Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба нагадав Франції та Німеччині про «стратегічну помилку» 2008 року


 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ухвалене у 2008 році рішення Німеччини та Франції про відмову Україні у вступі до НАТО було «стратегічною помилкою».

«Якби ми були членом НАТО, цієї війни не було б», – сказав Кулеба в шоу американського телеканалу NBC Meet the Press, яке виходить в ефір 10 квітня.

«Стратегічна помилка Німеччини та Франції, які відкинули зусилля США та інших союзників залучити Україну, – це те, за що ми платимо. Ціну за цю помилку платять не Німеччина чи Франція, а Україна», – сказав Кулеба.

Раніше цього тижня, реагуючи на аналогічні звинувачення з боку президента України Володимира Зеленського, колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель заявила, що вважає правильним рішення НАТО не приймати Україну до альянсу в 2008 році, але аргументів на підтримку цієї позиції не навела.

«Анґела Меркель підтримує своє рішення у зв’язку з самітом НАТО 2008 року в Бухаресті», – сказав речник Меркель, якого цитує агентство dpa.

«З огляду на звірства, виявлені в Бучі та інших місцях України, усі зусилля федерального уряду і міжнародного співтовариства підтримати Україну і покласти край варварству й війні Росії проти України мають повну підтримку з боку колишнього канцлера», – додав речник.

Зеленський перед тим згадав про Бухарестський саміт НАТО – 3 квітня виповнилося 14 років із його проведення в 2008 році. «Тоді (у 2008 році – ред.) був шанс забрати Україну з сірої зони на сході Європи, з сірої зони між НАТО й Росією, сірої зони, про яку в Москві думають, що їм тут все дозволено, навіть найстрашніші воєнні злочини. За оптимістичними дипломатичними формулюваннями про те, що Україна нібито може стати членом НАТО, тоді, в 2008 році була захована відмова приймати Україну в альянс», – сказав президент.

Він назвав цю відмову «помилковим розрахунком» і пов’язав її з початком російської агресії в 2014 році та повномасштабною агресією в лютому 2022 року. Зеленський згадав тодішніх лідерів Німеччини та Франції – Анґелу Меркель та Ніколя Саркозі.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG