Доступність посилання

ТОП новини

Український контрнаступ «далекий від провалу» – генерал США Міллі


Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі заявив 18 липня, що український контрнаступ «далекий від провалу» – попри те, що він просувається повільніше, ніж очікувалося. Про це пише телеканал CNN.

«Контрнаступ розпочався приблизно п’ять-шість тижнів тому, і різні військові ігри, які проводилися завчасно, передбачали певні рівні прогресу, і він сповільнився. Тому що це різниця між війною на папері та реальною війною. Це реальні люди в реальних машинах, які справді розмінують справжні мінні поля, і вони справді гинуть. Тож коли це трапляється, підрозділи мають тенденцію сповільнюватися, і це правильно, щоб вижити і пройти через ці мінні поля», – сказав Міллі під час брифінгу для преси.

«Це аж ніяк не провал. На мій погляд, ще занадто рано робити такий висновок. Я думаю, що попереду ще багато боротьби», – додав американський генерал.

Міллі також зазначив, що Україна має «значну кількість бойової потужності, яка ще не задіяна» в контрнаступі.

«Я не говоритиму, що буде в майбутньому, тому що це буде рішення України щодо того, куди і коли вони направлятимуть свій резерв. Зараз вони зберігають свою бойову міць, і вони повільно, цілеспрямовано та неухильно пробиваються крізь усі ці мінні поля», – наголосив голова Об’єднаного комітету начальників штабів.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) 16 липня повідомляв, що українські війська здійснили контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту і, згідно з геолокаційними кадрами, оприлюдненими 15 липня, домоглися обмежених успіхів на північний захід від Старомайорського в районі межі між західною частиною Донецької та східною частиною Запорізької області.

Генеральний штаб ЗСУ також повідомляв , що українські війська продовжують контрнаступальні дії на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

ISW із посиланням на українських офіційних осіб зазначає, що темп просування ЗСУ в контрнаступі сповільнений через заміновані росіянами поля і брак західного обладнання для розмінування.

Читайте також: Темп контрнаступу України: в Пентагоні нагадали, що територіальні здобутки отримуються «дорогою ціною»

За даними Міноборони, станом на 17 липня звільнена площа за час наступу складає 210,5 квадратних кілометри.

У червні президент України Володимир Зеленський наголосив, що наступ – «це не голлівудський фільм», оскільки «на карту поставлено життя людей». Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що його «злять» слова про те, що український контрнаступ триває «повільніше, ніж очікувалося», і додав, що кожен звільнений метр землі українським військам «дається кров’ю».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG