Доступність посилання

ТОП новини

Доньку ексміністра оборони підозрюють у постачанні товарів для російського оборонного комплексу


Правоохоронці не наводять імені підозрюваного, але обставини вказують на доньку Павла Лебедєва (на фото)
Правоохоронці не наводять імені підозрюваного, але обставини вказують на доньку Павла Лебедєва (на фото)

Доньку колишнього міністра оборони підозрюють у тому, що її підприємства постачали товари та обладнання до Росії – про це повідомили 2 листопада Київська міська прокуратура та Служба безпеки України.

За інформацією «Схем», йдеться, зокрема, про «Свеський насосний завод» на Сумщині, який належить родині ексміністра оборони Павла Лебедєва та оформлений на його доньку Альону. Про те, що цей завод виробляв обладнання, яке експортувалось в Росію для оснащення російських оборонних підприємств, раніше стало публічно відомо з розслідуванні «Схем». У 2019 році журналісти викрили, що «Свеський насосний завод» через свого офіційного дилера в РФ постачало обладнання для Казанського, Тамбовського та Пермського порохового заводів, які виробляють заряди для російських «Градів», «Смерчів», танкової артилерії і ракет класу «повітря-повітря».

«Повідомлено про підозру власниці підприємств, яка постачала товари та обладнання для оборонно-промислового комплексу РФ. Їй інкриміновано організацію фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України», – йдеться в повідомленні прокуратури, яка здійснює процесуальне керівництво.

За даними слідства, підозрювана є донькою колишнього Міністра оборони з 2012 по 2014 рік. Він наразі перебуває в розшуку за державну зраду і є кінцевим бенефіціарним власником ряду підприємств, що працюють в Україні. Одне з них, повідомляють правоохоронці, займалося постачанням та збутом обладнання для оборонно-промислового комплексу РФ.

Читайте також: «Хотіла стати «подвійним агентом»: СБУ затримала «шпигунку ФСБ»

«Наразі вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження підозрюваної», – додають у прокуратурі.

Ім’я фігурантки справи відомства не наводять. Із 2012 по 2014 рік Міністерство оборони України очолював Павло Лебедєв, який має доньку Альону.

На майно фінансово-промислової групи наклали арешт. Зокрема, в червні за клопотанням прокурорів суд передав в управління АРМА 645 залізничних вагонів вартістю близько 650 мільйонів гривень, що належать підприємствам родини експосадовця.

З лютого 2014 року Павло Лебедєв перебуває в Криму. У жовтні 2015 року ексміністра визнали зниклим і оголосили у всеукраїнський розшук. Починаючи з 2015-го він періодично з’являвся на відео і фотографіях із окупованого Севастополя як керівник фонду «Мы – севастопольцы».

У листопаді 2019 року журналісти проєкту «Схеми» опублікували розслідування про те, що родина ексміністра-втікача виробляє на Сумщині техніку для російської оборонки.

Йшлося саме про «Свеський насосний завод» (група Aurum Group Альони Лебедєвої). Це підприємство, як встановили журналісти, починаючи з 2015 року через своїх офіційних дилерів у Росії постачало обладнання порохові заводи Російської Федерації. Це «Казанський державний пороховий завод», «Тамбовський пороховий завод» та «Пермський пороховий завод».

Згадані порохові заводи, окрім власне пороху для стрілкової зброї, виробляють складові безлічі інших систем озброєння. Пермський завод постачає оборонному комплексу Росії заряди до реактивних систем залпового вогню «Град» і «Смерч», комплексів протиповітряної оборони, двигунів підвісних ракет класу «повітря-повітря» ближнього і середнього бою. Тамбовський є основним постачальником бронебійних підкаліберних снарядів для танкової артилерії. Казанський завод виготовляє гільзи з корпусом, що згорає, і метальні заряди.

XS
SM
MD
LG