Доступність посилання

ТОП новини

У Києві знову заперечили можливість постачати воду до Криму до деокупації


Подачу води в Крим Північнокримським каналом перекриває дамба в Херсонській області
Подачу води в Крим Північнокримським каналом перекриває дамба в Херсонській області

Чільні українські посадовці знову заперечили можливість постачати воду до окупованого Росією Криму до деокупації українського півострова.

Про це, зокрема, заявили на Спеціальному київському безпековому форумі віцепрем’єр-міністр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков і секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Резніков звернув увагу, що потреби окупованого Росією Криму з погляду забезпечення водою населення можуть повністю забезпечуватися власними силами півострова, і Україна не постачатиме воду до Криму до його повної деокупації Росією. «Ніякого постачання води до Криму з боку України до повної деокупації не буде. Жодних переговорів на цю тему ми не ведемо ні офіційно, ні неофіційно, ніяк», – сказав він.

Віцепрем’єр пояснив, що обсяги споживання води в Криму збільшилися через мілітаризацію Росією півострова, збільшення витрат на військові потреби, завезення додаткового населення з сусідньої Росії, і наголосив, що відповідальність за всі гуманітарні потреби несе держава-окупант.

«Тому запитання і розповіді з боку Росії про те, що щось там не вирішується і це має вирішувати українська сторона, є нікчемними. На сьогодні вони несуть відповідальність за забезпечення будь-якої гуманітарної потреби, зокрема водопостачання», – сказав Резніков, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

На тому, що «окупант несе повну відповідальність за території, які він окупував, і постачання води до Криму є проблемою Росії на даний час», наголосив і Данілов.

«Не може український народ забезпечувати водою війська Російської Федерації, це просто нонсенс», – додав він.

Як сказав секретар РНБО, в України є дуже проста пропозиція до Росії: «Путін бере свої війська, свої танки, забирає їх і йде на свою територію. Є кордон України, ми не приходили до Росії. Ця позиція є дуже чіткою і зрозумілою для Росії… Ми не можемо давати воду окупантові, щоб він збільшував свій військовий потенціал і отримав можливість нападати на Україну».

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північнокримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією в 2014 році постачання води на півострів із материкової частини України припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, надмірне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунтів на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

При цьому, за даними водогосподарників, власних запасів води в Криму вистачало на потреби власне населення за його чисельності часів до окупації, але вже бракує для нових переселенців із сусідньої Росії, збільшених контингентів російських військ, а також для потреб військових частин, промисловості і сільського господарства. Росія час від часу вимагає від Києва поновити постачання води каналом.

XS
SM
MD
LG