Доступність посилання

ТОП новини

«Глобальна партія війни» прагне «українізації Грузії» – премʼєр Кобахідзе


Премʼєр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе
Премʼєр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе

Премʼєр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе, повернувшись увечері 22 травня з Ірану, де він брав участь у церемонії у звʼязку з загибеллю президента Ебрагіма Раїсі, заявив в ефірі Громадського грузинського телебачення, що вважає за необхідне «деолігархізацію США та Європи», оскільки, на його думку, саме «олігархічні сили», а також якась «глобальна партія війни» прагнуть, як він висловився, «українізації Грузії», тобто її залучення у війну з Росією.

Кобахідзе впевнений, що саме вплив, який ця «глобальна партія війни» чинить на США та ЄС, заважають «розвитку відносин Грузії з цими субʼєктами», хоча Тбілісі зацікавлений у тісній співпраці зі США та ЄС.

За словами глави уряду, Грузія має вибір – або «здатися глобальній партії війни», змиритися з приходом до влади партії Михеїла Саакашвілі та «долею України для Грузії», або опиратися. Кобахідзе назвав боротьбу з «глобальною партією війни» «некомфортною», але «необхідною».

Заяви премʼєра, які пролунали в контексті критики з боку США та ЄС схваленого парламентом Грузії закону «Про прозорість зовнішнього впливу», викликали різке неприйняття опозиційних сил. Засновник Республіканської партії Грузії Леван Бердзенішвілі сказав Радіо Свобода, що грузинська влада «пішла ва-банк» і намагається «оголосити ворогами всіх на світі, визнаючи лише одного «друга Грузії» – Володимира Путіна».

Як заявив у бесіді з кореспондентом Радіо Свобода колишній ректор Тбіліської дипломатичної академії Йосип Цинцадзе, останні висловлювання премʼєра Кобахідзе, а також категорична відмова грузинської влади відкликати законопроєкт, попри вимогу західних партнерів кавказької країни, можуть стати «останньою краплею» для запровадження реальних санкцій проти чиновників, хоча, як прогнозує експерт, на першому етапі ці санкції «матимуть попереджувальний і порівняно мʼякий характер».

Раніше цього тижня державний секретар США Ентоні Блінкен під час слухань у Конгресі висловив думку, що закон «Про прозорість зовнішнього впливу», ухвалений парламентом у трьох читаннях і ветований главою держави, «переписаний із російського підручника».

Парламент Грузії 28 травня планує подолати вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон, який опозиція називає аналогом російського закону про «іноагентів».

Форум

XS
SM
MD
LG