Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль закрив пункт попуску для населення на кордоні зі Смугою Гази


Акція протесту палестинців на кордоні Смуги Гази й Ізраїлю, липень 2918 року
Акція протесту палестинців на кордоні Смуги Гази й Ізраїлю, липень 2918 року

Ізраїль закрив контрольно-пропускний пункт «Ерез» на кордоні зі Смугою Гази, пояснивши це загостренням ситуації через протести в прикордонній зоні. Про терміни відновлення роботи КПП не повідомляють.

Зараз кордон можуть перетнути тільки ті, хто потребує медичної допомоги, і палестинці, які бажають повернутися в Газу.

30 березня на кордоні між Смугою Гази й Ізраїлем палестинці почали багатоденну акцію протесту «Великий марш повернення». За словами організаторів акції, вони хочуть привернути увагу до долі палестинців, які, як стверджується, не можуть повернутися в будинки своїх предків на території Ізраїлю.

Перед відкриттям посольства США в Єрусалимі 14 травня протести поновилися. Протестувальники палили шини і кидали каміння в ізраїльських солдатів. Внаслідок сутичок з ізраїльськими військовими загинули кілька десятків палестинців. Ізраїль заявив, що діє в порядку самооборони для захисту своїх кордонів. Рада безпеки ООН засудила дії ізраїльтян.

Ситуація загострилася в ніч на 9 серпня. Тоді зі Смуги Гази в бік Ізраїлю випустили 180 ракет. У відповідь ізраїльські військові завдали удару по 150 цілях у палестинському анклаві.

Від початку протестів загинули щонайменше 170 палестинців, дві тисячі – були поранені.

XS
SM
MD
LG