Доступність посилання

ТОП новини

Медійні організації закликають владу «припинити тиск» на Суспільний мовник


У Незалежній медійній раді вказують на те, що в проєкті бюджету на 2022 рік передбачене менше за передбачене законом фінансування
У Незалежній медійній раді вказують на те, що в проєкті бюджету на 2022 рік передбачене менше за передбачене законом фінансування

Суспільний мовник піддається «тиску та безпідставним звинуваченням» з моменту заснування, заявляє Незалежна медійна рада за підтримки кількох медіа-організацій 25 жовтня.

Таким чином громадський експертний орган у сфері журналістики прокоментував ситуацію, яка склалася навколо Національної суспільної телерадіокомпанії. Зокрема, йдеться про розгляд бюджету на 2022 рік, а також спроби окремих неназваних медіа використати ситуацію з Суспільним.

«Незалежна медійна рада висловлює занепокоєння щодо ситуації, яка вчергове складається із суспільним мовленням під час процесу ухвалення державного бюджету на 2022 рік, а також щодо намагання медіа, чиї власники потрапили у санкційний список РНБО за сприяння країні-агресору і фінансування тероризму, використати ситуацію із Суспільним для власної вигоди», – йдеться в заяві.

Громадський регулятор вказує на те, що закон передбачає для НСТУ бюджетне фінансування в обсязі 0,2% від загального фонду видатків бюджету за попередній рік. Цю суму називають лише половиною того фінансування, яке потрібно, щоб Суспільне могло стати «незалежною компанією, що виробляє високоякісний контент на різних платформах, від класичного радіо до соцмереж».

«Ухвалений в першому читанні держбюджет-2022 передбачає рівень фінансування Суспільного у 1,87 мільярда гривень. Це становить 0,16%, а не 0,2%, як зафіксовано Законом. Ба більше, окремі політики мали сміливість подати правки, які прямо (із зазначенням назви компанії) або приховано (вказуючи код бюджетної програми), пропонували забрати з цієї суми від 0,7 до 1,3 мільярда гривень», – зазначають експерти.

При цьому, за спостереженнями НМР, окремі медіа, власники яких потрапили під санкції Ради національної безпеки і оборони, намагаються пояснити обмеження своєї діяльності тиском з боку влади.

«Ми наголошуємо, що суспільне мовлення не можна навіть порівнювати із суб’єктами, які вигадували неіснуючі слухання в Конгресі США, систематично поширювали дезінформацію та мову ненависті, порушували базові журналістські стандарти. На цьому зокрема наголошувала Незалежна медійна рада у своїй позиції щодо правомірності блокування телеканалів ZIK, NewsOne та 112», – додають автори заяви.

Згадані регулятором телеканали називали санкції проти себе«політичною розправою над невгодними ЗМІ» з боку влади.

Відтак медійники закликають «припинити будь-які спроби тиску на суспільного мовника, включно з незаконним обмеженням фінансування».

Заяву наразі підтримали такі громадські організації:

  • Фундація «Суспільність»
  • «Детектор медіа»
  • Інститут масової інформації
  • «Інтерньюз-Україна»
  • Інститут Розвитку Регіональної Преси

Ведуча ток-шоу «Зворотний відлік» на телеканалі «UA: Перший» Мирослава Барчук 20 жовтня заявила про тиск із боку Офісу президента України, зокрема, підлеглих керівника цієї структури Андрія Єрмака. За словами журналістки, в ОП звинуватили телеканал у «недотриманні журналістських стандартів (відсутність балансу думок учора в студії)» після того, як редакція відмовилася виконати «ультиматум» щодо присутності «слуг народу» на ефірі.

Президент Володимир Зеленський, зі свого боку, назвав звинувачення Барчук «хайпом».

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у зв’язку з ситуацією заявив, що тиск влади на редакційну політику ЗМІ є неприпустимим, журналісти мають право самостійно обирати формати і теми обговорення, запрошувати гостей на ефіри.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG