Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова надати Румунії фото падіння «шахедів» на її територію – Кулеба


Кулеба: «Ми стверджуємо авторитетно і з доказами, що це прилетіли «шахеди»
Кулеба: «Ми стверджуємо авторитетно і з доказами, що це прилетіли «шахеди»

Україна готова поділитися з Румунією фотодоказами падіння і детонації безпілотників-«шахедів» на її території, випущеними військами РФ. Про це, як передає агенція «Інтерфакс-Україна», повідомив на зустрічі з журналістами міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Ми стверджуємо авторитетно і з доказами, що це прилетіли «шахеди». Заперечувати це нема сенсу, тому що є фотодокази того, що там упало. І ми готові ними поділитися», – заявив Кулеба.

За його словами, румунська сторона взяла паузу, щоб повністю дослідити інцидент і зробити висновки.

«З боку Румунії є тенденція на спробу не ескалувати інтерпретацію тих чи інших подій задля того, щоб не бути втягнутими в безпосередній конфлікт», – додав міністр.

Також, за його словами, влада Румунії має не лише зробити висновки щодо цієї події, а й заявити, що вона з цим робитиме. «Тому й така дуже обережна реакція з їхнього боку», – припустив Кулеба.

Раніше сьогодні колега Кулеби – очільниця румунського Міністерства закордонних справ Лумініта Одобеску заявила, що територія Румунії не постраждала від російських безпілотників або уламків під час нічної атаки по українському порту на річці Дунай.

«Звичайно, є ризик, тому що те, що сталося там, дуже близько до наших кордонів», – сказала вона журналістам під час свого візиту до Берліна.

«Ми бачили, що Росія цинічно продовжує атакувати цивільну інфраструктуру, не дозволяючи Україні експортувати своє зерно. Звичайно, є ризик аварій чи інцидентів, але наразі це не так», – додала Одобеску, яку процитувала агенція Reuters.

Перед тим в українському МЗС повідомили, що вночі під час атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські безпілотники впали та здетонували на території Румунії, яка межує з Україною. Румунія є країною-членом НАТО.

Проте Міноборони Румунії заперечило інформацію про падіння російських безпілотників на території країни.

Як пише румунська служба Радіо Свобода, мер найближчої до українського порту Ізмаїл румунської комуни каже, що йому невідомо про падіння російського безпілотника, як повідомила українська сторона.

«Зважаючи на те, що місцеві жителі є близько до порту, по якому вже вдарили десятки безпілотників, це нормально, щоб вони боялися..Мені про таке невідомо, але якщо у вас (українців) є докази, то армія (румунська) повинна їх серйозніше шукати», – каже мер комуни Чаталкіой Тудор Чернега.

На іншому березі Дунаю – за 300 метрів від Ізмаїла – розташоване румунське село Плауру (комуна Чаталкіой).

Вночі 4 вересня російські війська вкотре атакували Одещину. За даними місцевої влади, внаслідок багатогодинної атаки дронами-камікадзе по цивільній інфраструктурі Подунав’я є влучання – у декількох населених пунктах Ізмаїльського району пошкоджені складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та устаткування промислових підприємств.

За даними Повітряних сил ЗСУ, Росія вночі 32 ударними БПЛА Shahed-136/131 атакувала Одещину та Дніпропетровщину. Українські військові знищили 23 БПЛА.

XS
SM
MD
LG