Доступність посилання

ТОП новини

Держдеп США: є ознаки, що Росія намагається дістати з Чорного моря уламки збитого дрона


Російський літак Су-27 скидає пальне на безпілотний літак розвідки ВПС США MQ-9 над Чорним морем, намагаючись, очевидно, засліпити або пошкодити його, 14 березня 2023 року. Скріншот із відео
Російський літак Су-27 скидає пальне на безпілотний літак розвідки ВПС США MQ-9 над Чорним морем, намагаючись, очевидно, засліпити або пошкодити його, 14 березня 2023 року. Скріншот із відео

Речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати бачать ознаки того, що російські сили намагаються дістати уламки розбитого американського безпілотника з дна Чорного моря.

Водночас, за його словами, швидше за все, дрон розлетівся на частини, коли зіткнувся з водою, і ці шматки, ймовірно, затонули на глибині в тисячі метрів.

Виступаючи в ефірі CNN, Прайс також сказав, що американські військові «вжили заходів для зменшення розвідувальної цінності» безпілотника до того, як він розбився.

Напередодні у Збройних силах України не виключили, що війська РФ можуть здійснювати підводну діяльність у Чорному морі, пов’язану з пошуком збитого безпілотника США.

«На даний момент вже 23 кораблі, серед яких п’ять ракетоносіїв, причому два з них – підводних. Тобто під водою теж відбувається певна діяльність. І цілком ймовірно, що частина цього корабельного угруповання задіяна в тій самій пошуково-рятувальній операції, яку вони анонсували заздалегідь», – сказала в ефірі проєкту Радіо Свобода Радіо Донбас Реалії речниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

Вона зазначила, що кораблі РФ тримаються на досить поважній відстані від контрольованого Україною берега, це як мінімум 150-200 км – десь 100 морських миль.

Раніше у Білому домі припустили, що збитий над Чорним морем безпілотник можуть і не знайти з огляду на глибину, куди він упав.

16 березня США опублікували відео перехоплення російськими винищувачами дрона в Чорному морі. На 43-секундному відеоролику видно, як два російські літаки Су-27 скидають пальне, пролітаючи поблизу безпілотника MQ-9 Reaper, очевидно, намагаючись засліпити камеру дрона.

Відеозапис припиняється після другого проходу російського літака. У Пентагоні стверджують, що в результаті зіткнення відеоподача була перервана. Після другого прольоту гвинт на безпілотнику виглядає пошкодженим.

14 березня Сполучені Штати Америки звинуватили Росію в «небезпечному і непрофесійному» перехопленні її винищувачами американського безпілотника-розвідника, що призвело до його падіння в Чорне море.

Вашингтон викликав посла Росії, щоб висловити протест проти «нерозважливої» поведінки російських пілотів двох винищувачів Су-27. Пентагон заявив, що перехоплення безпілотника MQ-9 Reaper сталося у міжнародному повітряному просторі.

За словами речника Пентагону, бригадного генерала Патріка Райдера, російські літаки скинули пальне на MQ-9, очевидно намагаючись засліпити або пошкодити його, і пролетіли перед дроном, перш ніж один із винищувачів зачепив гвинт безпілотника.

Речник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що інцидент є явним порушенням міжнародного права.

Міністерство оборони Росії 14 березня заперечило, що якийсь із його літаків контактував з американським безпілотником, і заявило, що дрон розбився через «різке маневрування».

Посол Росії в США Анатолій Антонов після того, як його викликали до Державного департаменту через інцидент, заявив, що Москва не хоче «конфронтації» зі США.

XS
SM
MD
LG