Доступність посилання

ТОП новини

Іранський депутат назвав «правильним» збиття літака «МАУ» і заявив, що нікого з причетних не затримали


Меморіал пам’яті пасажирів рейсу PS752, збитого поблизу Тегерану. Аеропорт «Бориспіль», 17 лютого 2020 року
Меморіал пам’яті пасажирів рейсу PS752, збитого поблизу Тегерану. Аеропорт «Бориспіль», 17 лютого 2020 року

Ніхто з військових не був заарештований у зв’язку зі збиттям українського літака в січні 2020 року, заявив 5 квітня член комісії з питань законодавства та юстиції парламенту Ірану Хассан Норузі. Він також назвав це збиття вірним кроком з боку іранських військових, повідомляє іранська служба Радіо Свобода з посиланням на місцеве ЗМІ.

«Іранські військові вчинили добре, збивши пасажирський літак. Всупереч офіційним заявам, через збиття не було жодних арештів», – сказав політик та клірик середнього рангу Норузі в коментарі місцевому щоденному виданню Hamdeli.

Ультраконсервативний речник парламентської комісії додав, що літак нібито «вже не був під контролем диспетчерської вежі, а опинився під контролем Америки».

Більше того, Норузі наполягав на тому, що літак «Міжнародних авіаліній України» нібито був в Ізраїлі за тиждень до атаки і там «його систему безпеки було зламано та перехоплено управління».

Депутат заявив, що, оскільки пасажирський літак контролював «хтось інший», іранські військові не мали іншого варіанту, окрім як збити його.

Хасан Норузі – консервативний член парламенту Ірану
Хасан Норузі – консервативний член парламенту Ірану

«Враховуючи, що інші країни контролювали літак, наші військові зробили свою роботу добре», – повторив Норузі, додавши, що вважає позбавленим сенсу заарештовувати відповідальних за збиття.

Натомість іранська влада неодноразово заявляла, що літак «МАУ» збили внаслідок «людської помилки».

Президент країни Хасан Роугані та командири Корпусу вартових Ісламської революції наразі не коментували заяви Норузі. Однак Організація судоустрою збройних сил Ірану 6 квітня заперечила його слова щодо арештів та заявила, що «певна кількість людей була заарештована та притягнена до відповідальності», не вдаючись у деталі.​

Водночас Іран наразі не виконав вимоги кількох країн віту і не передав «чорні скриньки» збитого Боїнгу для професійного дослідження.

Читайте також: Посол Шевченко розповів про співпрацю України і Канади після збиття літака МАУ​

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

Світова спільнота, зокрема й Україна, говорять про значні недоліки в розслідуванні збиття українського літака, яке веде Іран. Однією з найгучніших проблем є нездатність Ірану самостійно розшифрувати дані з пошкоджених бортових самописців літака і водночас його категорична відмова, висловлена після низки вагань, видати «чорні скриньки» для розшифрування в Україну чи в якусь іншу державу, які мають такі можливості.

XS
SM
MD
LG