії

Україна і світова спільнота засудили «вирок» іноземним бійцям ЗСУ, закликавши Росію і підконтрольні їй сили «поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права і захист, надані військовополоненим».

Усі троє жили в Україні і служили у ЗСУ за контрактом задовго до початку повномасштабної війни. Вони офіційно є військовослужбовцями, що, згідно з міжнародним правом, не повинно дозволяти вважати їх найманцями.

XS
SM
MD
LG