Доступність посилання

ТОП новини

Львівська обласна рада ухвалила звернення на захист української мови


Під час акції «Руки геть від мови! День другий. Ватра» проти законопроєкту Максима Бужанського біля будівлі Верховної Ради України. Київ, 17 липня 2020 року
Під час акції «Руки геть від мови! День другий. Ватра» проти законопроєкту Максима Бужанського біля будівлі Верховної Ради України. Київ, 17 липня 2020 року

Депутати Львівської обласної ради ухвалили звернення на захист української мови і про недопущення русифікації України. Обранці провели виїзне засідання у Києві біля Верховної Ради.

Львівські депутати закликали президента Володимира Зеленського проявити державну відповідальність і політичну волю й не допустити ухвалення законопроєкту. А монобільшість і спікера Верховної Ради України закликали зняти із розгляду питання про зміни до мовного закону і припинити дискусії щодо мовного питання. Закликали усіх парламентарів, щоб, у разі винесення цього проєкту на пленарне засідання, вони виступили на захист української освіти й проголосували проти законопроєкту № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

«Кожен, хто віддасть свій голос за цей проєкт, стане прямим колаборантом і учасником російської гібридної війни проти України, а значить – зрадником України та її європейського вибору. Саме мова є одним із визначальних чинників, що перетворюють українців на єдиний народ і творять міцне підґрунтя державної незалежності і соборності України. Це не просто культурне надбання та засіб комунікації, це наріжний камінь національної безпеки, соціального розвитку та міжнародної суб’єктності нашої держави», – мовиться у зверненні.

Представники фракцій «Слуга народу» і «Опозиційна платформа – За життя» ініціювали розгляд 17 липня 2020 року законопроєкту №2362, внесеного народним депутатом Максимом Бужанським. Цей законопроєкт передбачає зміни до чинних законів про мову й про освіту, а саме скасування з 1 вересня 2020 року переходу учнів 5–11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання, дозвіл викладати «декілька» навчальних предметів російською мовою в усіх українських школах. Також законопроєкт скасовує правило про те, що принаймні 80% освітнього процесу має відбуватися українською мовою.

Не підтримувати цей законопроєкт закликали парламентський комітет з гуманітарної та інформаційної політики, профільні міністерства, а також мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Він вважає, що в разі ухвалення, цей документ звузить сферу застосування української мови.

XS
SM
MD
LG