Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН закликав Росію не відключати Запорізьку АЕС


«Це українська електроенергія... Цього принципу потрібно повністю дотримуватися» – наголошує Антоніу Ґутерріш
«Це українська електроенергія... Цього принципу потрібно повністю дотримуватися» – наголошує Антоніу Ґутерріш

Голова ООН Антоніу Ґутерріш закликав Росію не відключати окуповану Запорізьку атомну електростанцію від української енергомережі, повідомляє агенція AFP.

«Очевидно, що електроенергія із Запоріжжя – це українська електроенергія... Цього принципу потрібно повністю дотримуватися», – сказав генсекретар ООН під час візиту в Одеський порт на півдні України.

Читайте також: Місія МАГАТЕ на Запорізьку АЕС має вирушати з Києва, але має бути згода України та Росії ‒ Ґутерріш

19 серпня в українській компанії «Енергоатом» заявили, що є інформація про намір російських окупантів найближчим часом зупинити працюючі енергоблоки ЗАЕС та відключити їх від ліній зв‘язку видачі потужності в українську енергосистему.

«​Наразі військові рф шукають постачальників пального для дизель-генераторів, які мають включитися після зупинки енергоблоків та за відсутності зовнішнього енергопостачання для систем охолодження ядерного палива», – ​стверджують в «Енергоатомі». ​

Російська сторона наразі не коментувала цих заяв.

Запорізька АЕС зазнає обстрілів останнім часом. Україна звинувачує в цьому російські сили і закликає припинити «ядерний терор». Російська сторона звинувачення відкидає і каже, що обстріли нібито здійснюють українські військові. При цьому Росія відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС.

Від 4 березня Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

XS
SM
MD
LG