Доступність посилання

ТОП новини

Грицак: документи найманців «ПВК Вагнера» підтверджують – це загін Збройних сил Росії


Демонстранти у Судані тікають від сльозогінного газу, 25 грудня 2018
Демонстранти у Судані тікають від сльозогінного газу, 25 грудня 2018

Голова СБУ Василь Грицак заявив про виявлення зв’язку між найманцями «ПВК Вагнера» і Збройними силами Росії, повідомляється на сайті відомства.

Грицак оприлюднив список із 149 осіб, що, за його словами, брали безпосередню участь у придушенні демократичних протестів у Судані на початку 2019 року.

«Аналіз паспортних даних понад тисячі співробітників «ПВК Вагнера» свідчить, що переважна більшість документів російських найманців оформлювалася централізовано у Москві підрозділом Федеральної міграційної служби Росії, який також видавав документи прикриття й для офіцерів ГУ ГШ ЗС Росії «Петрова» та «Боширова» – виконавців хімічної атаки у британському Солсбері. При цьому номери паспортів декількох сотень «вагнерівців» також відрізняються між собою лише останніми цифрами», – мовиться у повідомленні.

За даними СБУ, наявна інформація свідчить про цільовий набір до суданського відрядження «ПВК Вагнера» мешканців тимчасово окупованого Криму, які у винагороду за сприяння російському агресору отримали громадянство Росії, а також громадян Білорусі, Молдови і підтримуваних Росією самопроголошених республік на кшталт Абхазії (Грузія).

Раніше вже з’являлися повідомлення, що в Судані діють бійці так званої «ПВК Вагнера», пов’язаної з близьким до Володимира Путіна мільярдером Євгеном Пригожиним. Західні журналісти також пов’язують присутність озброєних росіян в Судані зі стрімко збільшеною активністю Росії в Африці в цілому, і зокрема в таких країнах, як Лівія, Мадагаскар, ЦАР, Демократична Республіка Конго і Нігерія.

Заяву СБУ у Росії не коментували.

Раніше, 23 січня представниця МЗС Росії Марія Захарова підтвердила присутність російських найманців у Судані, які займаються підготовкою кадрів для тамтешніх силових структур, але заперечила їхню участь у придушенні протестів.

Читайте більше: Що росіяни з автоматами в руках роблять в країнах Африки?

20 грудня минулого року президент Росії Володимир Путін заявив, що приватні військові компанії можуть працювати в будь-яких країнах, якщо їхні співробітники не порушують російських законів. За словами президента Росії, оцінити можливі порушення «ПВК Вагнера» повинна Генеральна прокуратура Росії. У цьому відомстві заявили, що не мають даних про протиправні дії «ПВК Вагнера».

XS
SM
MD
LG