Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд відтермінував присягу суддів, призначених за квотою Зеленського – Совгиря


Офіс президента 26 листопада оприлюднив укази Зеленського про призначення Оксани Грищук та Олександра Петришина суддями Конституційного суду
Офіс президента 26 листопада оприлюднив укази Зеленського про призначення Оксани Грищук та Олександра Петришина суддями Конституційного суду

Конституційний суд відтермінував приведення до присяги суддів, яких призначив президент України Володимир Зеленський. Про це повідомила народна депутатка від «Слуги народу», представниця Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря 30 листопада.

«Сьогодні Конституційний Суд України на спеціальному пленарному засіданні, скликаному на вимогу 11 суддів, відтермінував приведення до присяги новопризначених суддів Конституційного Суду України до остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою президента України», – написала вона в своєму телеграм-каналі.

Пізніше упресслужбі КСУ повідомили, що Конституційний суд скличе засідання для приведення до присяги суддів, призначених Зеленським, після припинення повноважень суддів, призначених у 2013-2018 роках.

«Голові Конституційного суду України або судді Конституційного суду України, який виконує його обов’язки, скликати спеціальні пленарні засідання КСУ для складення присяги суддями КСУ, що їх призначив президент України указами від 26 листопада 2021 року..., після припинення повноважень або звільнення з посади на підставах, визначених у статті 1491 Конституції України, суддів Конституційного суду України, що їх призначив президент України за період 2013–2018 років», – йдеться в повідомленні.

Офіс президента 26 листопада оприлюднив укази Зеленського про призначення Оксани Грищук та Олександра Петришина суддями Конституційного суду.

Про ці призначення Зеленський повідомив на пресмарафоні 26 листопада, заявивши, що ухвалив їх напередодні.

Читайте також: Депутати мають право звернутися до КСУ про перенесення виборів у Раду – Стефанчук

У серпні 2021 року низка громадських організацій закликала Зеленського не проводити зараз конкурс на суддів Конституційного суду за своєю квотою і не призначати суддів КСУ на вакансії, «які юридично відсутні», щоб не поглиблювати таким чином конституційну кризу.

Наразі суддями Конституційного суду за квотою президента є Олександр Тупицький та Олександр Касмінін. Управління державної охорони вже тривалий час не пропускає голову КСУ Тупицького до будівлі Конституційного суду після того, як президент України Володимир Зеленський видав проти нього низку указів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG