Доступність посилання

ТОП новини

У Freedom House закликали США і Європу забезпечити поразку Росії, щоб захистити демократію у світі


«Авторитарні режими посилюють свої атаки і підривають демократичне врядування в регіоні»
«Авторитарні режими посилюють свої атаки і підривають демократичне врядування в регіоні»

Правозахисна організація Freedom House заявила, що рівень демократичного управління в Центральній Європі і Центральній Азії занепадає 20-й рік поспіль через повномасштабне вторгнення Росії в Україну і «військове завоювання» Азербайджаном Нагірного Карабаху.

У звіті, опублікованому 11 квітня, організація, яка базується у Вашингтоні, заявила, що з 29 «країн перехідного періоду» – групи, до якої входять країни колишнього Радянського Союзу і Варшавського договору – в 10 спостерігалося зниження показників демократії у 2023 році, тоді як лише у п’яти ці показники покращилися порівняно з попереднім роком.

У доповіді згадуються Росія й Азербайджан за їхні «агресивні війни». Правозахисники назвали їх двома «найяскравішими прикладами зневаги, яку сьогоднішні автократи мають до фундаментальних прав людини і плюралістичних суспільств».

«Авторитарні режими посилюють свої атаки і підривають демократичне врядування в регіоні», – сказав Майкл Абрамовіц, президент Freedom House.

«В Україні й Нагірному Карабасі ми вже бачили руйнівні наслідки авторитарної експансії, і немає підстав вірити, що на цьому вона зупиниться. Якщо демократії не діятимуть терміново й послідовно, щоб відстоювати власні інтереси й цінності, більше території буде втрачено через диктатуру і репресії», – додав він.

У звіті йдеться про те, що країнами з найнижчими «оцінками демократії» серед 29 країн є Туркменистан (1,00), Таджикистан (1,04), Азербайджан (1,07) і Росія (1,07).

Сербія показала найбільше зниження свого балу серед країн, опустившись до 3,61 з 3,79. Чим нижчий бал, тим нижчий рівень демократії в країні.

«Зниження показників [Сербії] стало результатом фальсифікації виборів, захоплення медіа державою, ослаблення влади муніципальних органів влади і років ослаблення незалежності судової системи», – заявили у Freedom House.

Україна поліпшила свої показники.

У Freedom House заявили, що успіхи в країні стали результатом прогресу уряду в розбудові судових і антикорупційних інституцій і активного розслідування хабарництва, в тому числі в армії. Оцінка України зросла до 3,43 з 3,36.

Україна в певному сенсі змогла використати війну для посилення демократичних тенденцій, сказав в інтерв'ю Голосу Америки представник Freedom House Майк Смелцер. Попри загальні обмеження, яких зазнали основні права людини в Україні внаслідок війни, національні інституції врядування країни покращили свою роботу, відзначає він.

«Війна стала свого роду подією, що була каталізатором для [кращого] урядування в Україні загалом. І додаткова гарна новина полягає в тому, що це ніби підштовхнуло український уряд до реформ у сферах, які в минулому зазнавали труднощів і занепаду. Двома з них цього року були судова система та корупція. Ми побачили скромні покращення в цих сферах, які історично перебували дуже низько в наших рейтингах, щодо боротьби з корупцією, особливо в армії», - зазначив Смелцер.

Згідно зі звітом, для того, щоб «Україна виграла на умовах України», уряди повинні підтримувати і збільшувати «дуже необхідну» військову, гуманітарну і бюджетну допомогу країні, а також конфіскувати і перепрофілювати заморожені російські активи для сприяння відбудові й підтримки України, її зусиль із побудови «довготривалої демократії».

«Доля європейської демократії зараз значною мірою залежить від готовності демократичних держав дотримуватися більш активного підходу до безпеки в регіоні, перш за все шляхом підтримки України», – сказав Майк Смелцер, співавтор звіту і старший аналітик з питань Європи та Євразії.

«Нездатність відстояти демократію в цей критичний момент зробить дорожчим стримування авторитарної експансії в майбутньому як у регіоні, так і в усьому світі. Сполучені Штати і Європа повинні діяти зараз, щоб забезпечити поразку вторгнення Москви і захистити демократичні інститути й норми в більш широкому плані», – додав він.

У звіті також йдеться про те, що країнами з найвищими «оцінками демократії» були Естонія (6,00), Латвія (5,79) і Словенія (5,79).

Форум

XS
SM
MD
LG