Доступність посилання

ТОП новини

Президент Казахстану закликав створити нові маршрути експорту нафти


Заява пролунала через день після того, як Росія призупинила роботу ключового трубопроводу
Заява пролунала через день після того, як Росія призупинила роботу ключового трубопроводу

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав до диверсифікації маршрутів постачання нафти з країну через день після того, як російський суд призупинив роботу на великому експортному трубопроводі.

Токаєв 7 липня закликав казахстанських офіційних осіб вивчити можливість будівництва трубопроводу дном Каспійського моря, запропонованого раніше проєкту, який дозволить експортувати казахстанську нафту на західні ринки в обхід Росії.

Коментарі Касима-Жомарта Токаєва 7 липня підкреслили стурбованість Казахстану щодо виведення його нафти, яка є основним джерелом державного доходу, на світові ринки. Це також підкреслило потенційну напруженість між Казахстаном і Росією, чиї відносини погіршилися на тлі повномасштабної російської війни проти України.

Близько 80 відсотків нафти, що експортується з Казахстану, надходить через Каспійський трубопровід до терміналу в російському чорноморському порту Новоросійськ.

Напередодні Приморський районний суд у цьому місті виніс ухвалу про зупинення роботи морського нафтового терміналу Каспійського трубопровідного консорціуму на 30 днів.

У рішенні суду йдеться про те, що припинення дії терміналу необхідне для усунення порушень у документах, виявлених у квітні Ространснаглядом. Сам консорціум подав апеляцію, вказавши, що зупинка прокачування нафти призведе до незворотних пошкоджень обладнання.

Російський суд заблокував постачання нафти невдовзі після того, як президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у розмові з головою Євроради Шарлем Мішелем запропонував «стабілізувати ситуацію» на ринках вуглеводнів у світі. Багато російських ЗМІ цитували цю частину розмови як пропозицію замінити для Євросоюзу російську нафту, яка потрапила під санкції ЄС.

Власник морського терміналу, Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), оскаржуватиме рішення у вищому суді. Каспійський трубопровідний консорціум щодня постачає партнерам до 51,2 мільйона барелів сирої нафти, що становить 1% світового обсягу нафти. 31% акцій КТК належить Російській Федерації, 20,75% – Казахстану; іншими акціонерами є іноземні компанії, наприклад американські Chevron і ExxonMobil та італійська Eni.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну США та Євросоюз наклали економічні санкції на російську нафту, проте вони не стосувалися транзиту казахстанської та іншої іноземної нафти через російські термінали, де її завантажують у танкери та доставляють споживачам у різних країнах світу. Санкції проти Росії привели до скорочення експорту російських енергоносіїв та зростання цін на міжнародному нафтовому ринку.

XS
SM
MD
LG