Доступність посилання

ТОП новини

Латвія закликає до зернових санкцій проти Росії


Міністр закордонних справ Латвії Крішʼяніс Каріньш
Міністр закордонних справ Латвії Крішʼяніс Каріньш

Міністр закордонних справ Латвії Крішʼяніс Каріньш заявив, що у 12-й пакет санкцій Євросоюзу проти РФ потрібно включити також заборону продажу російського зерна у країнах ЄС. Про це він заявив 12 грудня, прибуваючи на підготовче до саміту лідерів ЄС засідання міністрів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Попри домовленість у ЄС не накладати санкції на російське продовольство, латвійський міністр наполіг, що зернові санкції, які б не нашкодили країнами Африки та глобального Півдня, можливі.

«З точки зору Латвії, ми порушуватимемо інше питання – це питання експорту російського зерна. Російський зерновий експорт важливий для, скажімо так, глобального Півдня: це доступ до їжі, відсутність стрибків цін. Це зрозуміло і це важливо. Але зараз значна кількість цього російського зерна транспортується через Євросоюз. І важливо, щоб це зерно не зупинялося в Європі, щоб ми не платили Росії за годування її військової машини, а щоб воно йшло лише транзитом», – пояснив свою позицію латвійський міністр.

12-й пакет санкцій ЄС має ухвалити на саміті лідерів 14–15 грудня.

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС другий день поспіль збираються у Брюсселі на підготовчі до саміту засідання. Саміт лідерів країн-членів Євросоюзу має відбутися у Брюсселі 14–15 грудня. На ньому ЄС має, зокрема, ухвалити рішення щодо початку переговорів з Україною про членство в ЄС, а також євроінтеграційні рішення щодо девʼяти інших країн. Ще однією темою обговорень є 12-й пакет санкцій Євросоюзу проти Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG