Доступність посилання

ТОП новини

Денісова: фігурантам справи «Хізб ут-Тахрір» забороняють спілкуватися кримськотатарською у російських судах


За словами Денисової, суд на клопотання адвоката надати Халілову перекладача відповів відмовою, розцінивши прохання захисту як «відмову від висловлювань на свій захист»
За словами Денисової, суд на клопотання адвоката надати Халілову перекладача відповів відмовою, розцінивши прохання захисту як «відмову від висловлювань на свій захист»

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що фігуранту алуштинської «справи Хізб ут-Тахрір» Ленуру Халілову забороняють спілкуватися рідною кримськотатарською мовою у російському суді.

«До мене звернувся адвокат українського політв’язня, кримського татарина Ленура Халілова, якого наразі судить Південний військовий окружний суд, що в Ростові-на-Дону за нібито «участь в терористичній організації «Хізб ут-Тахрір», яку окупаційна влада вважає такою. Зокрема, головуючий суддя вкотре забороняв Ленуру Халілову звертатися, спілкуватися і висловлювати свою правову позицію, надавати свідчення й покази рідною кримськотатарською мовою за допомогою перекладача», – написала Денісова у фейсбуці.

За словами Денісової, суд на клопотання адвоката надати Халілову перекладача відповів відмовою, розцінивши прохання захисту як «відмову від висловлювань на свій захист».

«Проте, згідно з чинним російським законодавством, а саме пунктом 6 частини 4 статті 47 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, обвинувачені мають право надавати покази та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють», – зазначила Денісова.

Вона додала, що такі дії російських суддів є порушенням статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

«Відмова незаконно ув’язненим громадянам України – кримським татарам у наданні їм права при спілкуванні із судом скористатися перекладачем, наразі несе масовий і системний характер держави-окупанта. Переконана, цей метод використовується з метою позбавлення права на захист наших громадян, яких безпідставно утримують у в’язницях та незаконно судять», – наголосила омбудсмен.

У зв’язку з цим, український омбудсман заявила, що звертається до уповноваженого з прав людини в Росії Тетяні Москалькової, а також до російських Вищої кваліфікаційної колегії суддів, генерального прокурора і до глави Південного військового окружного суду Росії з вимогою «відновити законні права Халілова і забезпечити дотримання процесуальних прав інших утримуваних владою громадян України».

Денисова регулярно публічно звертається з подібними вимогами до російської влади, однак найчастіше реакція на ці вимоги відсутня.

У березні повідомлялося, що суд в Росії вилучив з засідання фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» за використання кримськотатарської мови.

Кримські «справи Хізб ут-Тахрір»

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави-окупанта.

XS
SM
MD
LG