Доступність посилання

ТОП новини

США бачать достатньо індикаторів російської військової активності поблизу України – генерал Міллі


Голова Об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі

Сполучені Штати відстежують достатньо індикаторів російської військової активності поблизу кордонів України, щоб це викликало «велике занепокоєння», і російська риторика виглядає все більш різкою, заявив 2 грудня високопоставлений американський генерал, голова Об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі.

Він відмовився говорити про варіанти, які Сполучені Штати могли б розглянути в разі російського вторгнення, але наголосив на важливості суверенітету України для Вашингтона та для альянсу НАТО. Генерал послався на «важливі інтереси національної безпеки Сполучених Штатів і держав-членів НАТО», які будуть поставлені на карту, якщо Росія розпочне військові дії проти держави, яка є незалежною від Москви з 1991 року.

Міллі, який спілкувався з журналістами під час перельоту з Сеула до Вашингтона, також сказав, що для будь-якої країни було б помилкою робити стратегічні висновки щодо дій США на підставі виведення з Афганістану в серпні американських військ.

Коментар Міллі прозвучав після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Росію вивести війська, які вона розмістила поблизу кордонів України, і шукати дипломатичного розвʼязання напруженості в регіоні. Блінкен також попередив Москву про «серйозні наслідки» в разі агресії проти сусіда.

Україна та західні чиновники заявляють, що Росія тримає десятки тисяч військових і важкої техніки біля кордону з Україною, залишивши їх там після військових навчань на початку 2021 року. Росія заперечує планування нападу. Москва звинувачує Україну та її західних прихильників у розпалюванні напруженості, стверджуючи, що українська армія нарощує свої сили поблизу контрольованих російськими гібридними силами територій Донбасу.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG