Доступність посилання

ТОП новини

Інші країни відмовляються екстрадувати корупціонерів до України через війну – Малюська


За словами Дениса Малюськи, саме до небезпек, пов’язаних із війною, апелюють адвокати громадян України за кордоном
За словами Дениса Малюськи, саме до небезпек, пов’язаних із війною, апелюють адвокати громадян України за кордоном

Найбільшою проблемою екстрадиції до України обвинувачених у корупційних злочинах є побоювання інших країн щодо безпеки – про це розповів міністр юстиції Денис Малюська у ефірі національного телемарафону 2 вересня.

«Навіть за більш очевидними і кричущими випадками злочинів, які вчиняли, наприклад, топкорупціонери, які втекли за кордон – навіть їх не вистачає, аби забезпечити їх екстрадицію, тому що в країнах Європи, в яких у більшості перебувають наші топ-злочинці чи топ-корупціонери... їхні суди дуже обережно ставляться до питань екстрадиції, зокрема, у зв’язку з тим, що у нас війна триває», – сказав він.

За словами міністра, саме до небезпек, пов’язаних із війною, апелюють адвокати громадян України за кордоном. Тому в більшості випадків закордонні суди відмовляють Україні в екстрадиції.

Читайте також: На Кіпрі за запитом США заарештували росіянина, якого звинувачують у постачанні до РФ мікроелектроніки

Водночас Малюська висловив думку, що це тимчасове явище, і анонсував зміни в законодавстві.

«У нас зараз є план дій, як на це реагувати. Зараз у Верховній Раді є спеціальний закон, який запровадить окремий режим тримання для тих, кого екстрадують, з тим щоб вжити додаткових заходів їхньої безпеки, щоб гарантувати більше ефективність екстрадиції», – зазначає він.

На думку міністра, після адаптації системи прийому екстрадованих в умовах війни «показники поліпшаться».

У березні 2023 року суд у французькому місті Шамбері відхилив запит української сторони про екстрадицію бізнесмена Костянтина Жеваго. За даними «Української правди», яка цитує джерело в правоохоронних органах, суд ухвалив таке рішення, тому що Україна є державою в стані війни і, на його думку, не здатна забезпечити судовий процес, що гарантує основоположні свободи.

XS
SM
MD
LG