Доступність посилання

ТОП новини

НАТО стане сильнішим – Клімкін про бажання Фінляндії і Швеції приєднатися до альянсу


На його думку, НАТО отримає нові військові ресурси та демократичні суспільства, які готові за себе битися
На його думку, НАТО отримає нові військові ресурси та демократичні суспільства, які готові за себе битися

НАТО стане сильнішим, прийнявши до своїх лав Фінляндію і Швецію, заявив в ефірі Радіо Свобода ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін.

На його думку, НАТО отримає нові військові ресурси та демократичні суспільства, які готові за себе битися.

«НАТО стає сильнішим у протистоянні з Росією, яку рано чи пізно вкатають в асфальт. Вона не може бути такою як зараз. Це – фундаментальна загроза для кожного, це такий ведмедик із ракетою, який загрожує всій планеті. А далі, звичайно, НАТО буде інструментом глобальної безпеки в 21-му столітті. НАТО хотіли списати, а виходить навпаки», – сказав Павло Клімкін.

За словами ексміністра, фіни і шведи побоюються непередбачуваності президента Росії Володимира Путіна, який нині «захопився історією та інтерпретує її по своєму».

«Вони почувають себе в небезпеці і розуміють, що єдиний оборонний альянс, який може їх захистити – це НАТО. Зараз ніхто не може сказати, що у голові у Путіна. Він може сказати: «а ось наші землі були там, де були вікінги», переписати під це історію, під розуміння своєї місії. І тому сьогодні скликають зустріч ОДКБ і це скоріше відповідь на вступ Фінляндії і Швеції до НАТО – потрібно показати, що Росія не наодинці, і що воює вона, як кажуть у Росії, не з Україною, а з цілим західним світом», – зазначив Павло Клімкін.

Він додав, що Фінляндія і Швеція йдуть правильним шляхом, і Україна піде за ними.

15 травня Фінляндія оголосила, що має намір подати заявку на членство в НАТО. Очікується, що 16 травня Швеція зробить аналогічну заяву.

Фінляндія, яка має 1300-кілометровий кордон з Росією, залишалася нейтральною протягом 75 років.

Але політична та громадська думка у Фінляндії різко схилилася на користь членства в НАТО після того, як наприкінці лютого Росія розпочала масштабне неспровоковане вторгнення в Україну.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вже сказав, що в разі подання заявок Швеція й Фінляндія будуть швидко і без проблем прийняті до Альянсу.

Одним із обґрунтувань для масштабного вторгнення в Україну в лютому цього року російська влада називала прагнення Києва вступити до НАТО. У Кремлі заявляли, що такі прагнення нібито загрожують безпеці Росії.

XS
SM
MD
LG