Доступність посилання

ТОП новини

У РНБО прокоментували миротворчі зусилля Ватикану


Олексій Данілов зазначив, що «складно сказати взагалі, про яку ініціативу йдеться»
Олексій Данілов зазначив, що «складно сказати взагалі, про яку ініціативу йдеться»

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що виступає проти будь-яких домовленостей, досягнутих за спиною українців. Так він прокоментував миротворчі ініціативи Ватикану в ефірі Радіо Свобода.

Данілов заявив, що з повагою ставиться до папи Римського Франциска.

«Але якщо хтось вважає, що за нашими спинами можна про щось домовлятися, і ми це проковтнемо і сприймемо якесь готове рішення, я неодноразово говорив, що у нас – доволі здорове громадянське суспільство, і будь-яке рішення щодо цієї війни – на нього має дати агреман наше громадянське суспільство. Якщо рішення буде несправедливе, ми ніколи цього прийняти не зможемо, бо ми розуміємо, що таке честь, гідність і що таке справедливість, особливо після такої кривавої війни, яку веде Росія», – сказав Данілов.

Він також зазначив, що «складно сказати взагалі, про яку ініціативу йдеться». Папа Франциск, який заявляв про те, що Ватикан долучений до місії з припинення війни Росії в Україні, не оприлюднював її подробиць.

«Під килимом ніхто ні з ким домовлятися не збирається. Є пропозиція нашого президента. Вона – цілком зрозуміла, там є чіткі позиції: кордони 1991 року, кримінальне покарання всіх, хто в цьому (війні – ред.) брав участь, повна компенсація збитків, завданих нашій країні Росією, і гарантії безпеки для нашої країни. Чотири позиції, які є незмінними», – наголосив секретар РНБО.

Папа Римський Франциск заявив 30 квітня журналістам, що Ватикан є частиною місії з припинення війни в Україні. «Місія зараз триває, але вона ще не оприлюднена. Коли це стане публічним, я розкрию це», – розповів понтифік після триденного перебування в Угорщині.

Напередодні про те, що в Україні нічого не знають про миротворчі зусилля Ватикану з метою припинення війни з Росією 1 травня повідомив телеканал CNN із посиланням на неназваного українського чиновника, близького до президентського офісу.

У Кремлі також заявили, що нічого не знають про непублічні зусилля Ватикану.

Папа Римський раніше говорив, що готовий відвідати Київ, але за умови, що він також приїде і до Москви, додавши, що він або відвідає обидва міста, або жодне з них.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, папа Франциск згадував Україну майже у всіх своїх публічних виступах і дедалі більше критикував Москву.

XS
SM
MD
LG