Доступність посилання

ТОП новини

ISW: спроби Росії зруйнувати енергетичну систему України остаточно провалилися


Наслідки ракетного удару по Запоріжжю, ілюстративне фото
Наслідки ракетного удару по Запоріжжю, ілюстративне фото

Спроби російської армії зруйнували енергетичну інфраструктуру України остаточно провалилися – схоже, Кремль відмовився від цих зусиль, зазначають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

За інформацією аналітиків, влада Росії в жовтні 2022 року поставила мету знищити український енергосектор до зими.

«Однак серія великомасштабних ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі не досягла цілей спричинити гуманітарну катастрофу, послабити український військовий потенціал і змусити Україну йти на переговори. 1 березня державні російські ЗМІ визнали цей провал», – йдеться в звіті.

Фахівці навели дані міністерства оборони Великої Британії, в яких вказується, що частота масованих обстрілів армії РФ зменшилася з березня 2023 року.

За даними «Укренерго», енергосистема України наразі пережила 15 ракетних і 18 дронових атак Росії по її об’єктах, а внаслідок російських атак на підстанції прилетіло понад 200 ракет і дронів, які завдали «важких пошкоджень» обладнанню.

Останній наразі масований ракетний удар Росії по енергетиці України був зафіксований 9 березня. Після цієї масованої атаки найскладніша ситуація з електропостачанням виникла у Харківській та Житомирській областях.

24 лютого минулого року Росія розпочала повномасштабне вторгнення до України по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. За даними Генштабу ЗСУ, Росія за рік випустила майже п’ять тисяч ракет по території України.

XS
SM
MD
LG